Tot ce trebuie să știi despre procrastinare, cum să o depășeşti în cele din urmă și cum să începi să faci lucruri importante.
Toată lumea procrastinează. Dacă ai amânat lucrurile până în ultima clipă, cedând în mod repetat în faţa distragerilor şi petrecându-ţi timpul fără a face ceva concret, află că nu eşti singurul. Deci, cum să nu mai amâni?
Chiar și unii dintre cei mai renumiţi intelectuali din lume au procrastinat odată.
- Victor Hugo. Ca mulți alţi scriitori, Victor Hugo făcea orice altceva în afară de a se concentra asupra meseriei sale: scrisul. În momentul în care termenul limită al cărții se apropia, lucra frenetic până când îşi termina lucrarea la ora stabilită.
- Leonardo Da Vinci. De-a lungul vieții sale, Da Vinci a realizat unele dintre cele mai renumite opere de artă din lume. Cu toate acestea, el a fost renumit şi pentru imposibilitatea de a se concentra – tocmai de aceea i-a luat 16 ani pentru a termina una dintre cele mai renumite picturi ale sale – Mona Lisa.
- Dalai Lama. În ciuda faptului că a fost vocea poporului tibetan, se ştie despre Dalai Lama că întâmpina dificultăţi atunci când trebuia să ducă la bun sfârşit o activitate. Dalai Lama însuşi a recunoscut că în tinereţe singurele momente în care studia și lucra intens erau cele în care se apropia termenul limită.
Lupta cu procrastinarea este ca o luptă cu un monstru lăuntric care nu moare niciodată – și această fiară trăiește în fiecare dintre noi. Adevărul este că depășirea procrastinării nu înseamnă vindecarea ei. În schimb, conduce la cunoaşterea propriei psihologii și a propriului comportament cu scopul de a realiza lucruri importante.
Acest articol îţi va arăta de ce procrastinezi, îţi va prezenta un sistem detaliat al metodelor de depăşire a procrastinării și te va învăţa cum să obții în cele din urmă ceea ce îţi doreşti. Iată un scurt cuprins:
Partea I: Cauzele primare ale procrastinării
1.1 Perfecționismul
1.2 Frica de necunoscut
1.3 Lipsa motivaţiei
1.4 Distragerile
1.5 Rezistența din partea sarcinii de îndeplinit
Partea a II-a: Un sistem complet pentru întreruperea procrastinării
2.1 Dezvoltă o obsesie intensă faţă de propriile obiective
2.2 Refă-ţi scenariile
2.3 Fii stăpânul propriei psihologii şi fiziologii
2.4 Construieşte-ţi un mediu lipsit de distrageri
2.5 Formează-ţi obiceiuri benefice
2.6 Antrenament şi practică
Partea a III-a: Instrumente și alte resurse
3.1 Instrumente recomandate pentru construirea obiceiurilor benefice și pentru îmbunătățirea productivității
3.2 Alte resurse
Partea I: Cauzele primare ale procrastinării
Așa cum am menționat mai sus, procrastinarea este un fenomen foarte des întâlnit printre oameni. Toată lumea procrastinează la un moment dat. Ne amânăm atribuţiile până în ultima clipă, suntem rapid distrași de lucrurile din jurul nostru și desfăşurăm unele activităţi fără a face realmente ceva util.
Şi, de cele mai multe ori, nu ne simțim deloc bine pentru că nu am terminat lucrurile importante. Ne uităm la alții, care sunt mai activi decât noi, și începem să credem că suntem doar nişte oameni leneși, incapabili, care nu vor realiza niciodată nimic măreţ. Când ne aflăm în acest context ne simţim neajutorați și singuratici, pentru că stima de sine este afectată şi mai mult atunci când încercăm să comunicăm cu cineva.
Adevărul este că toată lumea se simte la fel. Procrastinarea nu este ușor de depășit deoarece nu este o problemă de matematică care poate fi rezolvată cu ajutorul unor formule. Oamenii procrastinează în diferite moduri, din diferite motive. Așadar, înainte de a ne scufunda în metode și strategii pentru eliminarea procrastinării, trebuie mai întâi să înțelegem de ce o facem.
1.1 PERFECŢIONISMUL
Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii procrastinează – în acest caz este vorba despre dificultatea întâlnită în momentul începerii unei noi activităţi – este perfecţionismul. În loc să se concentreze asupra începutului, oamenii preferă să se gândească din start la rezultate.
- Scriitorii citesc în fiecare zi o carte, dar greu se apucă să scrie una.
- Artiștii încep nenumărate opere, dar termină foarte puține.
