Putem Controla Furia?

Îți pierzi ușor calmul? Ridici în mod regulat vocea, te superi sau devii agresiv cu cei apropiați?  Furia ta este atât de puternică încât îi sperie pe ceilalți, inclusiv pe tine însuți? Problemele tale de furie provoacă tensiuni și chiar îți distrug relațiile?

Ce este furia?

Furia este o emoție umană de bază, în mod obișnuit declanșată de o rană emoțională. Furia este de obicei experimentată ca un sentiment neplăcut care apare atunci când credeam că suntem răniți, maltratați, atacați în opiniile și credințele noastre de bază sau când ne confruntăm cu obstacole care ne împiedică să ne atingem obiectivele personale.

Experiența furiei variază foarte mult de la o persoană la alta, în funcție de cât de intens se simte și cât durează. De asemenea, contează și pragul de furie și cât de confortabil se simte o persoană atunci când este supărată.

La rădăcină, furia este un semnal , este un răspuns instinctiv la un stimul pe care îl percepem ca fiind negativ și periculos pentru integritatea noastră. Ne atrage atenția și ne motivează să corectăm acel stimul. Modul în care manevrăm semnalul pe care ni-l dă furia poate avea consecințe foarte importante asupra sănătății și stării de spirit generale.

Atunci când nu conștiențizăm și nu controlăm furia, acțiunile noastre pot declanșa reacții devensive din partea celorlalți. Presiunea sangvină crește, la fel și hormonii de stres. Violența poate să apară.

Mânia necontrolată cauzează relații tensionate cu familia, prietenii și colegii. De asemenea, este o cauză a multor probleme de sănătate și mortalitate timpurie. Furia agresivă sporește riscul unui deces timpuriu, cât și riscul izolării sociale.

Acestea sunt doar câteva dintre multele motive pentru care este important să învățăm cum să controlăm furia.

De ce apare Furia?

Așa cum spuneam mai sus, furia este o emoție umană de bază.

Există o furie, o mânie primară care poate fi interpretată ca un instrument de supraviețuire, când ne determină să acționăm în momente de pericol real pentru noi sau cei din jurul nostru. Acest tip de furie ne ajută să depășim frica paralizantă, astfel încât să putem să ne ținem pe picioare și să ne apărăm existența.

Cu toate acestea, cel mai adesea furia este o emoție secundară, cauzată de frică, nesiguranță, încredere de sine scăzută, rănire și durere neînțeleasă. Când suntem siguri și încrezători, nu răspundem cu furie criticilor, judecăților sau atacurilor la adresa ego-ului nostru.

Cuvintele sau acțiunile altor persoane nu te afectează atunci când stima ta de sine este puternică.

În mod similar, atunci când există stimuli, în general externi care ne provoacă o suferință mare, ne temem de mai mult rău și mai multă durere și răspundem involuntar cu furie când simțim că se poate întâmpla din nou. Alegem inconștient de multe ori calea furiei pentru că ne face să ne simțim mai puternici.

Un om furios se consideră întotdeauna mai puternic decât un om îndurerat.

Furia pare să fie eficientă în a ne ajuta să îndepărtăm sentimentele excesive de neputință, un tip de panaceu împotriva durerilor psihologice. Când ne înfuriem, creierul nostru secretă norepinefrina analgezică (cunoscuta si ca hormonul “fight or flight) , dar și epinefrina (sau adrenalina), un hormon cu efecte asemănătoare amfetaminei, care ne permite să experimentăm o creștere a energiei în tot corpul.

Așadar, o persoană sau o situație cumva ne face să ne simțim înfrânți sau neputincioși, iar furia ne poate duce la transformarea acestor sentimente de neputință și să ne ofere instantaneu un sentiment sporit de control. Din păcate, cei mai mulți oameni, fără să conștientizeze, ajung dependenți de furie din cauza aspectelor sale iluzorii de control si putere.

Reacțiile necontrolate crează conexiuni puternice la nivel subconștient, ceea ce face ca o veche furie să fie revocată în orice situație care reamintește de o rană veche.

Suntem de asemenea supărați atunci când ni se refuză împlinirea dorințelor noastre. În cele mai multe cazuri, oamenii își dezvoltă resentimentele și reacțiile acide încă din copilărie.

