Un nou studiu despre hipnoză aduce o nouă și puternică lumină asupra acestui subiect controversat!
Scepticii privesc hipnoza ca pe ceva mistic sau, în cel mai bun caz, ca pe un spectacol de cabaret, în care cineva te face să faci ceva fără voia ta. În cel mai rău caz, este chiar foarte posibil ca întregul spectacol să se bazeze pe „voluntari” dornici să își arate veleitățile actoricești.
Și totuși, hipnoza câștigă tot mai mult teren și este din ce în ce mai recunoscută.
Pentru unii, hipnoza este asociată cu pierderea controlului sau cu tertipuri de scenă însă, unii doctori precum David Spiegel, știu că hipnoza este o știință precisă care ajută creierul și trupul să se vindece mult mai rapid de probleme fizice și psihiatrice.
Într-un studiu fără precedent realizat de către Universitatea Stanford din Statele Unite și publicat în Jurnalul Cerebral Cortex apărut pe 28 Iulie se demonstrează că hipnoza este o stare de transă în care oamenii sunt mult mai sugestionabili.
Oamenii de știință sunt foarte încrezători în rezultatele lor și declară că au suficiente date care demonstrează fără urmă de îndoială faptul că starea hipnotică alterează creierul și funcționalitatea sa.
„Sper ca acest studiu să demonstreze că hipnoza este un fenomen neurobiologic real care merită toată atenția!” spune Dr. David Spiegel, Profesor și Director al Centrului de Psihiatrie a Facultății de Medicină din cadrul Universității Standford și autorul principal al studiului.
„Nu ne-am folosit până acum creierul pe cât de bine putem. Este ca o aplicație pe telefonul tău, pe care nu ai mai folosit-o înainte și care îi permite telefonului tău să facă tot felul de chestii foarte tari pe care nu știai că poate să le facă”.
„Anumite părți ale creierului se relaxează în timp ce altele devin mult mai active” adaugă Dr Spiegel.
Hipnoza reprezintă prima formă de psihoterapie în civilizația occidentală dar până acum nimeni nu a știut cum funcționează, spun autorii studiului.
Din dorința de a știi mai multe despre acest subiect, Dr. Spiegel a selectat 57 de persoane pentru studiul său, dintr-un număr total de 545 de participanți potențiali.
Treizeci și șase dintre cei 57 au prezentat semne de foarte mare sugestibilitate iar restul de 21 nu au părut să fie foarte hipnotizabili și au fost folosiți drept eșantion de control.
Cercetători s-au folosit de un aparat MRI pentru a măsura activitatea cerebrală a participanților monitorizând schimbările din fluxul de sânge la nivel cerebral.
Fiecare participant a fost scanat odată în stare de relaxare, a doua oară atunci când și-a amintit ceva și, a treia oară, când au fost expuși unei sugestii menite să inducă o transă hipnotică.
Rezultatele au arătat diferențe clare în creier, la persoanele hipnotizate.
Persoanele foarte sugestionabile au prezentat o activitate aparte în trei zone distincte atunci când se aflau în starea de hipnoză. Aceste zone nu erau deloc active când respectivele persoane nu erau în transă. Aceste schimbări nu au fost detectate la persoanele care nu erau hipnotizabile.
Astfel, cei care au fost hipnotizați au avut o reducere a activității într-o zonă a creierului numită Cingulatul Anterior, care face parte din ceea ce este cunoscut drept „rețeaua de reliefare a creierului”. „Ne ajută să comparăm contextul în care are loc o acțiune și să decidem dacă merită să ne facem griji sau nu”, spune Dr. Spiegel.
Persoanele hipnotizate au manifestat o creștere a conexiunilor dintre Cortexul Dorsolateral Prefrontal și Insula. Cortexul Prefrontal ne ajută să planificăm și să ducem la bun sfârșit planurile în timp ce Insula ajută mintea să fie în acord cu trupul.
Știm că, în starea de hipnoză, putem altera diverse funcții și aspecte ale trupului cum ar fi secreția acidică, bătăile inimii, presiunea arterială și rezistența electrică a pielii. Creierul tău este foarte bun în a controla funcțiile corpului tău, iar Insula reprezinta una dintr modalitățile prin care realizează asta.”