Pentru perfecționiști este mai sigur să-şi păstreze idealurile în minte pentru că atunci când acestea devin o realitate, este posibil ca rezultatul să nu fie același cu cel aşteptat. Asadar, ei aşteaptă momentul perfect pentru a începe, iar dacă acest moment apare şi îşi încep activitatea, se împotmolesc şi nu îşi termină niciodată proiectele sau nu le fac publice niciodată.
Nu există timpul potrivit sau contextul perfect pentru a face ceva semnificativ. Când ne constrângem singuri și ne aşteptăm doar la o singură versiune a rezultatului (ceva ce nu putem controla direct), devenim mai puțin flexibili. Nu mai putem să ajustăm și să optimizăm procesul. Suntem prinși într-o stare de reverie sau suntem paralizați de cantitatea de efort ce trebuie depus.
1.2 FRICA DE NECUNOSCUT
Este înfricoşător să ai idealuri înalte şi să fii nevoit să faci lucruri noi pentru a le atinge. Dacă nu reuşeşti ceea ce ţi-ai propus? Dacă nu vei obține nimic după tot timpul și energia investite? Ce se întâmplă dacă te răzgândești la jumătatea drumului?
Există mii de “dacă” în mintea noastră de fiecare dată când vrem să începem ceva, mai ales dacă acel “ceva” este semnificativ pentru noi. Nu e vina ta. Suntem cu toții programaţi să ne temem de necunoscut. Retragerea și fuga de incertitudine sunt cele mai bune mecanisme de auto-apărare pe care oamenii le-au dezvoltat de-a lungul evoluției lor.
Frica de necunoscut nu este un lucru rău; ne protejează de riscurile inutile și ne împiedică să ne rănim. Cu toate acestea, nu este foarte utilă atunci când vrem să facem un salt în vederea realizării acelor lucruri importante la care aspirăm.
1.3 LIPSA MOTIVAŢIEI
Următoarea cauză a procrastinării este aceasta: nu ne simţim în stare să facem ceea ce ar trebui să facem. Da, ți-ai propus să te duci la sală în seara aceasta. Dar, după o zi grea de muncă, pur și simplu nu ai motivația necesară pentru a ajunge acolo.
Motivația implică două aspecte: psihologia și fiziologia. Convingerile, conștiința de sine și modelele mentale îţi vor influența direct nivelul de motivație. Dar, în același timp, şi modul în care te simţi fizic, mental și emoțional îţi va influența din când în când nivelul de motivație.
Învățarea unor metode de auto-motivare este un punct de plecare important, dar nu este o strategie durabilă pe termen lung. Ne vom ocupa mai mult de cum să învăţăm să ne eliberăm de procrastinare chiar și atunci când motivația este scăzută.
1.4 DISTRAGERILE
Odată cu apariția Internetului a crescut şi numărul posibilităţilor de a fi distraşi. Din cauza ușurinței de a crea și de a furniza noi informații, trăim într-un mediu în care suntem mult mai mult şi mult mai uşor distraşi.
Într-o lume bogată în informație, tocmai această bogăție presupune carenţe în alte domenii: un deficit de atenţie. De ce? Pentru că este destul de evident faptul că informaţia presupune atenția destinatarilor. Prin urmare, o multitudine de informații duce inevitabil la o lipsă de atenție. -Herbert Simon, expert în ştiinţe sociale
Chiar și atunci când depășim rezistența inițială în ceea ce priveşte startul, ne confruntăm cu provocarea enormă de a ne duce la bun sfârşit munca. Nenumărate lucruri încearcă să ne distragă atenția în numeroase direcții în fiecare secundă a zilei.
Pentru a scăpa cu adevărat de aceste impedimente, trebuie să învăţăm strategia exactă pentru crearea unui mediu lipsit de distrageri.
1.5 REZISTENȚA DIN PARTEA SARCINII DE ÎNDEPLINIT
Cauza finală a procrastinării constă în sarcina însăși. Gandeşte-te la asta. Ce ştii că ar fi bine să faci, dar, de fapt, nu poţi face? Pur şi simplu nu poţi să faci acest lucru – nu pentru că vrei să fie perfect, nu pentru că ți-e teamă, nu pentru că ești nemotivat sau distras. Procrastinezi pentru că efectiv nu vrei să faci acel lucru.
- Să-ţi faci patul imediat după ce te trezeşti.
- Să speli rufele în fiecare săptămână.
- Să-ţi organizezi bugetul imediat după ce iei salariul.
Fiecare sarcină – uşoară sau dificilă – vine cu un anumit nivel de rezistență. Lucrurile mici, care se pot face ușor, par neimportante și plictisitoare și, în cele din urmă, ajung să fie ignorate. Lucrurile importante pe care ar trebui să le realizăm ne fac să ne simțim groaznic, astfel încât avem impresia că nu le vom putea începe niciodată.
