Evrika – Ultimele Descoperiri ale Științei

Evrika!
Începând cu data de 7 Octombrie 2016 am început un nou proiect numit Evrika!

În fiecare Vineri seara de la ora 19.00 voi face o transmisiune LIVE pe Facebook și voi vorbi despre ultimele descoperiri și realizări ale științei!
Asta include dar nu se limitează la medicină, cosmos, fizică, sport, educație, biologie, chimie, internautică, tehnologie, etc.

În fiecare săptămână voi colecta informații din lumea largă pe care apoi le voi prezenta vineri seara de la ora 19.00 pe Pagina Facebook Învață Crește Dăruiește!
Atenție! Această transmisiune LIVE NU va avea loc pe profilul meu personal ci pe pagina Învață Crește Dăruiește!

Pentru a fi notificat când pornesc transmisiunea LIVE, te rog să dai un LIKE paginii și apoi, să te „abonezi” la ea pentru a primi notificări. Cum faci asta? După ce ai dat LIKE, mergi cu mouse peste butonul de LIKE și va apărea un menu cu câteva opțiuni. Alege opțiunea „See First” ca în poza de mai jos:
seefirst

Ajutorul tău în acest proiect va fi Foarte apreciat! Cum o poți ajuta? Simplu! Dacă găsești articole care dezbat realizări și descoperiri de ultimă oră, atunci sunt interesează!
Câteva criterii de reținut:
Mă interesează informații testate și verificate și NU opinia cuiva. Asta ar însemna că respectivul articol are surse pe care le citează, Referințe.
Poate să fie video, audio sau text.
Exemplu:
Informație BUNĂ: Doctorii au realizat pentru prima oară transplant de uter (http://futurism.com/doctors-perform-first-successful-womb-transplant-in-the-us/
Informație Ne-bună: Echipă de cercetători ruși descoperă că poți modifica ADNul prin cuvinte. Deși meționează niște nume, la o verificare mai atentă, realizăm că acestea nu există… (http://undergroundhealthreporter.com/dna-science-and-reprograming-your-dna/)

Săptămâna trecută am realizat o ediție de introducere și am văzut că lumea este foarte interesată și dornică să învețe ceea ce m-a bucurat enorm așa mi-am propus să fac asta săptămânal, în fiecare vineri. După ce termin transmisiunea, înregistrarea va rămâne online și o poți viziona ulterior, ea fiind postată și pe siteul meu la categaria Evrika!

Dat fiind faptul că emisiunea are loc vinerea, considerăm că săptămâna începe sâmbata și se termină vineri.
Vrei să ajuți ȘI MAI MULT? Poți contribui cu transcrierea și/sau subtitrarea acestei transmisiuni LIVE și astfel contribuim împreună la o lume mai bună :). Dacă ești interesat/ă trimite-mi un mesaj și îți spun cum facem :).

Evrika – emisiunea pilot

Cum spuneam, în emisiunea pilot am discutat despre câteva descoperiri fenomenale care au capacitatea de a schimba lumea şi de a ne face viaţa mai uşoară. Subiectele le găseşti mai jos:

Alzheimer

1. S-a descoperit un nou tratament pentru Alzheimer care restabileşte complet funcţia memoriei.

O echipă de la Institutul Brain Queensland din Australia propune o tehnică non-invazivă promiţătoare bazată pe un anumit tip de ultrasunete numite ultrasunete terapeutice concentrate. Prin oscilări super rapide, aceste unde sonore sunt în măsură să deschidă canalul de comunicare dintre creier şi sânge, un strat care protejează creierul împotriva bacteriilor. În acest mod se stimulează celulele microgliale, exact acele celule responsabile cu eliminarea celulelor toxice, responsabile pentru cele mai grave simptome ale Alzheimer-ului.

Studiul a fost efectuat până în acest moment pe şoareci şi rezultatele studiului arată o refacere completă a funcţiei de memorie în 75% din cazuri. Echipa de cercetare şi-a propus un nou studiu pe animale mai mari, de exemplu oile, şi speră ca în 2017 să reuşească să aplice această tehnică şi pe oameni.

Sursa AICI

Masini Moleculare

2. Premiul Nobel pentru Chimie acordat pentru cele mai „mici” maşini din lume – Maşinile Moleculare!

Maşinile Moleculare sunt cele mai mici maşinării mecanice create vreodată şi e posibil să fie folosite în viitoe pentru crearea de materiale, senzori, sisteme noi de stocare a energiei.

Nanotehnologia, ştiinţa care studiază structuri la scară de nanometri ( o miliardime dintr-un metru), urmăreşte să descopete cum să construiască maşini mici în mişcare, care să aibă aproximativ o miime din lăţimea unui fir de păr uman. Aşadar aceasta este doar începutul unui nou capitol în acest domeniu fantastic.

Descoperirea a fost făcută de trei oameni de ştiinţă – Jean Pierre Sauvage, J. Fraser Stoddart şi Bernard L. Feringa, care vor împărţi în mod egal premiul de 930.000 de dolari.

