Conștient vs. Subconștient
În această emisiune am discutat foarte pe scurt despre cum este alcătuită și cum funcționează mintea. Termenii folosiți nu definesc realități concrete ci sunt mai degrabă metafore care ne ajută să înțelegem ce se întâmplă în capul nostru.
Mintea umană este formată din două sisteme – Subconştient (Sistem 1) şi Conştient (Sistem 2). Nu există o linie clară, concretă între Conştient şi Subconştient, însă există procese, activități şi reacții diferite.
Când ne gândim la Conştient vorbim despre toate acele acțiuni voite, volitive, despre decizii şi analize. Conştientul se exprimă prin rațiune, gândire, este definit de concret, analitic, cognitiv. Conştientul este partea care are puterea de a alege.
Mintea Conştientă este foarte înceată, are nevoie de timp pentru a procesa informația primită pe care o analizează şi apoi dã un răspuns. Capacitatea de prelucrare a minții conștiente este limitată la amintiri pe termen scurt.
Voința este termenul folosit pentru a exprima dorința, alegerea sau refuzul. Voința este capacitatea Conştientului de a face alegeri constante în viață. Autocontrolul este un termen similar voinței, care de asemenea îți conferă puterea de a persevera şi de a rezista în fața dificultăților fizice, emoționale sau mentale. Voința sau autocontrolul îți oferă capacitatea de a amâna o satisfacție imediată pentru a câștiga ceva mai bun şi mai folositor. Ele sunt părți ale mentalului Conştient pentru că punctul lor de pornire este o decizie rațională.
Subconştientul este tărâmul Emoțiilor, este arhiva amintirilor, este partea care percepe realitatea prin intuiție. Emoțiile sunt în strânsă legătură cu crezurile, valorile noastre. Subconştientul nu judecă faptele aşa cum o face mentalul conştient, el acceptă gândurile transmise din partea conştientului fie că sunt bune sau rele. Subconştientul nu este capabil să facă selecții sau comparații, deci nu poate raționa.
Subconştientul este în permanență sensibil la toate sugestiile, fie că ele provin direct de la mintea conştientă, fie din exteriorul subiectului în cauză. Principala funcție a Subconştientului este de a ne proteja. Modul în care acesta înțelege şi învață o situație, o întâmplare, influențează reacția viitoare la o situație similară. Atât acțiunile pe care le-ai comis cât şi gândurile pe care le-ai avut în trecut te urmează Inconştient producând rezultate bune sau mai puțin bune, în funcție de natura lor.
Informațiile stocate în Subconştient deşi nu par accesibile minții Conştiente, acționând de undeva din spate fără putere rațională de control, pot fi accesate şi pot fi re-educate şi transformate conform unor dorințe sau decizii conştiente.
Despre cum putem să ne descoperim şi să ne folosim marea putere a minții umane vom discuta LIVE la o Prezentare Gratuită organizată de Asociația Română de Hipnoză, marți 7 iunie la Clădirea Uzinexport.
Vom face şi o demonstrație în care vei vedea cum se aplică tehnica hipnozei pentru a facilita comunicarea cu acea parte mai greu accesibilă a minții noastre. Aşadar, dacă vrei să înțelegi mai clar, oferă-i Conştientului tău posibilitatea să creadă, să decidă pe baza unor informații şi acțiuni evidente.
Pentru a putea participa, înscrie-te AICI
Mai jos ai înregistrarea emisiunii de marți, 24 Mai
Ce părere ai despre ce am vorbit?
Ai o altă viziune asupra funcționării minții umane?
Spune-mi părerea ta în chatul de mai jos!
Te aștept marți, 7 Iunie de la ora 18.30 la Uzinexport la Prezentarea Gratuită unde vom face și o demonstrație și vom avea mai mult timp să discutăm.
Înscrie-te și tu și ne vedem acolo.
Dacă ți-a plăcut, poți chiar să te abonezi la newsletter! Chestia aia de mai jos unde bagi datele tale si dai apoi click pe Mă Abonez!
PS: Spread the Dragostea! Dă și altora să citească, distribuie mai departe!
PPS: Ți-a plăcut ce ai citit? Abonează-te la Newsletter și primești articole și informații noi.
[…] conduși în toate actiunile noastre aparent conștiente de subconștientul nostru. Hipnoza ne permite să punem mâna pe acest aspect al credințelor și gândurilor noastre […]
[…] Sigmund Freud în lumea psihologiei constă în punerea în evidență a existenței și acțiunii subconștientului în viața psihică si în explicarea pe această bază a personalității […]
[…] și ne permite printre altele să modificăm modul în care informația este stocată în subconștientul nostru și, de asemenea să schimbăm felul în care ne […]