Primul lucru pe care trebuie să îl realizăm este următorul: nu trebuie să facem toate acele activităţi singuri. Putem să le ducem la bun sfârşit şi fără a ne implica direct, delegând pe altcineva pentru activitatea respectivă. Apoi, pentru sarcinile rămase, va trebui le să identificăm caracteristicile, să le programăm în avans și să apelăm la trucuri de doar câteva minute pentru a le termina rapid.
Partea a II-a: Un sistem complet pentru întreruperea procrastinării
Acum, că ai aflat care sunt primele cinci cauze ale motivului pentru care noi – și tu – procrastinăm, este timpul să descoperi câteva strategii pe care le poţi adopta pentru a elimina procrastinarea. Înainte de a face acest lucru, există trei puncte pe care vreau să le cunoşti şi să le iei în considerare:
- (Comentează mai jos) Care este cauza principală a procrastinării tale?
- Fii conştient de faptul că eliminarea procrastinării nu o vindecă. Nimeni nu poate vindeca procrastinarea, în schimb se poate lucra cu ea. Și oricine o poate depăși cu ajutorul unor metode, în timp.
- Fii conștient de faptul că procesul necesită muncă. Dacă te aștepți să citeşti aceste lucruri astăzi și să devii cea mai productivă persoană a doua zi – fără să depui efort -, atunci acest articol nu este pentru tine. Vestea bună este că aceste strategii nu sunt imposibil de realizat. Pentru unele dintre ele ai nevoie de mai puțin de două minute.
Gata?! Hai să începem.
2.1 DEZVOLTĂ O OBSESIE INTENSĂ FAŢĂ DE PROPRIILE OBIECTIVE
Chiar şi Elon Musk oboseşte, dar el continuă să lucreze la misiunea sa de a dezvolta energia regenerabilă și de a trimite un om pe Marte. Este realmente obsedat de obiectivele sale. Același lucru este valabil şi pentru Steve Jobs. El a preferat să fie nu fie tocmai amabil în anumite situaţii, în loc să-și compromită viziunea în ceea ce privea calculatorul perfect.
Şi lista poate continua. De fapt, performerii de top şi persoanele cu rezultate excelente nu sunt imuni la procrastinare și la distragerea atenției. În schimb, ei sunt obsedați de ceea ce doresc să realizeze și de ceea ce fac. Această obsesie le consolidează mintea și trupul. Ei nu se vor opri sub nicio formă până nu vor ajunge la ceea ce au gândit.
Pentru a-ţi dezvolta această obsesie față de propriile obiective trebuie să-ţi stabileşti obiectivele în mod corect
Stabileşte-ţi obiective în funcţie de viziunea și de valorile tale
Majoritatea oamenilor încep să se gândească la ceea ce doresc să cumpere sau să dețină atunci când trec prin procesul de stabilire a obiectivelor. Este un început excelent dacă îţi doreşti, de fapt, să nu ai vreodată niciun obiectiv. Trebuie să cauţi răspunsul puţin mai mult. Aceste obiective sunt într-adevăr ceea ce vrei sau sunt imagini înșelătoare conturate de influențele altora?
Este imposibil să dezvolți o obsesie intensă față de obiectivele tale dacă ele nu rezonează direct cu tine. În loc să te gândeşti la ceea ce vrei, începe-ţi procesul de stabilire a obiectivelor gândindu-te cine vrei să fii. Acest lucru te ajută să-ţi stabileşti obiectivele în funcţie de viziunea și de valorile tale. Și numai în acest fel poți să rămâi cu ele pe termen lung.
Dezvoltă-ți capacitatea de concentrare utilizând regula 25/5
Warren Buffett este cunoscut pentru averea sa și pentru faptul că este unul dintre cei mai de succes investitori din lume. Unul dintre multele elemente care contribuie la succesul său este modul în care el vede și își petrece timpul și energia; acest lucru este cunoscut sub numele de regula 25/5.
Regula 25/5 funcționează astfel: notează-ţi 25 de idealuri pe care vrei să le îndeplineşti. Apoi alege 5 dintre acestea, în funcţie de importanţa lor. Acum ai două liste: primele cinci priorități și celelalte 20 de obiective, care sunt mai puțin importante.
Începe să lucrezi imediat la primele cinci și pe celelalte 20 încearcă să le eviţi cu orice preţ. Această tehnică este o modalitate excelentă de a-ţi dezvolta capacitatea de concentrare.
Transformă-ţi obiectivele în etape și acțiuni
Regula 25/5 este o strategie care derivă din principiul Pareto; acesta menţionează că este mult mai util să-ţi concentrezi timpul și energia pe primele 20% din priorități. Dar chiar și după ce îţi restrângi obiectivele ar putea fi greu să începi. Cea mai bună cale este să transformi obiectivele mari în obiective mai mici, în repere.
