Evrika! Săptămâna 5-11 Noiembrie 2016

EVRIKA este emisiunea săptămânală în care descoperim ultimele noutăţi şi realizări din lumea ştiinţei. Asta include medicină, cosmos, fizică, sport, educație, biologie, chimie, internautică, tehnologie, etc.

În fiecare vineri seara începând cu ora 19:00 Evrika este LIVE pe pagina mea de facebook.

Mai jos găseşti rezumatul descoperirilor fenomenale de săptămâna trecută:

1. Electrozi puşi pe faţă care îţi permit să guşti şi să mesteci în realitatea virtuală

O echipă de la Universitatea din Tokyo a prezentat un dispozitiv care utilizează energie electrică pentru a simula experienţa mestecării alimentelor de diferite texturi. Se folosesc electrozi pentru a simţi toate senzaţiile procesului real, deşi în gură nu există niciun aliment.

Dispozitivul permite reglarea „gustului” şi poate stimula senzaţii mai slabe sau mai puternice pe diferite frecvenţe.

Sursa AICI.

2. Maimuţe paralizate capabile să meargă din nou cu implant de creier

Cu ajutorul unui sistem de electrozi oamenii de ştiinţă au fost capabili să restabilească puterea de control asupra piciorului unei maimuţe, ocolind complet nervii deterioraţi.

Măduva spinării a fost parţial tăiată astfel încât picioarele să nu comunice în nici un fel cu creierul. Pentru a repara interfaţa creier-coloană vertebrală, electrozi au fost plasaţi pe părţi cheie ale corpului maimuţei. Implanturile au fost plasate în creierul maimuţei la partea care controlează mişcarea piciorului, împreună cu un transmiţător fără fir în afara craniului.

Acest studiu este o descoperire extraordinară, fiind pentru prima dată când se reuşeşte aşa ceva în istoria ştiinţei.

Sursa AICI.

3. Oamenii de ştiinţă au identificat proteina care controlează procesul de îmbătrânire

Doi biochimişti au descoperit o legătură între o proteină numită anhidraţi carbonici şi îmbătrânire în creierul şi celulele musculare la şoareci.

În timp ce studiul este încă în stadii incipiente de dezvoltare, cercetarea ar putea conduce la tratamente pentru boli ca Alzheimer şi Parkinson.

Această proteină ar putea debloca tratamente viitoare pentru a opri îmbătrânirea generală sau atenuarea unor boli de natură neurodegenerativă.

Sursa AICI.

EVRIKA

4. A fost descoperit un nou tip de legătură atomică

Fizicienii au descoperit molecula atomică Rydberg, care poate fi utilizată în dezvoltarea de produse electronice la scară moleculară. Pentru prima dată molecula în formă de fluture a fost observată în 2002.

Molecula Rydberg se formează atunci când un electron se află departe de nucleul unui atom, ceea ce îl face super-excitat electronic.

Sursa AICI.

____________________________________________________________________________
Acestea au fost câteva dintre descoperirile și realizările de săptămâna trecută. Oare ce mai descoperă lumea săptămâna aceasta?
Abonează-te pe siteul meu pe pagina de pe Facebook și vei afla instant!

Dacă ți-a plăcut, poți chiar să te abonezi la newsletter! Chestia aia de mai jos unde bagi datele tale si apoi dai click pe butonul roșu pe care scrie ‘Mă Abonez’!

PS: Spread the Dragostea! Dă și altora să citească, distribuie mai departe!

2023-07-15T20:11:54+02:00 14 noiembrie 2016|

Lasa un comentariu

test