„Fii Curajos!” – despre curaj, rușine și vulnerabilitate cu Brené Brown

“Curajul se naște din vulnerabilitate, nu din forță.”

Această constatare a lui Brené Brown în urma cercetărilor sale despre rușine a zguduit până și terenul perfecționist de sub propriile sale picioare. Și acum inspiră milioane de oameni din întreaga lume să își reconsidere atitudinea și modul în care trăiesc, îți dezvoltă și mențin relațiile.

Brené Brown studiază și vorbește despre rușine, eșec și vulnerabilitate. Autor a 5 bestseller-uri New York Times și profesor la Universitatea din Houston, Brené Brown și-a căpătat faima dupa ce speech-ul său de la TEDxHouston din 2010 despre vulnerabilitate a devenit unul dintre cele mai populare videoclipuri de pe platformă (îl poți urmări aici). În 2019 Brené apare într-un nou documentar Netflix, “Call to Courage”, în care condensează concluziile de după 20 de ani de experiență prin date relatabile și povești personale.

Rușinea, teama, empatia și vulnerabilitatea sunt unele dintre cele mai puternice emoții pe care le simțim ca oameni, dar ele sunt de cele mai multe ori și cele mai inconfortabile. Brené susține că trebuie să fii dispus să te înclini în fața disconfortului tău pentru a invoca iubirea în viața ta, descoperind bucuria și găsind sentimentul de apartenență.

Nu este criticul cel care contează, ori cel care arată cum s-a împiedicat omul puternic, ori cum ar putea cel care face lucruri să fie mai eficient. Meritul este al celui care este în arenă; al celui care are faţa murdară de praf, sudoare şi sânge; al celui care se străduieşte neobosit; al celui care greşeşte şi ratează în mod repetat; care este entuziasmul, dăruirea pentru o cauză nobilă; al celui care, în cel mai bun caz, cunoaşte triumful unei mari realizări, iar în cel mai rău caz, dacă nu reuşeşte, va şti că a îndrăznit; locul lui nu este împreună cu acele suflete slabe care nu cunosc nici victoria şi nici înfrângerea.” Theodore Roosevelt

Citatul lui Roosevelt este cel care i-a oferit lui Brené Brown “momentul Aha” de care a avea nevoie pentru a începe să vorbească lumii despre curajul de a fi vulnerabil și implicit, de a trăi în arenă.

Există viața mea înainte de acel citat și viața mea după acel citat. Și un lucru mi-a devenit foart clar, care într-adevăr mi-a schimbat viața: o să trăiesc în arenă. Voi fi curajoasă cu viața mea. Mă voi arăta. Voi avea șanse. Iată un lucru pe care ți-l pot spune cu siguranță – 20 de ani de făcut această cercetare, tocmai am trecut de 400.000 de fragmente de date – dacă ești curajos cu viața ta și alegi să trăiești în arenă, nu ai cum să eviți umilința, frustrarea. Vei cădea, nu vei reuși, și vei suferi – dar este singura șansă de a câștiga.” Brené Brown

 

Curajul, teama și vulnerabilitatea

 

Curajul, teama si vulnerabilitatea merg într-un bar. Șe așează și comandă o băutură, frica cere două. Încep să discute despre un eveniment viitor și despre ce se va întâmplă cu fiecare dintre ele.

Vulnerabilitatea spune: “Nu-mi place cum arată, ne vom expune, oamenii ne vor” vedea”cu adevărat; e mult prea riscant”.

Frica o susține și cu mai mult patos: “E prea mult peste ce putem duce. În niciun caz nu o să facem asta!

Curajul spune: “Facem asta!

Tragem de aici concluzia rapidă că Frica și Vulnerabilitatea sunt rude apropiate – au crescut împreună, s-au apropiat de-a lungul anilor și sunt de acord într-o mulțime de lucruri, mai ales în circumstanțele stresante.

Frica e cea mai puțin complexă emoție dintre cele trei – simte pericolul imediat ce o idee abia răsare și se străduiește să întoarcă toate emoțiile împotriva unui posibil eveniment aflat în afara zonei de confort și de siguranță.

Frica nu este dinamică, nu explorează. Ea spune și uneori striga doar “FUUUGI!”