După ce faci acest lucru, stabileşte-ţi un proces de desfăşurare pentru fiecare dintre ele. Gândeşte-te la ceea ce trebuie să faci în fiecare zi, săptămână sau lună pentru a-ţi atinge obiectivele. Apoi transformă aceste acţiuni în obiceiuri.
Plasează-ţi obiectivele peste tot
Trebuie să recunoaştem un lucru: cu toţii uităm. Creierul nostru nu este conceput să-și amintească tot ce vrem noi timp de 5-10 ani. Pentru a-ţi aminti de obiectivele tale, plasează-le peste tot – în mașină, pe ecranul telefonului mobil, pe oglinda din baie, peste tot – astfel încât să le poţi vedea și revizui în fiecare zi.
Poţi să îţi listezi obiectivele și să le citeşti în fiecare zi, dar pentru asta am o opţiune mai bună: apelează la fotografii și imagini pentru a le descrie și pentru a le vizualiza în fiecare zi. Fotografiile și vizualizarea sunt mai eficiente, deoarece creierele noastre sunt concepute pentru a procesa imagini, nu cuvinte.
2.2 REFĂ-ŢI SCENARIILE
Cei mai mulți oameni se opresc la primul pas, cel de stabilire a obiectivelor, unii oameni se opresc după ce au creat un plan, dar tu nu o vei face. Pentru a dezvolta o obsesie puternică faţă de obiectivele tale, trebuie să te eliberezi de credințele auto-sabotante și de vocile interioare.
Ramit Sethi de la O să te învăţ să fii bogat a numit această acţiune scenariile invizibile (voi folosi această denumire de multe ori pentru că îmi place termenul). Dacă vrei să depăşeşti procrastinarea și să devii un performer de top, trebuie să faci ceea ce fac ei. Dar, înainte de a face ceea ce fac ei, trebuie să-ţi rescrii scenariile invizibile din minte – alimentează-le pe cele bune şi elimină-le pe cele care nu te ajută.
Revizuieşte-ţi şi provoacă-ţi credințele existenţiale
Acest proces este simplu, dar nu ușor. Singura modalitate de reprogramare a mentalității este aceea de a o examina și de a o provoca în fiecare zi. De fiecare dată când observi acele voci interioare, ia un stilou și o bucată de hârtie pentru a-ţi scrie gândurile. Apoi întoarce-te la acele voci şi întreabă-te:
Sunt acestea adevărate? Acestea reprezintă realitatea sau sunt doar iluzia propriilor mele emoții și temeri?
Când am început să cred în aceste gânduri? Cunosc pe altcineva care a sfidat această credință?
Ce pot face pentru a testa această credință?
Cu cât îţi provoci mai mult convingerile, cu atât mai mult vei privi lucrurile dintr-o altă perspectivă. Și cu atât mai ușor îţi va fi să le ignori şi să acţionezi în favoarea ta.
Înfruntă-ţi temerile
Acum uită-te la ultima întrebare de mai sus: “Ce pot face pentru a testa această credință?” În majoritatea cazurilor, vei primi răspunsuri destul de inconfortabile la această întrebare, deoarece este vorba despre a ieși din zona ta de confort și despre a face ceva diferit. Frica va veni din toate direcțiile pentru a te paraliza și a te împiedica să iei măsuri.
Acesta este momentul în care instalarea fricii (Tim Ferriss, TED Talk 2017) intervine ca o soluție. Din nou, notează-ţi pe o hârtie temerile, una câte una. Apoi întreabă-te:
Care ar fi cel mai grav scenariu în această situaţie?
Cum mi-aş putea reveni dacă s-ar întâmpla asta?
Cum pot împiedica acest lucru să se întâmple?
Adesea vei descoperi că cel mai rău scenariu nu este într-adevăr chiar atât de rău și că poate fi ușor de rezolvat. În același timp gândeşte-te cum să împiedici acest lucru într-un mod mai rațional și mai sistematic, în loc să te panichezi şi să procrastinezi.
2.3 FII STĂPÂNUL PROPRIEI PSIHOLOGII ŞI FIZIOLOGII
După ce intervine dorința de a acționa și de a-ţi elimina vocile din minte, este timpul să ajungi la miezul problemei. Cei mai mulți oameni ignoră primii doi pași. Ei încep să pună în aplicare tehnicile de mai jos direct, dar descoperă curând că nu au niciun rezultat. Prin urmare, este înțelept să treci mai întâi prin cei doi pași de mai sus, înainte de a continua cu acesta.
