17 Informații Esențiale Pentru a Înțelege, Controla și Combate Frica

Frica poate fii inconfortabilă sau de-a dreptul paralizantă! Frica este sănătoasă sau bolnavă. Te poate îngropa sau te poate salva! A o elimina complet ar însemna moarte subită. Instantă!

Frica este cu tine din momentul concepției și până la moarte pentru că frica, este esențială vieții!

A fii neînfricat nu înseamnă să elimini frica! Curajul nu este absența fricii ci învingerea ei! Iar pentru a putea face acest lucru, trebuie să știi cu ce te confrunți! Vorba ‘ceea, un om informat este un om pregătit. Atunci când știi cu ce ai de-a face, știi și CE ai de-a face!

Curajul nu este absența fricii ci învingerea ei!

 

Ai aici 7 elemente foarte importante despre Frică pe care e bine să le cunoști. Citește cu atenție și asimilează cât mai bine. Sunt foarte curios de opinia ta și te invit să scrii mai jos, la finalul articolului, părerea ta!

Frica

1. Frica este Sănătoasă

Frica este parte integrantă a creierului, un fel de element cheie. Oamenii de știință au identificat rețele neuronale distincte care se întind din profunzimea sistemului limbic și ajung până la nivel cortexului prefrontal și înapoi. Când aceste rețele sunt stimulate electric sau chimic, produc starea de frică chiar și în lipsa unui stimul real. A simți frica nu este nici anormal și nici o slăbiciune: capacitatea de a-ți fi teamă este parte din funcționarea normală a creierului. Chiar mai mult decât atât, lipsa fricii poate fi un semn serios de leziuni cerebrale.

2. Frica are multe fațete

Frica este o experiență neplăcută care fi percepută ca o stare trecătoare sau ca o senzație paralizantă atunci când aștepți rezultatele la testele medicale sau afli o veste terifiantă.

Evenimentele groaznice pot să marcheze permanent circuitele cerebrale și astfel să afecteze profund modul în care percepem lumea, viața, pe noi înșine. La polul opus se află stresul cronic, o stare de frică de joasă frecvență dar trăită aproape non-stop sub forma anxietății, ruminației, griji constante și insecurități. Toate acestea pot să afecteze foarte grav sănătatea fizică și mentală dacă persistă un timp mai îndelungat.

3. Frica nu este atât de automată pe cât crezi

La bază, la origini, frica este un instinct! Te naști cu el iar apoi, îl dezvolți și chiar îl specializezi de-a lungul vieții. Unele frici rămân instinctuale, cum ar fi durerea. Durerea generează frica instinctuală, ca măsură de autoprotecție și menținere a vieții. Altele le învățăm pe parcurs, cum ar fi frica de oameni, de locuri sau situații care au conotații negative, generate de evenimente trecute.

Experiența unui pericol iminent, cum ar fi înecul spre exemplu, va înscrie un program de auto-protecție în mintea noastră, care va fi activat ori de câte ori vom fi aproape de apă sau, vom avea experiențe care în mintea noastră sunt asemănătoare cu acea situație inițială, când am trăit experiența pentru prima oară. Alte frici ne-au fost inoculate cum ar fi crezurile populare, religioase, culturale, naționaliste, șamd.

4. Nu e necesar să fii în pericol pentru a-ți fie teamă.

Frica este în mare măsură o creație a minții noastre și poate apărea chiar dacă nu există un motiv real. Creierul nostru este atât de eficient încât începem să ne temem de stimuli care nu sunt deloc periculoși (frică condiționată) sau care nici măcar nu sunt prezenți (anxietate anticipatorie).

Ne speriem de ceea ce ne este teamă că s-ar putea întâmpla. Unii oameni de știință consideră chiar că oamenii sunt cele mai sperioase ființe datorită abilității noastre de învăța, gândi și a crea frica în mintea noastră. Deși de o intensitate redusă, această frică constantă se poate transforma în anxietate cronică fără nici un motiv anume, specific și poate deveni debilitantă.

5. Cu cât ești mai înfricoșat, cu atât mai înfricoșătoare vor fi lucrurile.

Atunci când simți frica, aceasta va continua să crească și să se dezvolte datorită unui proces numit potențare. Când mintea ta este deja programată pentru frică, chiar și cele mai inofensive evenimente par groaznice. Dacă urmărești cu atenție un documentar despre păianjeni veninoși și vine cineva și te atinge ușor pe mână să zicem, sau pe gât este foarte probabil că vei tresări (dacă ești om normal desigur).

Dacă ți-e teamă de zbor, chiar și cea mai mică turbulență va genera o reacție puternică și o stare de tensiune foarte mare. Creierul, mintea, nu face diferența dintre un pericol real și unul imaginar. De aceea, cu cât mai îngrijorat ești de locul tău de muncă, cu atât mai mult vei tresări de ori de câte ori te cheamă șeful tău.

6. Frica dictează acțiunile pe care le realizezi

Reacția de luptă-sau-fugi-sau-îngheață este generată de frică. Atunci când avem de-a face cu o situație care ne sperie corpul nostru se încordează, sângele este retras din părțile mai puțin importante ale organismului și trimis către cele esențiale supraviețuirii, plămâni, inimă, membre. Astfel, într-o situație de stres suntem pregătiți de lupătă, de fugă sau, înghețăm pur și simplu.