Sursa AICI

roller coaster

3. Cum poţi să scapi de pietre la rinichi şi să te distrezi în acelaşi timp?

Un medic urolog din Michigan, SUA, a descoperit un lucru absolut fantastic: cursele de roller coaster te ajută să scapi de pietre la rinichi.

David Wartinger, profesor emerit în osteopatie, a condus atât un studiu pilot cât şi un studiu extins pentru a evalua dacă poveştile pacienţilor săi sunt adevărate. Rezultatele studiului său arată o rată de succes de 70%.

Pentru studiu au fost folosite 174 de pietre la rinichi de diferite forme, dimensiuni şi greutăţi, fiind făcute curse pe trei roller-coastere. Din cele trei se pare că doar un singur roller coaster s-a arătat eficient, datorită tipului de mişcări executate.

Cercetătorul recomandă pe lângă „tratamentul” cu celebrul roller coaster ca pacienţii săi să meargă să continue să facă o cursă o dată pe an pentru întreţinere şi pentru prevenirea posibilelor îmbolnăviri în viitor.

W.A. Parish Generating

4. S-a construit mai mare centrală de capturare de Carbon din atmosferă

Sistemul Petra Nova de la centrala W.A. Parish Generating din Texas va fi lansat anul viitor şi va reprezenta cea mai mare centrală de cărbune din lume. Se aşteaptă să capteze 90% din dioxidul de carbon gazele de eşapament, aceasta fiind o gură de aer proaspăt pentru o  industrie care a crescut emisia gazelor cu efect de seră la nivel mondial.

Metoda folosită în cadrul acestui sistem revoluţionar este o tehnică de „spălare” a gazului de eşapament într-un mod în care transferul de dioxid de carbon în solvenţi şi pulberile în suspensie vor fi cernute afară. În acest fel, stopând eliberarea de dioxid de carbon în atmosferă, se vor simţi atentuări vitale pentru încălzirea globală şi schimbările climatice.

Sursa AICI

copil

5. Primul copil născut din 3 părinţi

Un băieţel din Iordania de 5 luni este primul copil născut folosind o tehnică revoluționară care încorporează ADN-ul de la trei persoane, având astfel două mămici şi un tătic.

Tehnica permite părinţilor cu mutaţii genetice rare să conceapă copii sănătoşi şi este aprobată în acest moment doar în Marea Britanie.

Mama băiatului poartă gene ale unei tulburări rare – Sindromul Leigh – care afectează sistemul nervos în curs de dezvoltare. Deşi mama nu este afectată în mod vizibil de această tulburare, ea a fost responsabilă pentru moartea primilor doi copii.

După 20 de ani de încercări, cuplul a acceptat să facă parte din experimentul reuşit al doctorului John Zhang şi al echipei sale de la Centrul de Fertilitate New Hope din New York şi acum au un băieţel sănătos.

Sursa AICI

Yosinori Ohsumi - EVRIKA

6. Doctorul Yosinori Ohsumi a primit premiul Nobel în fiziologie şi medicină pentru descoperirea procesului de autofagie a celulelor

Ce este autofagia?
În timpul înfometării celulele descompun proteinele şi componentele neesenţiale şi le reutilizează pentru energie. Celulele folosesc de asemenea autofagia pentru a distruge virusii şi bacteriilr invadatoare, transmiţându-le spre reciclare.

Acest proces ajută celulele să supravieţuiască şi să menţină o stare de sănătate solidă.

Procesul a fost gândit de doctorul Yoshinoru Ohsumi, un biolog japonez renumit, pentru a deschide o nouă direcţie de cercetare şi pentru a fi folosit în tratarea cancerului, bolilor infecţioase, imunologice şi afecţiunilor neurodegenerative.

Sursa AICI

7. Primele transplantele de pântec din lume

Chirurgii de la Centrul Medical Universitar Baylor din Dallas, Texas, au efectuat patru transplanturi de uter. Potrivit revistei Time aceste operaţii care au folosit organe de la donatori vii au marcat o premieră în întreaga lume.

În timpul procedurii uterul precum şi o parte a vaginului, au fost luate de la un donator viu şi transferat la destinatar.

Dezvoltarea procedurii dă nenumărate şanse unor femei de a avea copii, transplantul putând ajuta una din 4.500 de femei care suferă de o afecţiune rară.

Sursa AICI

____________________________________________________________________________
Acestea au fost câteva dintre descoperirile și realizările de săptămâna trecută. Oare ce mai descoperă lumea săptămâna aceasta?
Abonează-te pe siteul meu pe pagina de pe Facebook și vei afla instant!

Dacă ți-a plăcut, poți chiar să te abonezi la newsletter! Chestia aia de mai jos unde bagi datele tale si apoi dai click pe butonul roșu pe care scrie ‘Mă Abonez’!

PS: Spread the Dragostea! Dă și altora să citească, distribuie mai departe!

2016-10-11T09:38:51+02:00 11 octombrie 2016|

Lasa un comentariu

test