Procrastinarea are multe de-a face cu psihologia – cum ne gândim și ne comportăm – și cu fiziologia – cum reacționează corpul nostru. Ambele zone sunt esențiale pentru a elimina în mod eficient procrastinarea pe termen lung și pentru a obţine cele mai bune rezultate.
Trucuri pentru a elimina procrastinarea
- Renunţă la perfecționism. După cum am menționat, una dintre cele mai frecvente cauze ale procrastinării este perfecționismul, căci din cauza lui te poţi îndrepta direct către eşec. În loc să aștepți ca lucrurile să se întâmple așa cum îţi închipui, concentrează-te asupra acțiunilor. Succesul se obţine, de cele mai multe ori, prin limitarea câştigurilor minore la acţiunile propriu-zise.
- Descoperă costul non-acțiunii. Atât în economie, cât și în procesul de luare a deciziilor, avem tendința de a evita pierderile, în loc să obţinem câștiguri echivalente. Psihologii numesc acest fenomen aversiune pentru pierderi. Procrastinăm pentru că nu vrem să pierdem confortul pe care îl avem. Interesant este faptul că putem folosi acest lucru în favoarea noastră prin conştientizarea costului non-acțiunii. Gândeşte-te la ceea ce vei pierde – oportunități, bogăție, timp – dacă nu iei măsuri. Acest lucru poate deveni un stimulent, împingându-te înainte și scăpându-te din ghearele stagnării.
- Trucul de 2 minute. Mintea noastră are nevoie de o satisfacție instantanee. Vrem rezultate rapide şi bune fără a face eforturi. Este dificil să faci primul pas când ceea ce te aşteaptă este îngrozitor, adică două ore de muncă. În acest moment, nu te mai concentra asupra finalizării unei sarcini. În schimb, concentrează-te pe efectuarea acestei sarcini timp de doar două minute. Și gândeşte-te că cele două minute vor ușura următoarele două minute și, în cele din urmă, vei termina ceea ce trebuie să faci.
- Înlătură stimulii care încurajează procrastinarea. Adesea procrastinarea este un obicei. Fiecare obicei are declanșatorul său: atunci când apare declanșatorul, intrăm într-o rutină automată – în acest caz, amânăm munca sau ne lăsăm distraşi, apoi primim o recompensă – de obicei relaxarea sau iluzia de a fi productiv. Una dintre cele mai bune modalități de a elimina procrastinarea este de a identifica aceste declanșatoare și, apoi, de a schimba rutina. Deci, în loc să te laşi distras, citeşte o carte sau mergi la o plimbare atunci când nu te poţi concentra.
(Cele mai frecvente declanșatoare ale procrastinării sunt stresul și plictiseala. După ce ai aflat despre acestea, creează-ţi o rutină constructivă care să înlocuiască procrastinarea când te simți stresat sau plictisit.)
- Recompensează comportamentul pozitiv. Comportamentul nostru este determinat de feedback-ul repetat. Dacă feedback-ul – după ce se finalizează o acțiune – este pozitiv, creierul își va aminti și va repeta acţiunea; dacă este negativ, creierul nostru o va evita atunci când stimulul apare din nou. Ori de câte ori îţi dai seama că ai ales să lucrezi, nu să procrastinezi, recompensează-te cu ceva – o sesiune de masaj sau o masă consistentă – astfel vei dori să continui acţiunea respectivă mai mult timp.
Îmbunătăţeşte-ţi fiziologia
Există multe lucruri pe care le poţi schimba la corpul tău pentru a-ţi maximiza performanța. Pentru asta există o branşă cunoscută sub numele de biohacking. Pentru a elimina procrastinarea trebuie să obții cel puțin funcția optimă a corpului tău. În continuare vom analiza trei lucruri pe care le poţi optimiza pentru a realiza acest lucru.
- Fă exerciții fizice. Corpurile noastre sunt proiectate să se miște. Cercetările au arătat că exercițiile fizice sunt una dintre cele mai bune activități pe care le poţi face, nu doar pentru a-ţi întări corpul, ci și pentru a-ţi dezvolta creierul. Când faci exerciţii fizice, organismul produce hormoni pentru a-şi regla funcțiile și starea de spirit. Exerciţiile fizice sunt cel mai bun instrument pentru a obţine performanţe în domeniul dorit, majoritatea oamenilor de succes apelând la ele
- Gestionează-ţi energia. Nivelul tău de energie nu are un parcurs liniar de-a lungul zilei. În schimb, el urmează un model de flux şi reflux. Este complet neproductiv să te chinui să faci ceva şi să depui un efort considerabil atunci când energia ta nu este aşa cum ar trebui să fie – aş spune chiar că este imposibil să faci asta. Acestea fiind spuse, organizează-ţi ziua în funcție de nivelul de energie și fă pauze regulate. Acesta este și motivul pentru care tehnica Pomodoro chiar funcţionează, pentru că ea presupune un model de tipul aleargă-fă pauză-aleargă.