Vulnerabilitatea are și ea o parte din ADN-ul fricii, sunt interconectate. Nu există vulnerabilitate fără nicio urmă de frică. Vulnerabilitatea cunoaște frica, dar gândește dincolo de ea, înțelege riscurile și cântărește dacă merită să și le assume.

Și apoi vine Curajul, care este conștient de toate lucrurile pe care le-a înțeles vulnerabilitatea, dar știe că “dacă nu fac asta, risc să rămân pentru totdeauna pe loc, să nu mă conectez cu nimeni, sau să creez ceva nou și să reușeșc să mă schimb cu adevărat”.

Curajul este cel care le permite artiștilor să picteze, să cânte și să danseze, oamenilor să se îndrăgostească și să-și manifeste iubirea, atleților amatori să alerge la curse și maratoane etc.

Curajul nu distruge frica. Adevăratul curaj ne permite să fim vulnerabili, să recunoaștem frica și chiar să o îmbrățișăm. Un mesaj pentru frica pe care o simțim puternic ar putea fi “este groaznic, dar o să fac asta, nu fără tine, ci cu tine“.

Brene Brown spune: ” Poţi alege curajul sau poţi alege confortul. Nu le poţi avea pe amândouă!

Adevărul este că vulnerabilitatea este locul unde ia naștere intimitatea, conexiunea adevărată, creativitatea și inovația.

Uneori, curajul se confruntă cu cărțile pe care le ai de jucat: probleme de sănătate, o moarte în familie, un accident de mașină…

Curajul ar putea fi un act simplu și la fel de greu ca orice pas făcut înainte atunci când povara este prea grea.

Curajul apare  la o primă întâlnire după un divorț.

Curajul apare în momentul în care le poți recunoaște celor din jurul tău cât de speriat ești de ceea ce se întâmplă în viața ta.

Curajul apare în prima zi într-un nou loc de muncă, după ce ai fost concediat cu puțin timp în urmă.

Curajul vine însoțit întotdeauna de emoții puternice, curajul este complex și frumos … curajul este admirabil și îți taie răsuflarea. Curajul ești tu atunci când decizi să faci tot ce îți stă în putință să îți fie mai bine și mai frumos, și știi că pentru asta trebuie să spargi toate zidurile și să treci granițele. 🙂

 

Iată cele mai importante citate ale lui Brené Brown despre curaj, vulnerabilitate și rușine.

 

“Vulnerabilitatea sună ca adevărul şi se simte ca şi curajul. Adevărul şi curajul nu sunt întotdeauna confortabile, dar nu sunt niciodată slăbiciuni.”

“Definesc conexiunea ca pe energia care există între oameni când aceştia se simt văzuţi, auziţi şi evaluaţi; când aceştia pot da şi primi fără judecată şi când derivă susţinere şi forţă din relaţie.”

“Noi nu discutăm despre lucrurile care ne fac să mâncăm până când ne îmbolnăvim, să muncim până când cădem lați de epuizare, să cădem în amorțeală astfel încât să uităm de anxietatea prin care trecem, sau să ne îndoim de noi înșine, și care ne împiedică să facem ceea ce știm că este bine pentru noi. Nu vorbim niciodată de dorința noastră disperată de a fi acceptați de ceilalți, scop în care suntem dispuși să facem orice, numai ce trebuie nu.”

“Rușinea este sentimentul incredibil de dureros sau experiența convingerii că avem un defect care ne face nedemni să fim iubiți și să ne integrăm profund într-o comunitate.”

“Autenticitatea este o colecție de alegeri personale pe care trebuie să le facem în fiecare zi. Noi trebuie să optăm pentru a fi autentici și reali, pentru a fi onești, pentru a ne lăsa sinele să devină vizibil.”

“Alegerea autenticității presupune asumarea riscului de a nu fi simpatizat de nimeni.”

“Perfecționismul blochează succesul. De fapt, el conduce cel mai adesea la depresie, anxietate, dependență și paralizie a vieții (incapacitatea de a evolua). Efortul sănătos de a realiza este focalizat pe sine: cum mă pot îmbunătății? Prefecționismul este focalizat asupra celorlalți: ce vor crede ei?”

 

2019-06-20T16:44:41+02:00 20 iunie 2019|

1 Comentariu

  1. […] Brene Brown, Ph.D. […]

Lasa un comentariu