Crezurile, credințele pe care le avem și valorile, principiile în care credem sunt factori decisivi în felul în care ne trăim viața și ne atingem scopurile.
Unul dintre profesorii mei de la Universitatea Harvard spunea că atât timp cât tu nu ești conștient de crezurile tale, de valorile, de aspectele care îți construiesc viața, atunci ele sunt cele care te conduc pe tine.
Dacă crezurile tale sunt negative, nesănătoase, neconstructive, atunci ai din start convingeri limitative care sunt adevărate piedici în calea fericirii și succesului personal. Ce tipar de gândire crezi că pot construi idei si valori nesănătoase? Unul care să te împingă spre succes?!
Hai să vedem dacă îți sună cunoscut:
“Nu cred că pot să fac asta. Nu e de mine”
“Nu cred că e cazul să încerc, oricum nu o să reușesc”
“Nu sunt suficient de pregătit. Sunt alții mai buni”
“Ar trebui să fac doar ceea ce știu.”
“Mă simt nesigur în fața imprevizibilului.” Etc.
Acestea sunt doar câteva exemple care ne ilustrează presupusele neputințe. Dar cum ajung ele să se nască în mintea noastră?
Ei bine, de cele mai multe ori, crezurile limitative sunt un rezultat al mediului social, familiei, educației, religiei. Acestea încep să se contureze încă din copilărie și se ajustează corespunzător de-a lungul vieții. Dacă în copilărie este greu să conștientizezi și să respingi sau modifici orice credință negativă insuflată de familie și mediul social, acum ai toată puterea să schimbi și să alegi în ceea ce vrei să crezi. Prin crezurile tale îți creezi viața.
Am primit o întrebare foarte interesantă, legată de destin și credința puternică a unor oamenii că nu pot alege ce li se întâmplă, ci doar pot accepta și merge mai departe. Cât de sănătos este celebrul „Așa a fost să fie!” ? Dacă eu gândesc „așa a fost să fie” sau „e perfect exact așa cum este”, poate să determine o blazare din partea mea, o încercare spirituală de a accepta o realitate. O realitate care însă în continuare te poate măcina în interior. Cred că „așa a fost să fie” este o atitudine sănătoasă atât timp cât tu ai încercat toate modalitățile și ai depus tot efortul pentru acel lucru, fapt care îți va aduce și liniștea interioară.
Cei mai mulți oameni care nu au succes nu sunt conștienți de faptul că au crezuri care le limitează puterea. Sunt și oameni conștienți de crezurile care le dăunează dar care aleg să nu încerce să le schimbe, râmân blocați în ceea ce sunt și ceea ce au. În oricare dintre situații, conștientizarea credințelor negative este esențială pentru evoluție și succes personal. Fără conștientizare nu există schimbare!
Orice credință negativă îți influențează viața. Poți alege să te supui sau poți alege să preiei controlul asupra ei. Le controlezi sau te controlează ele pe tine. În orice moment poți pune punct unui crez care te ține pe loc indiferent cât timp te-a însoțit în viață.
Cum ne descoperim aceste crezuri limitative?
În primul rând observi ce aspecte din viața ta te deranjează, în ce direcții din viața ta ești nefericit, neîmplinit. Iei pas cu pas cu elementele din viața ta care te deranjează, te folosești de ele și începi să le modifici în sensul în care îți dorești tu. Dacă analizezi cu atenție orice situație din viața ta vei găsi și sursa neîmplinirilor. Orice crez negativ poate fi combătut prin transformarea lui într-unul pozitiv. Focusează-ți toată atenția pe ceea ce vrei să obții. Vrei fericire, atunci concentrează-te pe starea de bine.
E nevoie să înțelegi că ai o responsabilitate față de tine, de ceea ce gândești, de ceea ce alegi să faci. Orice acțiune are la bază unul sau mai multe crezuri. Ai responsabilitatea să alegi ce plantezi în mintea ta.
Urmărește întreaga emisiune despre Crezurile Tale:
Dacă ți-a plăcut, poți chiar să te abonezi la newsletter! Chestia aia de mai jos unde bagi datele tale si apoi dai click pe butonul roșu pe care scrie ‘Mă Abonez’!
PS: Spread the Dragostea! Dă și altora să citească, distribuie mai departe!
[…] viața în armonia dintre valorile și crezurile tale și cele ale societății în care te afli, cu accent pe ce îți dorești TU, nu lumea. Ca să îl […]
[…] Cu cât evoluăm, cu atât ne eliberăm mai mult de valorile și credințele limitatoare pe care le avem sau care, mai degrabă, ne au ele pe noi, pentru că atâta vreme cât controlul nu este la tine atunci automat este în altă parte. Nu vorbim aici despre obsesia controlului și a puterii ci despre conștientizarea crezurilor care ne conduc viața. […]