- Somnul joacă un rol esențial în dezvoltarea corpului nostru. Când dormim, corpul nostru repară celulele deteriorate şi, în același timp, creierul nostru contribuie la înlăturarea eficientă a “deșeurilor” acumulate în timpul zilei. Un somn bun în timpul nopţii îți restabileşte nivelul de energie și îţi amplifică nivelul de voință pentru a doua zi.
2.4 CONSTRUIEŞTE-ŢI UN MEDIU LIPSIT DE DISTRAGERI
Andre Agassi este un jucător de tenis profesionist din SUA, care s-a pensionat, dar care a obţinut deseori primul loc în cadrul numeroaselor competiţii sportive la care a participat. De-a lungul carierei sale, el nu a permis nimănui să-i atingă echipamentul de tenis în timpul unui meci. Mai târziu, în autobiografia sa, el a explicat că atunci când cineva îi atingea echipamentul şi i-l deranja, în mintea lui apăreau distrageri.
Crearea mediului înconjurător este un aspect de luat foarte în serios. Eliminarea distragerilor nu numai că ajută la eliminarea procrastinării, ci şi la îmbunătăţirea concentrării, astfel încât să poţi acţiona cu succes, atât mental, cât și fizic.
Mihaly Csikszentmihalyi numeşte acest lucru flux. Este o stare mentală în care o persoană își desfășoară activitatea cu o focalizare extraordinară, pierzând simțul spațiului și al timpului.
Cum să creezi un mediu fără distrageri
- Separă spaţiul de lucru de alte spații. Creează-ţi spaţii speciale pentru diferite activități din viața ta. Foloseşte dormitorul pentru odihnă și somn. Foloseşte-ţi camera de zi pentru relaxare și socializare și creează-ţi un alt spaţiu pentru lucru. Nu le amesteca niciodată.
- Păstrează lucrurile organizate. Păstrează-ţi spaţiile pentru diferitele activităţi îngrijite și organizate, căci îţi va fi mai ușor și mai confortabil să lucrezi
- Anunţă-i pe oameni să nu te deranjeze. Înainte de a începe să lucrezi, roagă-ţi prietenii, membrii familiei sau colegii de cameră să nu te întrerupă pentru o anumită perioadă. Spune-le că trebuie să te concentrezi pe ceea ce faci.
- Opreşte notificările telefonului. Dacă este posibil, scapă de telefon atunci când trebuie să te concentrezi asupra unei sarcini enorme. O ușoară distragere a atenției te poate scoate din starea de concentrare și poate dura între 20 şi 40 de minute pentru a reveni din nou în acea stare.
- Stabileşte-ţi un început şi un final. Distragerea poate interveni rapid atunci când eşti epuizat – atât din mediul înconjurător, cât și din propriul creier. Stabileşte-ţi anumite pauze dacă lucrezi la sarcini care durează mult timp și care presupun o cantitate enormă de energie.
Proiectează-ţi şi menţine-ţi spaţiul mental
Pe lângă crearea unui mediu fizic pentru munca și viața ta, este esențial să-ţi creezi şi un spațiu mental lipsit de distragere. Adesea, acest lucru este mai dificil decât construirea unui mediu fizic, deoarece distragerea din interiorul nostru vine din nenumărate direcții.
- Alege-ți cu grijă prietenii. Tu eşti imaginea celor cinci persoane din jurul tău. Dacă te asociezi în mod constant cu procrastinatorii, niciodată nu o vei putea depăşi. Îndepărtează-te de un prieten leneș la un moment dat și alătură-te unei persoane disciplinate și productive.
- Apelează la ajutor. Depășirea procrastinării este o provocare. Pentru a te asigura că respecţi planul, cere-i unui prieten sau unui membru al familiei să te ajute. Dacă nu poţi găsi pe cineva, angajarea unui antrenor este o opțiune excelentă.
- Limitează consumul de informații. Cu cât consumi mai multă informaţie, cu atât îţi îngreunezi gândirea. Consumarea unor informaţii noi este o formă grozavă de învățare, dar nu învăţa iresponsabil. Creează-ţi un plan de învățare care să fie adaptat scopurilor tale actuale, astfel încât să nu îţi formezi singur o altă scuză pentru a apela la procrastinare. Cunoașterea informaţiilor adecvate este mai utilă decât cunoaşterea informaţiilor de detaliu, pe care, oricum, nu o să le foloseşti aproape niciodată.
