Efectul Pygmalion și Profețiile Autoîndeplinite: cum să-ți ajustezi așteptările pentru o viață de succes

 

 

Modalitatea în care te evaluezi și îi evaluezi pe ceilalți te poate conduce spre o creștere a încrederii și a puterii personale sau poate fi un obstacol puternic care te poate duce la emoții distructive și comportamente dezadaptive.

Cunoscut și ca efectul Rosenthal, după numele cercetătorului care l-a descoperit, efectul Pygmalion este reprezentat de fenomenul în care cu cât sunt mai mari așteptările față de un om, cu atât acesta va obține o performanță mai mare.

Efectul a fost denumit după mitul grecesc al lui Pygmalion, sculptorul care s-a îndrăgostit de propria creație și care, după ce s-a rugat intens, a prins viață. Din uniunea lui Pygmalion cu statuia de fildeș a rezultat un fiu pe nume Pathos ( în limba greacă “suferință”). Mitul a avut menirea de a vehicula ideea că măiestria și credința pot aduce la viață până și o piatră neînsuflețită.

 

Mitul lui Pygmalion pe tărâmul psihologiei

Pe terenul psihologiei, mitul a fost adus în realitate  și teoretizat de psihologul american Robert Rosenthal, primul cercetător care a pus în evidență faptul că realitatea unui individ poate fi influențată de așteptările celorlalți, în sensul că gradul de încredere acordat cuiva are impact asupra performanțelor persoanei respective. 

Pe plan individual, efectul se poate traduce prin ceea ce cunoaștem sub denumirea de profeție autoîndeplinităce ne așteptăm să se întâmple are tendința de a se și realiza.

Robert Rosenthal a adus în atenţia publicului un tip puternic de profeţie autoîndeplinită, într-un experiment clasic în care a analizat aşteptările profesorilor legate de rezultatele pe care le au elevii lor. (Rosenthal & Jacobson, 1968).

În experiment, toți elevii au primit un test standard de inteligenţă. După ce au evaluat rezultatele, cercetătorii au oferit profesorilor o listă cu cinci dintre elevii clasei care ar fi obținut scoruri IQ neobişnuit de mari şi care ar putea să fie cei mai buni din clasă.

În realitate, cei cinci copii fuseseră aleși la întâmplare. 

Când Rosenthal și Jacobson au testat elevii opt luni mai târziu, au descoperit că elevii aleși la întâmplare, despre care profesorii au crezut că vor înflori, au înregistrat o creștere semnificativă a rezultatelor școlare.

Evident, profesorii i-au tratat diferenţiat pe cei cinci după ce li s-a spus să se aştepte la rezultate mai bune din partea lor.

Efectul Pygmalion demonstrează cum așteptările pe care le avem de la o persoană îi influențează în mod direct rezultatele. Reversul medaliei apare când ai așteptări negative de la persoană, aceasta ajungând în timp să se conformeze.

Efectul Pygmalion poate fi aplicat și la nivel personal – așteptările pe care le ai pentru tine și viața ta au tendința de a se împlini.

 

Profețiile autoîndeplinite

Efectul este cunoscut și sub termenul de profeție autoîndeplinită și reprezintă, de fapt, denumirea științifică a ceva ce în unele cazuri poartă o pălărie mistică, ezoterică. Cei spirituali recunosc, cu siguranță, legea atracției universale (promovată mai ales de celebrul film The Secret).

Același proces asigură deseori succesul predicțiilor, fie ele despre propria persoană sau despre alte persoane. De fapt, vorbim de un proces psihologic prin care o credință se îndeplinește pentru că posesorul credinței se poartă deja ca și cum credința ar fi adevărată.

O profeție autoîndeplinită este o credință care devine adevărată deoarece persoana se comportă ca si cum ar fi deja adevarată. Așteptarea noastră referitoare la un anumit rezultat ne schimbă comportamentul și schimbă și modul în care suntem văzuți de cei din jur. Astfel, ceilalți ne oferă feedback-ul și rezultatul pe care ne așteptăm să îl primim, întărindu-ne credințele inițiale.

De exemplu, dacă te trezești dimineața și te gândești imediat – indiferent că ai sau nu un motiv anume – că astăzi va fi o zi teribilă, atitudinea ta ar putea face ca predicția să devină realitate. Și asta pentru că subconștientul tău va lucra încontinuu pentru a-ți realiza credința, amplificând negativul în toate acțiunile tale din acea zi.

Așadar, când credem ceva despre noi înșine, este mult mai probabil să acționăm în moduri care să corespundă credințelor noastre, consolidând astfel credințele și încurajând același comportament. În mod similar, atunci când credem ceva despre alții, putem acționa în moduri care să îi încurajeaze să ne confirme ipotezele , întărindu-ne astfel convingerile.

Nu ne gândim prea mult la acest cicluri atunci când rezultatele sunt pozitive, dar avem un termen comun pentru ele atunci când rezultatele sunt negative: cerc vicios.

O persoană care se îndoiește în mod constant de capacitatea sa de a-și îndeplini misiunea poate ajunge cu ușurință să se saboteze singură; deoarece nu are încredere în acțiunile sale, el poate evita să depună suficient timp și efort sau să evite să facă cu totul anumite acțiuni.

 

Imaginea de mai sus ilustrează modul prin care ciclul profețiilor interpersonale se împlinesc:

1.      În primul rând, avem o credință sau un set de credințe despre noi înșine.

3.      Acțiunile noastre față de ceilalți, modelate de credințele noastre despre ele, influențează convingerile lor față de noi.

2.      Aceste credințe influențează acțiunile noastre față de ceilalți.

4.      Credințele lor îi determină să acționeze în moduri conforme cu acele credințe față de noi, ceea ce întărește credințele noastre inițiale despre noi înșine.


Nu este deloc surprinzător că această natură ciclică a profețiilor care se autoîndeplinesc poate juca un rol în schimbarea și dezvoltarea ta personală.

“Din moment ce nu sunt sociabil, nu voi reuși niciodată să am prieteni”

“ Nu am cum să strâng nici de data asta banii pentru concediu

“Nu-mi voi permite niciodată să ajung să am tot ce îmi doresc

Unde crezi că te vor duce aceste credințe?

Asadar, acesta este efectul Pygmalion. Efectul Pygmalion ne arată că realitatea noastră este negociabilă și ușor manipulabilă (oricât de neplăcut ar suna asta) -în mod intenționat sau accidental.

Ce realizăm, cum gândim, cum acționăm și cum percepem ceea ce ni se întâmplă poate fi influențat de așteptările celor din jurul nostru. Aceste așteptări pot fi rezultatul unei gândiri iraționale și evident profund subiective, dar ele au puterea de a ne afecta și de a schimba ceea ce se întâmplă în viața noastră.

În timp ce prejudecățile cognitive distorsionează numai ceea ce percepem, profețiile autoîndeplinite pot schimba ceea ce se întâmplă.

Desigur, efectul Pygmalion funcționează numai atunci când suntem fizic capabili să atingem ceea ce este de așteptat de la noi.

După ce Rosenthal și Jacobson au publicat cercetarea inițială, mulți oameni au fost entuziasmați de ideaa că suntem cu toții capabili de mai mult decât credem noi. Deși acest lucru poate fi adevărat, niciun studio nu demonstrează că oricare dintre noi poate face absolut orice doar dacă cineva crede în noi.

În schimb, efectul Pygmalion pare să ne facă să ne mobilizăm aptitudinille și atitudinea pentrru a evita evităm obstacolele create de așteptările scăzute.

2019-06-25T09:21:20+02:00 26 februarie 2019|