Educaţia şi Punctele Forte – Învață Crește Dăruiește cu Eugen Popa

În emisiunea de marţi Învaţă, Creşte, Dăruieşte am vorbit despre educaţie, probabil cel mai important lucru pe care părinţii îl oferă copiilor în viaţă şi mai târziu pe care fiecare copil devenit adult şi-l oferă singur. Aşadar, am împărţit emisiunea în două părţi: în prima parte am ales un subiect de efect în educaţia oferită de un părinte copilului său, iar în a doua parte despre cum apare schimbarea pozitivă în anumite momente ale vieţii.

Un prim subiect de discuţie a fost corecţia fizică care se aplică copiilor atunci când părinţii consideră că aceştia greşeşc. Există şi o expresie românească care pare să susţină acest tip de comportament „bătaia este ruptă din rai”. Un studiu realizat pe o perioadă de 50 de ani pe un eşantion de 60.000 de copii arată că această corecţie fizică (orice atingere cu palma deschisă) are acelaşi impact asupra dezvoltării psihologice ca orice alt tip de agresiune fizică. Unul dintre motivele pentru care se întâmplă asta este că acest tip de comportament se perpetuează de la o generaţie la alta; ceea ce ţi se întâmplă ţir faci mai departe copiilor tăi.

De cele mai multe ori această reacţie agresivă a părinţilor apare fie din neputinţa lor, fie dintr-o dorinţă exagerată de a controla o situaţie sau comportamentul copilului. Ce este important de înţeles aici este că aceste situaţii este vorba mai mult despre părinţi, si mai puţin despre copil. Părintele este cel care îşi descarcă o tensiune interioară şi încearcă să se liniştească prin acest gest. Când părintele îşi loveşte copilul o face în primul rând pentru beneficiul său şi apoi pentru presupusul bine al copilului.

Educatia

Ce poate învaţă un copil din această manifestare a părintelui? Că nu se poate apăra, că nu poate să răspundă, că nu poate reacționa. Implicaţiile emoţionale şi psihologice îl vor conduce spre o dezvoltare fie către un adult violent fie către unul submisiv.

Ce poţi face tu, ca părinte, în momentul în care ai acest impuls de a lovi copilul? Pentru fiecare palmă pe care o dai copilului, dă-ţi tu una de zece ori mai tare. Şi vezi cum te simţi, conştientizează efectul pe care îl are gestul tău asupra copilului. Fii atent la ce întâmplă în interiorul tău când apare acest stres interior puternic care te impinge să loveşti şi încearcă să conştientizezi implicaţiile ulterioare.

În a doua parte a emisiunii am abordat un subiect mai optimist şi anume psihologia pozitivă. Această direcţie în psihologie a fost introdusă de psihologul şi profesorul Martin Seligman, prinzând avânt la începutul anilor ’90. Psihologia pozitivă pleacă de la premisa că pentru o viaţă fericită, de calitate, este nevoie de o stare de bine constantă, este nevoie să ai grijă constant de starea ta interioară.

O să vă spun ceva foarte interesant: pentru fiecare studiu care încearcă să caute răspunsuri pozitive există 17 studii care caută probleme, efecte negative. Este încă un exemplu care demonstrează faptul că omul este mult mai atent la ce se întâmplă negativ în jurul său şi mai puţin la ce se întâmplă bun.

Aşadar, psihologia pozitivă îţi propune ca în loc să te concentrezi pe ceea ce nu funcţionează în viaţa ta, să te concentrezi pe ceea ce vrei să obţii, pe ceea ce te interesează cu adevărat, pe ceea ce te face fericit. Poţi să urmăreşti AICI o prezentare a părintelul psihologiei pozitive, Martin Seligman, pentru Ted.

Am primit o întrebare foarte interesantă de la unul din cei care urmăresc emisiunea şi anume ce determină un om să se schimbă profund într-un timp foarte scurt; cum un impact puternic cu o persoană sau o situaţie poate determina o schimbare bruscă. Există o vorbă spirituală care rezumă foarte frumos răspunsul la această întrebare: „când discipolul este pregătit, maestru apare.

Ce înseamnă asta? Atunci când noi suntem pregătiţi pentru schimbare, această transformare apare. Există într-adevăr un declanşator extern, care poate să fie o persoană, un film, o carte sau o întâmplare dar pentru asta este întotdeauna nevoie să existe ceva în interiorul tău care să se declanşeze. Declanşatorul nu are nicio valoare şi nici impact dacă tu nu eşti pregătit în interiorul tău pentru acel lucru. Aşadar schimbarea atitudinii ţine întotdeauna de pregătirea interioară în primul rând şi apoi de alţi factori exteriori. În timpul emisiunii îţi dau şi exemple concrete despre cum funcţionează acest proces al schimbării.

Videoclip despre Educaţia şi Punctele Forte

Dacă ți-a plăcut, poți chiar să te abonezi la newsletter! Chestia aia de mai jos unde bagi datele tale si apoi dai click pe butonul roșu pe care scrie ‘Mă Abonez’!

PS: Spread the Dragostea! Dă și altora să citească, distribuie mai departe!

2023-07-16T00:28:43+02:00 11 august 2016|

1 Comentariu

  1. […] acest proces de „îmbătrânire” al preferințelor muzicale este acela de a deveni părinte. O altă descoperire a fost aceea că bărbații tind să își formeze o opinie, […]

Lasa un comentariu

test