A îngheța înseamnă că te oprești din ce faci și îți focalizezi toată atenția asupra stimulului care generează frica și decizi ce să faci mai departe. Uneori, această „înghețare” poate să rămână chiar foarte mult timp, ceea ce nu este de preferat. Odată ce ai decis, fie lupți sau fugi. Dacă e vorba de locul tău de muncă spre exemplu, atunci fie te duci să vorbești cu șeful tău sau cu conducerea companiei pentru a-ți menține locul de muncă sau, cauți altceva.

Când frica este covârșitoare însă, rămâi imobilizat și nu mai faci nimic, nu mai ai nici o reacție. Începi să ruminezi și să te gândești obsesiv la acea problemă, să te plângi, dar nu faci nimic pentru a o schimba. A trăi o frică continuă conduce la stări de neajutorare și depresie în ultimă instanță. De aceea este esențial să faci ceva, Orice, pentru a ieși din acel cerc vicios.

7. Cu cât pericolul este mai real, cu atât mai eroice sunt acțiunile tale

Deși reacția este aproape identică față de un pericol real sau unul imaginar, cu toate acestea, există diferențe. Pericolul imaginar predispune mult mai mult către o stare de paralizie, de „înghețare”. Când te temi de ceea ce s-ar putea întâmpla te încarci de griji însă nu generează o reacție, fie ea de luptă sau fugă. Ești blocat într-o stare de frică, depășit de situație și neștiind ce să faci. Pe de altă parte, un pericol real generează o reacție biologică și chimică violentă chiar care te pune în mișcare.

Când acest pericol este iminent și identificabil, treci la acțiune imediat, instinctiv. De aceea este mult mai probabil ca oamenii să-și modifice spre exemplu obiceiurile alimentare după o gravă problemă de sănătate (cum ar fi un atac de inimă) decât după ce au citit un articol cu statistici despre efectele negative ale stilului de viață (alimentar) pe care îl duceau până atunci. Chiar dacă pare nebunesc, sau chiar prostesc, unii oameni se bagă singuri în belele doar pentru a se putea mobiliza!

Frica poate fi un dușman sau un aliat. Este un dușman câtă vreme nu o cunoști și nu știi ce să faci cu ea. Din clipa în care „dușmanul” nu mai este necunoscut, îl poți pune la treabă. Te poți folosi de frică pentru a realiza lucruri mărețe, pentru a te mobiliza și a obține rezultate extraordinare. Dar totul începe prin a o depăși și controla.

[bagaformu list=”awlist4104884″ button=”Da! Vreau Să Mă Abonez!” heading=”Vrei să Afli Mai Multe Informații De Calitate? Abonează-te!”]

Controlează și combate frica

Ai aici 10 moduri practice de a controla frica și de obține maxim de rezultat de la viața ta! Desigur, această listă nu este completă. Ar fi necesară poate o carte-ntreagă pentru a trece tot ce-mi trece prin cap dar pentru moment, folosește-te de aceste idei:

 • Dacă frica te ține treaz noaptea, scoală-te din pat și fă câțiva pași. Poți să faci puțină mișcare sau să citești o carte. De preferat să NU intri pe internet sau să te uiți la TV sau telefon sau tabletă sau ORICE cu ecran!
 • Ascultă acea muzică care îți place foarte mult.
 • Mișcă-te! Fă câteva flotări, genoflexiuni sau orice alte exerciții fizice care pun sângele în mișcare. Exercițiul va înlocui hormonii fricii cu unii buni, care sunt asociați cu starea de calm, de forță și putere.
 • Cântă sau fluieră. Nu trebuie să fii un mare talent pentru asta ci doar să o faci.
 • Respiră. Respirația este poate cel mai rapid și ușor mod de a contracara frica. Orice s-ar întâmpla, respiră profund de 3-5 ori, așteaptă, adună-te și abia apoi acționează. Pentru un efect chiar și mai puternic, respiră profund abdominal, adică împinge aerul până în stomac și pântec, nu doar la nivelul pieptului.
 • Gândește pozitiv. Adu-ți aminte de succesele tale, de multele lucruri minunate din viața ta! Gândește-te la ele, bucură-te de ele. Fă-o în detaliu!
 • Creează-ți un cuvânt cheie. Formula fermecată! Mantra personală! Poate fi ceva simplu „Mă descurc” sau „Sunt cel mai tare” sau orice altceva. Repet-o continuu și observă schimbarea.
 • Rămâi în prezent. Observă ce se întâmplă chiar acum, în această clipă. Vei descoperi că, foarte probabil, momentul prezent nu are nici o legătură cu frica respectivă.
 • Întreabă-te dacă este chiar așa! Fii atent la generalizări. Este TOTUL pierdut? TOATĂ lumea este rea?
 • Schimbă modul în care privești situația. Cei care se tem, au tendința să perceapă o problemă ca fiind insurmontabilă și permanentă în timp ce optimiștii o privesc ca pe ceva temporar și rezolvabil. Caută să „demontezi” acea problemă în bucăți și să le rezolvi una câte una. Foarte curând vei vedea că începe să se „descarce”

Sursa Aici
Ai ceva de adăugat la acest articol?
Minunat! Fă-o mai jos în chat-boxul de mai jos!

PS: Nu citi singur(ă). Împreună suntem mai puternici! Distribuie acest articol și prietenilor tăi care doresc să aibă o viață mai bună!
PPS: Ți-a plăcut ce ai citit? Abonează-te la Newsletter și primești articole și informații noi.

2023-07-21T22:01:52+02:00 4 decembrie 2015|

1 Comentariu

 1. […] sau în cazuri mai grave poate fi cronică, de lungă durată. Durerile de spate furnizează informații esențiale despre starea generală de sănătate a organismului. Astfel, când prezinți o astfel de durere […]

Lasa un comentariu

test