Ți s-a întâmplat vreodată să fii în imposibilitatea de a lua o decizie?
Să iau pantofii roșii sau pe cei albi? Cu toc înalt sau platforme? Ce cravată ar merge la întâlnirea de azi, gri sau bleu?
Desigur, acestea nu sunt decizii foarte importante dar starea este aceeași.
Să dau la facutltate la medicină sau la arhitectură? Să facem copii sau să nu facem? Să mai rămân în această relație sau să mă despart? Am și de câștigat dar și de pierdut, oricum aș alege. De aceea mai bine nu aleg.
Dar, a nu alege, este o alegere în sine. Alegi să continui sa faci ce făceai și până atunci.
În fiecare clipă a vieții noastre avem de făcut alegeri iar cele mai multe dintre acestea sunt inconștiente, sunt automate! De la piciorul pe care îl putem pe podea când ne dăm jos din pat la hainele cu care te îmbraci, la direcția în care miști periuța de dinți și viteza cu care o faci, de la cum te coafezi până la ce mănânci la prânz, cu ce te îmbraci la servici și până la partenerul de viață.
Toate sunt decizii și, aproape toate sunt inconștiente, automate.
Și totuși, cum se fac aceste decizii? „Cine” le ia dacă nu noi.
Suntem suma acțiunilor noastre. A gândurilor și emoțiilor noastre. În același timp, suntem mult mai mult decât atât. Ori de câte ori acționăm, gândim, simțim, considerăm că noi facem acest lucru și chiar așa este. Uneori nu putem să înțelegem cum am putut fii atât de zevzeci încât să luăm o anumită decizie, alteori, nu contenim să ne minunăm de inspirația fantastică pe care am avut-o într-o anumită situație!
În toate aceste momente de viață suntem tot noi. În același timp suntem atât de complexi și de complicați chiar uneori, încât ne este greu să concepem că suntem una și aceeași persoană atunci când facem o faptă bună sau atunci când o dăm de gard rău de tot!
Pentru a ușura înțelegerea acestui conflict, te invit să-ți lărgești un pic orizontul sau, mai degrabă, să schimbi doar un pic unghiul din care privești.
Ce-ar fi dacă am privi universul interior, ființa umană ca fiind un angrenaj delicat compus din elemente componente, din ansamble care toate împreună alcătuiesc ființa umană. Poate sună un pic prea ingineresc dar nu e chiar așa. Chiar deloc
Ce-ar fi dacă, în loc să zic că nu mă pot decide, aș spune „o parte din mine vrea X iar o alta vrea Y”. Ah, stai puțin, deja spui asta nu-i așa?
Ei bine, hai să ducem acest gând un pas mai departe. Hai să ne jucăm cu ideea că această „parte” din noi poate avea gândirea și simțirea și dorințele proprii. Hai să o personalizăm. Astfel când știm „cine” și „ce” este, putem să colaborăm cu ea în loc să ne luptăm cu ea, putem să facem aliatul nostru și nu dușmanul nostru.
Gândind astfel, facem un pas uriaș către a rezolva conflictul cu care poate ne confruntăm sau, chiar mai mult decât atât, către obținerea performanței și excelenței dorite printr-o colaborare armonioasă și eficientă între aceste părți ale personalității noastre.
Acest concept nu este deloc unul nou și îl găsim menționat cu mult timp în urmă de către Paul Federn, un renumit psihoterapeut, contemporan cu Freud care a menționat pentru prima oară conceptul de „părți ego”.
Este important să înțelegem conceptul de Ego în context, așa cum a fost el postulat de Freud și nu ca pe ceva negativ, așa cum îl înțelege lumea astăzi.
Federn spunea că „atâta vreme cât ego (conceptul de „Eu”, sinele omului) funcționează normal, îl ignorăm și nici măcar nu suntem conștienți de existența sa. Nu suntem conștienți de el exact așa cum nu suntem conștienți de faptul că respirăm. Dar când respirația devine aneveioasă, atunci suntem atenți la ea.” Astfel, atunci când ne confruntăm cu o problemă ne focalizăm asupra ei și căutăm să o rezolvăm.
Folosind acest concept de „Părți” sau Resurse Interne putem să rezolvăm foarte rapid problemele și să obținem iarăși acea stare de echilibru și armonie interioară pe care ne-o dorim.
Aceste Resurse Interne sunt precum acea față, sau mai degrabă fețe ascunse ale Subconștientului nostru. Odată descoperite, acestea pot fi utilizate cu mare ușurință!
Vestea bună este că și tu poți să descoperi aceste aspecte ale minții și personlității tale și să le utilizezi cu succes. Dacă ești coach, trainer, terapeut sau pur și simplu lucrezi cu oamenii, atunci cu atât mai mult, vei putea ajuta pe ceilalți.
Dacă vrei să afli mai multe despre aceste fațete ale personalității tale, te invit la o Prezentare Gratuită depsre Tehnica Resurselor în care voi vorbi pe larg despre acest concept și modul său de utilizare. Înscrie-te AICI.
Putem avea o viață grea, dificilă, complicată. O viață plină de greutăți și suferință în care totul este anevoios și parcă mereu împotriva noastră.
Sau, putem să alegem să ne folosim de Puterea Minții. Pentru asta trebuie mai întâi să o cunoaștem, să o înțelegem și abia apoi să ne folosim de ea în mod optim. Poți utiliza foarte multe tehnici pentru a obține rezultatul dorit. Unele sunt mai alambicate și complicate altele, sunt mai simple, directe, rapide. Tehnica Resurselor esta una dintre cele mai simple și eficiente și poate fii folosită în orice situație. Eu o recomand cu mare încredere iar acum îți este la îndemână și poți să o stăpânești și să o folosești chiar tu!
PS: Nu citi singur(ă). Unde-s mulți, Puterea (Minții) crește! Trimite acest articol și prietenilor tăi care doresc să aibă o viață mai bună!
PPS: Ți-a plăcut ce ai citit? Abonează-te la Newsletter și primești articole și informații noi.
Comentezi?!
Ce bine! Fă-o mai jos în chat-boxul de sub articol
Lasa un comentariu