2.5 FORMEAZĂ-ŢI OBICEIURI BENEFICE
Pentru a ne transforma comportamentul, avem nevoie de motivație. Cu toate acestea, motivația nu este o soluție durabilă, deoarece nivelul nostru de motivare nu este niciodată acelaşi. De aceea, oamenii care depind exclusiv de motivație încep o mie de proiecte diferite, dar nu reușesc niciodată să le completeze și să meargă mai departe.
Cel mai bun mecanism psihologic care înlocuiește motivația este construirea unor obiceiuri. Oamenii se ghidează după modele. În loc să depinzi de nivelul tău de motivaţie de fiecare dată, proiectează-ţi o rutină și formează-ţi obiceiuri – acestea sunt o strategie mult mai bună pe termen lung.
Există nenumărate obiceiuri bune pe care le poţi pune în aplicare în viața ta pentru totdeauna. În contextul eliminării procrastinării, iată cele mai recomandate cinci obiceiuri:
- Ține un jurnal zilnic. Jurnalul zilnic te ajută să îţi organizezi gândurile. Înregistrează-ţi și urmărește-ţi progresul, astfel încât să îţi poţi revizui acţiunile și să poţi reflecta asupra procesului, reglându-l pentru a-ţi atinge obiectivele.
- Rezolvă-ţi sarcinile minore imediat. Fă-ţi un obicei din a nu uita de sarcinile minore. Fă-ţi patul imediat după ce te trezeşti, spală-ţi farfuriile imediat după cină, răspunde la un e-mail imediat după ce îl citeşti (dacă nu intenţionezi să răspunzi, nu-l citi). Fiecare sarcină – oricât de mică ar fi ea – ocupă spațiu mental. Finalizează-le imediat, astfel încât să nu le adăugi în lista de sarcini obligatorii – eliberează aceste spații pentru ceva mai important.
- Utilizează Matricea Eisenhower pentru a lua decizii rapide. Matricea Eisenhower încadrează sarcinile în patru cadrane diferite (citeşte mai multe aici). Foloseşte matricea pentru a identifica în care dintre cadrane este sarcina ta și elimin-o dacă se încadrează în categoria “nu este urgentă și nu este importantă”.
- Fă-ţi o listă cu sarcini. Dar nu orice listă. Limiteaz-o la 5-8 elemente pe zi și organizează-le în ordinea priorității. Începe o acţiune doar după ce ai finalizat-o pe cea care este mai importantă. Tindem să lucrăm mai întâi la aspectele ușoare, doar ca să descoperim că suntem în criză de timp şi de energie la sfârșitul zilei. Lucrează mai întâi la adevăratele priorităţi.
- Meditează. Cercetările au arătat că meditația ne poate ajuta creierul să devină mai calm și mai puțin predispus la distragere.
Dacă vrei să afli mai multe despre cum să îţi formezi obiceiurile care durează, citeşte în continuare.
2.6 ANTRENAMENT ŞI PRACTICĂ
Bine, sunt multe informații aici. Înțeleg. S-ar putea să te întrebi: “Super! Acum știu mai multe, dar de unde ar trebui să încep?” Această secțiune scurtă este răspunsul la întrebările tale.
După cum am menționat mai sus, depășirea procrastinării nu este un eveniment care se petrece peste noapte, este un proces. Asta înseamnă că nu trebuie să faci totul imediat. Iată trei sugestii pentru a porni pe drumul către eliminarea procrastinării:
Axează-te pe începutul, nu pe sfârşitul acţiunilor
Prima strategie pe care am menționat-o în acest articol este crucială. Trebuie să o faci. Nu există altă cale. Și trebuie să începi cât mai curând posibil, deoarece dezvoltarea unei obsesii faţă de propriile obiective implică timp.
Începe prin a parcurge tehnica de stabilire a obiectivelor și de identificare a fricii pe care am prezentat-o mai sus. Apoi concentrează-ţi energia asupra obiectivelor tale pentru a începe imediat.
Folosește Legea Parkinson
Legea Parkinson afirmă că munca se extinde pentru a umple timpul disponibil pentru finalizarea acesteia. În principiu, asta înseamnă că, cu cât mai mult timp acorzi unei sarcini, cu atât mai mult timp este necesar; şi invers. O metodă excelentă de creștere a productivității și de eliminare a procrastinării este utilizarea termenului-limită în favoarea ta.
Acordă doar trei ore pentru o sarcină pe care în mod normal ai fi rezolvat-o în cinci ore. Vei fi surprins de cât de multe ai făcut în acest moment. Stabileşte-ţi un termen limită auto-impus cu câteva zile sau săptămâni înaintea termenului real și respectă-l, vei simți în cele din urmă nevoia să îţi finalizezi acţiunea cât mai curând posibil.
