Efectul Placebo – Triumful Minții asupra Corpului

O pastilă de zahăr.

O injecție salină inofensivă.

Rezultate similare cu cele ale unui medicament activ.

Cum este posibil?

 

Termenul de „Placebo” provine din latină și înseamnă „voi plăcea”. Popularizarea efectului placebo a început încă din secolul al XVI-lea când  Biserica Catolică l-a folosit pentru a discredita practicile de exorcizare în scop comercial, pentru profit.

Medicina însă a început să acorde importanță misteriosului efect abia în anii ’40 din secolul al XIX lea, când medicul Henry Beecher a folosit placebo pentru prima data, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Rămas fără morfină, care se găsea tot mai greu spre sfârșitul războiului,  singura substanță care putea calma durerile îngrozitoare ale soldaților, medicul a înlocuit-o cu o soluție salină simplă, dar a continuat să le spună soldaților răniți că este morfină. Spre surprinderea sa, aproape jumătate dintre soldați au făcut față durerilor cu ajutorul soluției simple.

Astăzi, oamenii de știință înțeleg de ce acești soldați se simțeau mai bine. Beecher le-a oferit soldaților un placebo – o substanță care poate arăta ca un adevărat medicament, dar nu este. Placebo poate lua multe forme, de la frecventa „pastilă de zahăr”, până la injecții, dispozitive, proceduri – credințe 😊

Zeci de studii s-au făcut în ultima jumătate de secol care au demonstrat capacitatea organismului de a-și produce propriile calmante naturale pentru vindecare.

 

Cum se produce Efectul Placebo?

 

Pentru a înțelege de ce este important efectul placebo, este esențial să înțelegem puțin mai multe despre cum și de ce funcționează.

Efectul placebo este definit ca un fenomen în care unele persoane experimentează un beneficiu după administrarea unei substanțe inactive sau a unui tratament fictiv.

Cercetările privind efectul placebo s-au concentrat, în mod evident,  asupra relaţiei dintre minte şi corp. Una dintre cele mai comune teorii este că efectul placebo se datorează aşteptărilor, credinței și încrederii unei persoane. În cazul în care o persoană se aşteaptă ca o pastilă să aibă efect, atunci este posibil ca propria chimie a corpului să poată provoca efecte similare cu ceea ce un medicament activ ar fi putut reuși.

Placebo-ul este conceput să pară exact ca tratamentul real, indiferent că este vorba despre o pastilă, o injecție sau un lichid consumabil, însă substanța nu are efect asupra bolii sau stării pe care intenționează să o trateze.

De ce oamenii experimentează schimbări reale ca urmare a tratamentelor false?

Așa cum am spus și mai sus, așteptările pacientului joacă un rol semnificativ în efectul placebo; cu cât o persoană se așteaptă ca tratamentul să funcționeze, cu atât este mai probabil să prezinte un răspuns cu placebo. ( citește despre extraordinara putere a minții tale aici.)

Această așteptare poate provoca o scădere a hormonilor de stres și poate determina creierul să recategorizeze simptomele. De exemplu, o „durere ascuțită” ar putea fi în schimb percepută ca o „furnicătură inconfortabilă”

Oamenii de știință spun de asemenea că există o relaţie între aşteptarea și emoția unei persoane cu privire la efectele tratamentului. Cu cât mai puternic va fi sentimentul, cu atât mai probabil persoana va experimenta efecte pozitive.

Este important să știi că un „placebo” și „efectul placebo” sunt lucruri diferite. Termenul placebo se referă la substanța inactivă în sine, în timp ce termenul efect placebo se referă la orice efecte ale unui tratament considerat fictiv. Aici putem include în afară de substanțele folosite în domeniul medical, și viondecarea prin credință sau prin autosugestie, care pot fi puse, în cele din urmă, tot în efectul placebo.

 

Placebo – Efectul Gândirii Pozitive?

 

Dar efectul placebo este mult mai mult decât o gândire pozitivă. Când apare acest răspuns la un tratament fals, mulți pacienți nu au idee că  răspund la ceea ce este în esență o „pilulă de zahăr”. Substanțele placebo sunt adesea utilizate în cercetarea medicală pentru a ajuta medicii și oamenii de știință să descopere și să înțeleagă mai bine efectele fiziologice și psihologice ale noilor medicamente.

În cercetarea medicală, o parte dintre pacienții participanți  într-un studio primesc un placebo în timp ce alți participanți primesc tratamentul propriu-zis. Scopul acestei proceduri este de a determina dacă tratamentul are sau nu un efect real. Dacă participanții care iau medicamentele reale arată o îmbunătățire semnificativă față de cei care iau placebo, studiul poate demonstra eficacitatea respectivului medicament.

Oamenii de știință susțin că în timp ce un placebo nu are efect asupra bolilor, acesta poate avea un efect foarte real asupra modului în care se simt cei care reacționează pozitiv. Cât de puternic ar putea fi acest efect depinde de o varietate de factori, cei mai comuni fiind:

  • Natura bolii
  • Cât de mare este credința pacientului că tratamentul va funcționa
  • Tipul de răspuns la tratament la care se așteaptă pacientul
  • Tipul de mesaje pozitive pe care un medic le transmite despre eficacitatea tratamentului
  • De asemenea, se pare că genele pot influența modul în care oamenii răspund la tratamentele cu placebo

Un studiu recent a sugerat că unele persoane pot avea o predispoziție genetică pentru a răspunde mai puternic la placebo. În studiu, pacienții care au avut variații mari sau mici ale unei gene care controlează nivelul dopaminei în cortexul prefrontal al creierului au avut răspunsuri diferite la placebo. Cei cu versiunea cu dopamină ridicată a genei au avut mai multe șanse să experimenteze un răspuns pozitiv la un tratament cu placebo decât cei cu versiunea cu dopamină scăzută a genei. Cercetările au descoperit, de asemenea, că aceste persoane experimentează niveluri mai mari de percepție a durerii și căutare a recompenselor.