Copilul plânge teribil atunci când îi este foame; mai târziu plânge cu furie când nu primește jucăria pe ca și-o dorește sau când fratele mai mare primește mai multă atenție din partea părinților. Ulterior în viața de copil apare nevoia de acumulare de bunuri, primirea de premii pentru un anumit tip de comportament, ceea ce îl face să se simtă puternic, important, sigur pe el. Acestă nevoie de confirmare duce însă la nesiguranță și încredere de sine scăzută.

Așadar, furia nerezonabilă care apare atunci când lucrurile nu se petrec așa cum ne dorim noi, când nu primim ceea ce ne așteptăm, are rădăcini adânci în trecutul nostru. Când suntem eliberați de acest tip de dorințe, de nevoia de a fi perfect înțeleși, de nevoia de a fi deosebiți, de a fi mai buni decât alții, momentele de furie scad pentru că nu ne mai evaluăm în principal în raport cu cei din jurul nostru.

Cum te poate îmbolnăvi Furia?

Când o persoană este furioasă, corpul eliberează hormoni de stres și duce la o inundație de substanțe chimice de stres. Ritmul cardiac, tensiunea arterială, temperatura corpului și frecvența respirației cresc.

Acestea conduc invariabil la modificări ale metabolismului și subminează sănătatea.

Pot să apară următoarele probleme de sănătate fizică:

 • Dureri de cap
 • Dureri de spate
 • Hipertensiune arterială
 • Insomnie
 • Sindromul intestinului iritabil sau alte tulburări digestive
 • Sistem imunitar slăbit, având ca rezultat mai multe infecții, răceli și gripă
 • Accident vascular cerebral
 • Scăderea rezistenței la durere

Consecințe emoționale și psihice:

 • Depresie
 • Tulburări de alimentație
 • Alcool sau abuz de droguri
 • Stimă de sine scăzută
 • Automutilare

Hipnoterapie pentru gestionarea furiei

Te-ai săturat să regreți ce ai făcut sau ce ai spus ca urmare a unei furii necontrolate? Simți că această emoție te controlează și nu invers?

Încercarea de a suprima furia la nivel “conștient” este de cele mai multe ori fără efect. Pentru că de cele mai multe ori nu suntem conștienți de adevăratul stimul care produce furia. Deși suntem tentați să dăm vina pe o  persoană sau situație deranjantă într-un anumit moment, în subconștientul nostru sunt adânc înrădăcinate amintiri și credințe limitative care ne împing spre reacții necontrolate.

Hipnoza te poate ajuta să îți accesezi resursele interne, găsind astfel cele mai bune soluții pentru a-ți gestiona furia.

Hipnoza îți permite, de asemenea, să îți înțelegi mai bine furia, trecând dincolo de situațiile actuale de furie până la evenimentele declanșatoare. Aceste evenimente sunt de obicei îngropate adând în subconștient. Le putem accesa în timp ce ne aflăm în transă profundă și putem schimba credințele și percepțiile despre evenimentele trecute, pe care le putem vedea acum rational, prin ochii adultului, nu prin cei ai copilului înspăimântat. Furia începe astfel să se dizolve, pe măsură ce vechile declanșatoare devin neutre.

Pe scurt:

 • Hipnoza te ajută să înțelegi de unde provine și ce declanșează furia
 • Te poate ajuta să-ți schimbi atitudinea față de furie
 • Te ajută să schimbi modul în care îți exprimi furia. De fapt, în esență, furia este o emoție care poate fi valorificată dacă este canalizată pozitiv

Hipnoterapia te poate ajuta să rezolvi motivele reale pentru furie, depresie, anxietate și frică, nesiguranță, încredere scăzută, durere sau tristețe profundă.

Dacă vrei să afli mai multe despre cum funcționează hipnoza, despre cum funcționează mintea, despre diferitele metode de inducere a stării de transă, despre cum să lucrezi cu copii, cu adulți, despre cum poți folosi hipnoza în controlul și managementul durerii și multe multe altele, te invit atunci la următorul Training Profesional de Hipnoză.

Pentru a te înscrie la următorul Training Profesional de Hipnoză precum și pentru a vedea mai multe detalii și programul pe zile dă click AICI.

Dacă ți-a plăcut, poți chiar să te abonezi la newsletter! Chestia aia de mai jos unde bagi datele tale și apoi dai click pe butonul roșu pe care scrie ‘Mă Abonez’!

PS: Spread the Dragostea! Dă și altora să citească, distribuie mai departe!

 

 

 

 

2019-07-16T10:15:49+02:00 8 septembrie 2017|

Lasa un comentariu