Forță Uriașă – Învață, Crește, Dăruiește cu Eugen Popa

Sunt fobiile moștenite?
Cum capătă un om o putere extraordinară, o forță uriașă în momentele de criză?
Ce părere ai despre deciziile inconștiente pe care le luăm zilnic?

Acestea au fost întrebările la care am răspuns în ediția de astăzi a emisiunii Învață Crește Dăruiește cu Eugen Popa.

Sunt fobiile moștenite?

În lumea științei există două curente de gândire, unul care se focalizează pe zestrea genetică iar celălalt pe influența pe care mediul înconjurător o are asupra organismelor.

Oamenii au ajuns să creadă că o boală ereditară, genetică, nu are scăpare. Este ca un destin ineluctabil de care nu te poți erija și sub puterea căruia vei trăi tot restul vieții. Aceasta este percepția publicului larg, neavizat.

De asemenea, auzim tot mai mult despre modificarea codului genetic și tot felul de tehnici și meditații sau metode care ar modifica acest bagaj genetic din care suntem alcătuiți. Vreau să clarific acest aspect foarte important. Grosso modo, diferența dintre genomul uman și cel al maimuței este de 1.2%. Asta înseamnă că dacă modifici codul genetic al omului cu 1% ai ajunge… în altă sferă de conștiință. Ai arăta altfel, ai vorbi altfel ai fii altceva.

Codul genetic este alcătuit din proteine. Când vorbim de modificare nu ne referim la schimbarea codului ci la modul în care aceste proteine se exprimă. Atât!

Revenind acum la întrebarea inițială „Sunt fobiile moștenite”, răspunsul scurt este: Nu.

Ce poate fii moștenit însă este o anumită predilecție către un comportament sau reacție psihică sau emoțională.

Maricica suferă un accident și se sperie foarte tare. În urma accidentului este mult mai temătoare când trece strada și asociază acum această acțiune cu ceva periculos. Evenimentul respectiv i-a schimbat modul în care interpretează anumiți stimuli din jurul ei. Dacă schimbăm acum unghiul din care privim această poveste, putem spune că mediul înconjurător a avut o influență asupra ei ceea ce e condus la o modificare în structura ei psiho-mentală. Această modificare rămâne înregistrată și apoi va fi transmisă mai departe, din generație în generație astfel încât fiica ei, nepoata ei și poate încă 3-4 generații mai departe vor prelua această modificare.

Dar nu este musai și obligatoriu ca acest lucru să se întâmple. La fiecare „trecere” a informației dintr-o generație la alta, această informație se modifică în funcție de mediul în care ajunge.

Când spun mediu mă refer la elementele emoționale, mentale, fizice, șamd, care alcătuiesc acea persoană. Astfel, dacă bunicii îi era frică să treacă strada pentru că pe vremea ei se mergea cu căruța și a avut un accident care implica o căruță, ei bine astăzi nu prea mai întâlnim căruțe pe stradă și deci este posibil ca acea teamă să nu găsească un mediu propice în care să se exprime și să se dezvolte.

Un alt aspect foarte important de reținut este că teama care s-a instalat, nu este extrem de specifică ci tinde să se generalizeze. Aceste este de fapt unul dintre motivele extinderii alarmante a anxietății generalizate de care suferă societatea în ziua de azi.

Urmărește video și vei vedea și alte exemple și explicații pe acest subiect.

Cum capătă un om o forta extraordinară?

Dispunem de două categorii de mușchi. Mușchii striați, cei pe care îi dezvoltăm și exersăm atunci când mergem la sala de sport și mușchii netezi, sau scheletali care se activează atunci când avem mișcări involuntare, instinctuale.

Mușchii striați sunt cei pe care îi putem flexa și activa în mod conștient în timp ce mușchii netezi sunt în afara controlului nostru și sunt activați în mod inconștient. Acești mușchi netezi sunt cei care contribuie spre exemplu la reacțiile noastre involuntare, la micro expresiile feței, sau la gesturile pe care le facem instinctual.

În momentele de criză, acești mușchi se activează și vin în ajutorul mușchilor striați generând astfel o forță mult mai mare decât în mod obișnuit.