Persoanele hipnotizate au demonstrat de asemenea și o reducere a conexiunilor dintre zonele Cortexului Prefrontal Dorsolateral ale creierului care corespund executării scopurilor și, Rețeaua de Bază a Creierului, o regiune care este mult mai activă atunci când persoana este într-o stare de reverie și nu în una de focalizare asupra lumii exterioare.
„Această reducere în activitate poate reprezenta o deconectare dintre acțiunile pe care vrem să le întreprindem și conștiința acelor acțiuni” spune Dr Spiegel. O astfel de disociere permite persoanei hipnotizate să se angajeze în acțiunile sugerate de către hipnotist fără a fi conștient de respectiva activitate.
O persoană hipnotizată este foarte intens focalizată dar deloc îngrijorată de ceea ce fac. Nu își bat capul cu analiza sugestiilor pe care le primesc ci doar se focalizează pe ele și au o conexiune mult mai directă și mai puternică între mintea lor și funcțiile fizice ale corpului lor.
„Acest studiu arată pentru prima dată ce se întâmplă în creier atunci când o persoană este hipnotizată” spune Dr. Spiegel. Iar această stare și funcție a creierului este una normală și naturală. Este o tehnică ce a evoluat și care ne permite să realizăm acțiunile de rutină din viața noastră și să ne implicăm profund în acțiunile care contează pentru noi.”
Având această cunoaștere, doctorii ar putea să ajute la îmbunătățirea reacției hipnotice a pacientului astfel încât refacerea și vindecarea să fie mult mai rapide și mai eficiente. Hipnoza deja s-a dovedit a fi foarte eficientă în a ajuta oamenii să se lase de fumat sau să reducă durerea și stresul. Acum este evident că poate mult mai mult!
Acest studiu oferă „dovezi importante” care ar putea ajuta la convingerea unor pacienți mai sceptici și care se îndoiesc de beneficiile de care se pot bucura atunci când folosesc hipnoza spune Guy Montgomery, care este specializat în medicină comportamentală integrativă din cadrul Facultății de Medicină Icahn, de la centrul Mount Sinai din New York.
Dr. Alan Manevitz, un medic psihiatru de la Spitalul Lenox Hill din New York a fost de acord: „Hipnoza este prezentă de multă vreme dar oamenii au privit-o ca pe ceva de bâlci. „Acest studiu demonstrează că este un proces neurobiologic clar, dezvăluind activitate cerebrală care se află la baza stării hipnotice.”
În același timp, Dr. Montgomery a adăugat că încă nu știe cum va folosi această informație în practica sa medicală.
Cu toate acestea, Dr Spiegel spune: „Acum că știm care sunt zonele cerebrale implicate în acest proces, vom putea folosi această cunoaștere pentru a altera capacitatea unei persoane de a fi hipnotizată.”
Este evident că hipnoza devine tot mai căutată și mai utilizată atât de medici și nu numai. Hipnoza poate fi folosită în domeniul medical și terapeutic precum și în cel al dezvoltării personale și profesionale!
Dacă ți-a plăcut, poți chiar să te abonezi la newsletter! Chestia aia de mai jos unde bagi datele tale si apoi dai click pe butonul roșu pe care scrie ‘Mă Abonez’!
PS: Spread the Dragostea! Dă și altora să citească, distribuie mai departe!
[…] Astăzi hipnoza este folosită deja la scară largă atât clinic cât și terapeutic în întreaga lume. Deși este încă foarte controversată, lumea științifică face pași importanți spre deslușirea misterului celei mai fascinante metode a lucra cu mintea (citește și articolul de aici). […]
[…] atât de multe schimbări importante care au loc în creier într-un timp atât de scurt, trauma emoţională sau fizică poate cauza întreruperi însemnate […]
[…] atât de multe schimbări importante care au loc în creier într-un timp atât de scurt, trauma emoţională sau fizică poate cauza întreruperi însemnate […]