Dieta de 30 de zile
Ultimul instrument pe care îl am pentru tine este distractiv: încearcă să faci zilnic, timp de 30 de zile, ceea ce îţi era lene până acum să faci.
Ia un stilou și o bucată de hârtie şi scrie 30 de lucruri mici pe care le-ai amânat şi evitat pentru o lungă perioadă de timp. În următoarele 30 de zile, du-le la bun sfârşit unul câte unul. După ce finalizezi câte o acţiune, şterge-o din listă şi elimin-o complet din viaţa ta.
Această provocare de 30 de zile te ajută să întrerupi rezistența inițială și să creezi impulsul necesar pentru a avansa. Imaginează-ţi cum te vei simţi la finalul celor 30 de zile, când vei fi terminat toate lucrurile pe care nu voiai să le faci.
Partea a III-a: Instrumente și alte resurse
Acum ştii tot ce trebuie pentru a depăși procrastinarea și pentru a-ţi duce productivitatea la un alt nivel. Ia o pauză, întoarce-te mâine și alege o strategie potrivită pentru a te apuca de treabă imediat.
Înainte de a termina acest articol, aș dori să îţi recomand anumite instrumente și resurse pe care le-am considerat utile în procesul de depășire a procrastinării și de construire a fundației pentru performanţele remarcabile.
3.1 INSTRUMENTE RECOMANDATE PENTRU CONSTRUIREA OBICEIURILOR BENEFICE ŞI PENTRU ÎMBUNĂTĂŢIREA PRODUCTIVITĂŢII
Tehnologia este o sabie cu două tăișuri. Atunci când utilizăm tehnologia în mod ineficient, ea devine cea mai mare distragere pe care o să o întâlnim vreodată. Cu toate acestea, tehnologia poate fi utilă dacă aflăm unde și cum să o utilizăm.
Există multe instrumente disponibile în ziua de azi care ne ajută să depășim procrastinarea, să construim obiceiuri benefice și să ne îmbunătățim productivitatea. Iată o listă cu instrumentele pe care le recomand cel mai des:
- Poţi să îţi contorizezi online modul în care îţi petreci timpul și să îţi trimiţi un mesaj săptămânal sau lunar pe e-mail cu rezultatele.
- Google calendar. Cel mai bun calendar.
- O aplicație simplă și eficientă pentru ghidarea procesului de meditaţie.
- Fă-ţi liste simple pentru orice.
- Toggl time tracking. Înregistrează timpul pe care îl petreci pentru împlinirea unei sarcini (manual, ceea ce înseamnă că trebuie să apeşi butonul de pornire şi de oprire) cu ajutorul temporizatorului Pomodoro.
- Aminteşte-ţi toate parolele, astfel încât să nu îţi încarci memoria cu informaţii inutile. În plus, te vei conecta rapid – cu un singur clic.
- Sunete care stimulează concentrarea și productivitatea la locul de muncă.
- Facebook Feed Eradicator, DF Youtube și Block Site. Înlocuieşte-ţi newsfeed-ul de pe Facebook cu citate, ascunde YouTube în bara laterală și blochează site-urile care îţi distrag atenția.
- lux. Blochează lumina de la calculator pentru a-ți îmbunătăți somnul.
- me. Aplicație gratuită de urmărire a obiceiurilor, cu o comunitate de antrenori dispuşi să te ajute.
3.2 ALTE RESURSE
În cazul în care vrei să afli mai multe, să îţi îmbunătăţeşti productivitatea și să obții performanțe remarcabile, ai mai jos listele celor mai importante cinci cărți, bloguri și podcast-uri pe care le recomand. Majoritatea informaţiilor împărtăşite aici nu provin direct de la mine, ci de la autorii, bloggerii și antreprenorii de pe aceste liste.Cele cinci cărţi:
- The 7 Habits of Highly Effective People,de Stephen R. Covey
- Essentialism,de Greg McKeown
- The Power of Habit,de Charles Duhigg
- Deep Work, de Cal Newport
- Manage Your Day-to-Day, de Jocelyn K. Glei
Cele cinci bloguri:
- Barking Up The Wrong Tree,de Eric Barker
- Farnam Street, de Shane Parrish
- James Clear
- 99U
- Buffer Open
Cele cinci podcast-uri:
- Tim Ferriss Show
- Noah Kagan Presents
- Simplify from Blinkist
- 5 AM Miracle, de Jeff Sanders
- Aubrey Marcus Podcast
Ești gata să te pui pe treabă? Nu mâine, AZI!
Lasă-mi un comentariu mai jos și spune-mi ce metode folosești tu pentru a evita procrastinarea și ce ai putea să faci în plus 🙂
P.S. Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-l mai departe! 🙂