Gordon Emmerson – Istoria Terapiei Resurselor

Acest articol face parte dintr-o serie de 31 de secvențe care alcătuiesc interviul pe care l-am realizat cu Profesor Gordon Emmerson PhD în Martie 2014 în Bali.
În primul episod am discutat despre Ce Este Terapia Resurselor!

În episodul de azi vom discuta despre Istoria Terapiei Resurselor cu Gordon Emmerson

Cum a apărut, cum s-a dezvoltat, și care sunt fundamentele se bazează Terapia Resurselor? Dr. Emmerson răspunde în detaliu la aceste întrebări.

Click pe video de mai jos pentru a vedea ce are de spus.

[vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=jw_Rm7K-THM&cc_load_policy=1″](pentru subtitrare click pe CC in colțul din dreapta jos al ferestrei video)

Transcript

Eugen Popa: Cum a apărut Terapia Resurselor? Când și unde a apărut? Care este istoria din spatele ei?

Gordon Emmerson: Datează din timpul lui Paul Federn, care a fost contemporan cu Freud

Paul Federn a văzut personalitatea ca fiind compusă din mai multe părți și a observat că atunci când oamenii trec de la o stare la alta, își iau cu ei identificarea egoului. Nu conta ce Resursă se manifesta, se gândeau ”ăsta sunt eu”. Dacă erau furioși se gândeau ”eu sunt furios ”, dacă erau calmi se gândeau ” eu sunt calm” și oricare ar fi fost Resursa activă în acea clipă, întotdeauna se identificau cu egoul. El le-a numit stări ego, iar din munca lui au înflorit o serie de terapii.

Eugen Popa: Cum ar fi?

Gordon Emmerson

Gordon Emmerson: Precum Analiza Tranzacțională de Bern. Bern îl cunoștea pe Federn și Bern a simplificat ideile lui Federn reducând-o la cinci stări/resurse.

Terapia Stărilor Ego a fost ramura muncii lui Federn, de unde am provenit eu inițial. Terapia Stărilor Ego este o terapie care se bazează pe hipnoză și preia ideile lui Bern despre Stările Ego.

Eu obișnuiam sa mă numesc un terapeut al Stărilor Ego, am și scris o carte ,,Ego State Therapy ” și încă am un respect deosebit pentru Terapia Stărilor Ego dar Terapia Resurselor este o altă ramură a Terapiei Stărilor Ego în care ai putea utiliza hipnoza dar nu este necesară.

Terapia Resurselor are o altă orientare teoretică față Terapia Stărilor Ego.

Terapia Stărilor Ego vede personalitatea ca pe o divizare a stărilor și consideră ca există o întreagă personalitate care se divide, creând părți sau Resurse .

În viziunea mea Resursele apar ca o modalitate de gestionare a unor situații. Un copil va utiliza abilități de gestionare a unei situații de mai multe ori până iar asta va duce la formare unei Resurse care este foarte bună la acea abilitate de gestionare a unei situații.

De asemenea, putem să ne întoarcem la acea abilitate de a gestiona anumite situații mai târziu în viață și să ne folosim astfel de ea.

Îmi place mai mult denumirea de Resurse decât cea de Stări Ego. Mi se pare că este mai potrivită. Mai există și alte diferențe dar nu le mai menționez acum.

Terapia Stărilor Ego este bazată pe munca lui Federn iar Terapia Resurselor a provenit din Terapia Stărilor Ego.

Eugen Popa: Deci putem privi Terapia Resurselor drept nepotul…

Gorodon Emmerson: Da, așa este

Eugen Popa: Ok excellent. Mulțumesc.

 

În următorul episod vorbim despre Ce Este o Resursă Interioară? Dacă ești curios, știi unde să dai click :).

Vrei să afli mai multe despre Terapia Resurselor? Abonează-te la newsletterul pe această temă incitantă și primești informații, studii de caz și exemple cum poți aplica Terapia Resurselor.

Nu mai ai nevoie de alte detalii și vrei să participi la următorul Training de Formare în Terapia Resurselor? Te așteptăm cu drag și suntem foarte bucuroși că vrei să folosești această tehnică excelentă pentru a te ajuta pe tine și pe ceilalți.

PS: Spread the Dragostea! Recomandă și altora acest articol!

Episodul anterior: Ce Este Terapia Resurselor?
Episodul următor: Ce Este o Resursă Interioară?

[bagaformu list=”awlist3933941″ button=”Da! Vreau Să Aflu Mai Multe!” heading=”Ți-a Plăcut Acest Articol? Vrei Mai Mult? Abonează-te!”]

2023-07-21T16:57:42+02:00 22 martie 2016|
test