Există multe exemple foarte grăitoare care demonstrează acest lucru. În emisiune am vorbit despre o mămică care și-a salvat copilul dintr-un accident. Apoi, după emisiune mă uitam pe internet și am găsit această știre în care o fată de 19 ani și-a salvat tatăl de sub camionul la care lucra și care luase foc.

Tatăl lucra la frânele mașinii când cricul a cedat iar mașina a căzut peste el. În acel moment s-a spart și rezervorul mașinii iar din scânteile provocate de căderea mașinii s-au iscat un foc puternic. Fata tocmai venise acasă când a văzut ce se întâmplă în garaj. S-a dus și a ridicat nonșalant camioneta, l-a tras pe tatăl ei afară de sub mașină după care s-a urcat la volan și a condus mașina pe doar trei roți scoțând-o din garaj astfel încât să nu ia toată casa foc. S-a întors apoi și a scos toată lumea din casă după care s-a dus să stingă focul.forta uriasa

Puteri paranormale? Poate că da, poate că nu. Forță uriașă? Poate că da, poate că nu. Activarea mușchilor striați? Sigur da!

Aceste evenimente de maximă intensitate ne solicită nu doar fizic ci și mental, emoțional și spiritual. Acestea sunt momentele care ne arată cine suntem cu adevărat scoțând la iveală adevărata noastră natură pentru că nu mai avem timp să gândim și să analizăm cum să reacționăm, nu mai avem timp să fim calculați. În acele momente devin activ acea modul nostru de bază de acțiune, reala noastră față.

Ce părere ai despre deciziile inconștiente pe care le luăm zilnic

Acțiunile noastre precum și deciziile pe care le luăm sunt de fapt inconștiente în proporție de 90%, unele studii spunând chiar că 95% din acțiunile noastre sunt automate.

Decizia presupune o activitate conștientă însă, de aceea este un pic impropriu să vorbim despre decizii inconștiente sau subconștiente.

Luăm o decizie conștientă în baza informațiilor de care dispunem dar și ca rezultat al crezurilor și valorilor și informațiilor inconștiente pe care le avem.

Din punct de vedere al subconștientului nu luăm decizii ci doar reacționăm la stimulii și evenimentele exterioare sau interioare. Subconștientul nu decide ci reacționează și face asta în baza crezurilor, credințelor și valorilor pe care le avem.

Acestea, la rândul lor, sunt alcătuite pe de o parte de personalitatea noastră și pe de altă parte (în proporție covârșitoare aș putea spune) de factorii externi, de mediul în care ne-am născut și am crescut. Mă refer aici, printre altele la mediul social, temporal, cultural, familial, economic, religios, fizic și multe altele. Acestea ne croiesc să fim așa cum suntem, înainte chiar ca noi să știm că suntem, înainte ca noi să devenim conștienți de noi înșine.

Toate aceste elemente ne influențează din prima clipă de viață (și nu mă refer aici la momentul nașterii) și până în ultima. Iar noi, în naivitatea noastră, considerăm că suntem ființe conștiente și că facem alegeri libere.

Personal consider că putem face alegeri cu adevărat libere în momentul în care ne-am eliberat de toate acele constrângeri sau influențe de care menționam mai sus.

Sper că ți-am trezit interesul și că deja ai mai multe informații decât aveai acum 5 minute.
Te invit să urmărești emisiunea și să îmi spui opinia ta vis-a-vis de subiectele discutate.

[vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=rwbFlgCC8Bg”]

[bagaformu list=”awlist3933941″ button=”Da! Vreau Să Aflu Mai Multe!” heading=”Ți-a Plăcut Acest Articol? Vrei Mai Mult? Abonează-te!”]

PS: Nu citi singur(ă). Unde-s mulți, Bucuria crește! Trimite acest articol și prietenilor tăi care doresc să aibă o viață mai bună!
PPS: Ți-a plăcut ce ai citit? Abonează-te la Newsletter și primești articole și informații noi.

2023-07-21T16:52:11+02:00 23 martie 2016|

1 Comentariu

  1. […] câțiva dintre cei care au început „mai târziu”, dintre cei care au folosit din plin Puterea Minții și au avut realizări absolut […]

Lasa un comentariu

test