Se pare că efectul placebo se bazează nu doar pe credința pacientului ci și pe relația cu medicul său sau cu factorul de autoritate, oricare ar fi acesta în proces. Studiile arată că efectele pozitive pot crește cu 50% dacă placebo-ul este administrat într-un mediu pozitiv, familiar, dezirabil – definit de „căldură, atenție și încredere.” Reversul poate fi, de asemenea, adevărat. Chiar și potența unui medicament activ poate fi diminuată de stări emoționale, cum ar fi furia, ostilitatea sau resentimentele. Este un fapt dovedit că pacienții aflați sub anestezie răspund fizic la comentariile făcute de medici în timpul operației.

Experții spun că efectul placebo este influențat și de factori culturali. Companiile de medicamente își externalizează studiile în clinici din China, Rusia, Africa și India și văd rezultate foarte diferite. În comunitățile sărace, a fi văzut de un medic sau pur și simplu a fi la spital pentru prima dată este probabil mai eficient decât oricare dintre pilulele prescrise în tratament. Albastrul este considerată, în general, o culoare bună ca și tranchilizanț, mai puțin în Italia, unde semnifică culoarea echipei naționale de fotbal, și nu are același efect asupra subiecților..

Un studiu efectuat asupra pacienților care suferă de sindrom de colon iritabil a constatat că 62%  dintre subiecții testării au răspuns la placebo atunci când li s-a administrat cu „o manieră caldă, prietenoasă… cu empatie și încredere” , a scris dr. Ted J. Kaptchuk și colegii săi în concluziile studiului publicat în The BMJ. În schimb, doar 44% au răspuns la placebo administrat într-o manieră impersonală.

Efectul placebo pare a fi de fapt o combinație complexă de psihologie, fiziologie și relații sociale.

 

Efecte secundare nedorite

 

Dar efectul placebo are și partea sa întunecată. Aceeași putere minte-corp care te poate vindeca îți poate și dăuna. Atunci când pacienții aflați în studii clinice sunt avertizați  asupra efectelor secundare care pot apărea ( în cazul tratamentului real) aproximativ 25% experimentează  reacții adverse severe, chiar și atunci când iau doar pilule de zahăr. Deși primesc doar un placebo, aceștia raportează stări de oboseală, vărsături, slăbiciune musculară, răceli, sunete în urechi, tulburări de gust, tulburări de memorie și alte simptome care nu ar trebui să rezulte dintr-o simplă pastilă de zahăr.

Acesta este efectul invers al placebo, cunoscut ca efectul nocebo.

Efectul nocebo demonstrează cum simpla sugestie că un pacient poate prezenta simptome negative ca răspuns la un medicament (sau o pastilă de zahăr) poate fi o profeție care se împlinește de la sine.

Diseminarea pe scară largă a preocupărilor cu privire la o reacție adversă la un medicament duce la o creștere a numărului pacienților afectați. De exemplu, în 2013, mass-media din Marea Britanie a evidențiat efectele adverse, inclusiv durerile musculare, ale statinelor. Se estimează că peste 200.000 de pacienți au încetat să mai ia statine în șase luni de la publicarea poveștii, mulți din cauza reacțiilor adverse. De asemenea, a existat o creștere a numărului de pacienți care au raportat probleme în urma administrării medicamentelor. Acesta este un exemplu clasic de efect nocebo.

 

Utilizarea puterii placebo-ului

 

Cercetătorii au încetat să mai respingă sau să încerce să reducă la minimum efectele placebo, și în schimb analizează modalități de a valorifica și utiliza în mod benefic puterea placebo. S-a arătat că substanțele placebo funcționează într-o serie de situații, cum ar fi durerile cronice, depresia, anxietate, Parkinson și chiar cancer.

Robert Buckman, oncolog clinic și profesor de medicină, spune că:

Placebo-urile sunt medicamente extraordinare. Se pare că au un efect asupra aproape fiecare simptom cunoscut omenirii și funcționează la cel puțin o treime dintre pacienți și uneori până la 60%. Nu au efecte secundare grave și nu pot fi administrate în supradozaj. Pe scurt, acestea dețin premiul pentru cele mai adaptabile, eficiente, sigure și ieftine medicamente din farmacopeea lumii.

Puterea efectului placebo deschide o oportunitate interesantă de a explora noi căi în medicină dar și o întărire a puterii noastre de a ne autovindeca.

 

Tu poți identifica un moment în viața ta când placebo a funcționat pentru tine? Lasă-mi un comentariu mai jos și spune-mi părerea ta.

2019-09-05T14:23:22+02:00 5 septembrie 2019|

1 Comentariu

  1. Popescu dsn 6 septembrie 2019 at 17:44 - Raspunde

    Placebo nu reprezintă decât declanșarea puterii minții.

Lasa un comentariu