Insomnia, una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă omul modern, este o tulburare a somnului caracterizată prin dificultatea de a adormi sau de a îndeplini ciclurile normale de somn. Există şi oameni care reuşesc să adoarmă cu uşurinţă dar nu reuşesc să rămână adormiţi cât au nevoie, se trezesc foarte devreme şi menţin toată ziua o stare de oboseală.
Rezultatul? Somnolenţă excesivă, lipsa energiei, iritabilitate crescută, probleme de atenţie şi concentrare iar în cele mai grave cazuri – depresie, anxietate sau atacuri de panică.
Motivele sunt multe şi de cele mai multe ori emoționale şi în puţine cazuri medicale. Stresul şi dependenţa de tehnologie sunt în topul factorilor care ne influenţează calitatea somnului. Angela Nuţu, vicepreşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză, a vorbit săptămâna acesta într-un comunicat de presă despre efectele foarte grave asupra organismului pe care le are privarea de somn:
“Toți acești factori perturbatori ne țin treji, iar adeseori constatăm că nu reușim să adormim decât la ora 3 dimineața, iar la ora 7 ne trezim foarte obosiți și trebuie să mergem la muncă. In timp, insomnia are efecte foarte grave asupra sănătății noastre, deoarece funcțiile neurologice nu au reușit să se refacă în timpul somnului, vom lua în greutate și vom suferi de stări de anxietate, pierderi frecvente de memorie și lipsa de luciditate”.
Despre cum putem rezolva dereglările de somn şi cum putem să ne trezim cu adevărat odihniţi am vorbit într-un reportaj realizat împreună cu echipa Ştirilor Kanal D.
Autohipnoza este probabil cea mai rapidă şi eficientă metodă prin care poţi să îţi rezolvi singur problemele cu care te confrunţi, printre care şi cele de somn. Despre autohipnoza te invit să citeşti mai mult AICI şi AICI.
Reportaj despre Insomnia tratată cu Autohipnoză
În cadrul reportajului am prezentat şi un exerciţiu simplu care te poate ajuta să atingi un somn profund. Iată paşii mai jos:
- Cu minim 30 minute inainte de somn, nu mai utiliza telefonul, tableta, computerul sau televizorul;
- Citeste o carte la o lumina difuza, cum ar fi lumina veiozei;
- Cand vrei sa dormi, inchide ochii si mentine atentia asupra respiratiei;
- Pune varful limbii pe gingia de sus, chiar deasupra dintilor si tine acolo tot timpul exercitiului;
- Expira complet pe gura si scoate un usor sunet cand faci asta;
- Inchide gura si inspira usor pe nas numarand pana la patru;
- Mentine respiratie numarand pana la sapte;
- Expira complet pe gura numarand pana la 8 scotand acelasi sunet ca la prima expiratie;
- Repeta acest proces de patru ori.
Dacă ți-a plăcut, poți chiar să te abonezi la newsletter! Chestia aia de mai jos unde bagi datele tale si apoi dai click pe butonul roșu pe care scrie ‘Mă Abonez’!
PS: Spread the Dragostea! Dă și altora să citească, distribuie mai departe!
[…] ziua de azi, oamenii dorm tot mai puțin pentru a putea face cât mai multe. Astfel, schimbă orele de somn cu cele de muncă iar acest lucru îi afectează profund, atât din punct de vedere al […]