Ce Sunt Metaforele Mișcării? – Interviu cu Andrew Austin

Tehnica „metaforele mișcării este dezvoltată de Andrew T. Austin pe baza observațiilor din ședințele sale în timpul terapiei cu pacienți cronici. Tehnica a fost însă influenţată şi de americanul Charles Faulkner, trainer în comunicare, de psihiatrul britanic R.D. Laing, de antropologul britanic Gregory Bateson și de trainerii internaționali NLP Connirae și Steve Andreas.

Metaforele Mișcării au fost rezultatul explorării expresiilor și a metaforelor pe care Andy le-a extras în urma discuțiilor cu clienții săi.

Andy s-a concentrat să dezvolte Metaforele Mișcării ca o tehnică care să aibă la bază un sistem ușor de învățat de către orice persoană, fără experienţă în domeniul psihologiei și uşor de aplicat nu doar în terapie, ci și în domeniul afacerilor și a interacțiunilor umane de orice tip.

Continuăm interviul cu Andrew Austin cu partea in care aflăm ce reprezintă în esență acest model genial de a descifra limbajul subconștientului.

 Eugen Popa: Dacă ar fi să spunem o cifră, un an când s-a născut Metaforele Mişcării, cam când ar fi avut loc?

Andrew Austin: 2008. Deja are 10 ani de zile. Cred că atunci a început, cred că n-aş putea compara ce făceam în acea perioadă cu ceea ce fac acum. Practic nu există vreun termen de comparaţie. Pentru că înregistrările şi prezentările de acum 10 ani, dar de fapt dincolo de asta,pot vedea începutul logicii mele, direcţia în care se îndrepta.

Pentru că atunci nu cunoşteam câte cunosc acum.

Eugen Popa: Cu siguranţă.

Andrew Austin: Aşadar, în câteva cuvinte … ce înseamnă Metaforele Mişcării?

Acesta este un model care acordă atenţie zonei de comunicare care în mod obişnuit este ignorată, şi ce-i mai important, este trecută cu vederea, în special în interacţiunea terapeutică.

Din nou, şi acest lucru se regăseşte în Charles Faulkner. Am început să acord atenţie structurii logice din metaforele folosite de oameni. Majoritatea timpului nu au fost deloc conştienţi cu cine comunicau.

Cu cât intru mai mult în structura sa, cu atât încep să citesc mintea, să citesc ceea ce spune cu adevărat respectiva persoană.

Ceea ce au vrut din partea mea a fost ceva, care de fapt s-a schimbat dintr-un limbaj clar, verbalizat până a ajuns a fi perfect. Ei vor ca eu chiar să cred ce-mi spune clientul.

Să fiu atent la cuvintele pe care ei le folosesc, mai degrabă decât indiferenţa pe care o acordăm noi cuvintelor lor.

Sunt foarte multe tipuri de terapii prin care noi contextualizăm ceea ce spune clientul.

Şi cred că asta este… îşi are meritele sale, rostul său, dar mai cred şi că este o mare greşeală în multe domenii. Aşadar putem să fim atenţi la exact ceea ce spune clientul mai degrabă decât ceea ce credem că înseamnă ceea ce spun ei. Iar acest lucru deschide un domeniu complet nou al comunicării.

Eugen Popa: Deci când spui structură, îmi imaginez ceva de genul cum am în spatele meu acum: un raft, în care dacă cineva spune ceva, se va poziţiona aici – e ca şi cum aprinde acest beculeţ. Spune „Mă aflu în hăul disperării” Şi de aici apare o listă cu inferenţe care rezultă din acea expresie. Sau „sunt rupt în două” apare o listă. Înţelegi ce vreau să spun?

Este ceva de genul. Şi practic, grupezi diferite experienţe şi diferite metafore care aparţin copilăriei, iar alte metafore aparţin relaţiilor, ş.a.m.d.

Andrew Austin: Corect. Există un număr limitat de structuri metaforice cu ajutorul cărora oamenii pot comunica.

Le predăm pe cele mai importante la training. Numărul este nelimitat, însă sunt multe variaţiuni la cele bază.

Pe care o numim structura de bază a metaforelor. Şi felul în care interacţionează între ele. Pur şi simplu ştii, este imposibil să nu fi auzit o persoană vorbind, fără să ştii imediat toate aceste lucruri.

Începe să … Îl numesc fenomenul  Strigătul către Morţi. Pentru că înainte să ştiu asta, oare am ascultat vreodată ceva din ce a spus oricine? Chiar şi acum mă uit la oameni şi mă întreb: Oare ascultă cineva,

Oare ascultă cineva orice din ceea ce zic oamenii? Sau doar reinterpetăm ceea ce credem că ştim, conform propriei înţelegeri. Şi chiar mă întreb uneori dacă ascultă cineva ceva, sau este doar un mix de zgomot, iar toţi ceilalţi interpretează zgomotul.

De ce să participi la Metaforele Mișcării? (07-09 Septembrie 2018)

Metaforele Miscarii

Dacă ești terapeut, psiholog, coach, trainer sau ești interesat de dezvoltarea ta personală și vrei să-I ajuți și inspiri pe cei din jurul tău…

• Înveți o tehnică terapeutică revoluționară
• Înveți o tehnică puternică de schimbare care funcționează cu adevărat pentru orice model comportamental și terapeutic
• Îți îmbunătățești abilitatea de a ajuta oamenii să genereze noi soluții la problemele lor
• Obții rezultate acolo unde alte metode de terapie au eșuat

Ce vei învăța în cele 3 zile de curs?

✅Prezentarea completă a procesului “Metafore Mișcării” și structura unei ședințe.
✅Argumentarea neurologică a proceselor.
✅Folosirea comunicării idiomatice cu scopul evitării proceselor conștiente.
✅Obstrucțiile: Reguli și valori externe
✅Containerele: Metaforele incorporatoare, statutul moștenit, famillile și problemele de lungă durată
✅Poverile: Vinovătiile și Responsabilitătile
✅Baloanele: Credințele și Valorile
✅Poziții Relaționale: Unde ne aflăm în relație cu ceilalți.
✅Împlinirile: schimburile și tranzacțiile emoționale
✅Durerile: Accidentările emoționale și sănătatea emoțională
✅Introducere în Metaforele Temporale
✅Introducere în Metaforele legate de Afaceri și Bani

?Practică
?Experiență Directă
?Cazuri Concrete

Cine este Andrew T. Austin?

Andrew T. Austin este unul dintre cei mai renumiți terapeuți din Marea Britanie, fiind recunoscut la nivel mondial cu o vastă experiență în domeniul NLP și al coachingului.

Andrew este autorul celebrei cărți, The Rainbown Machine – Tales from a Neurolnguistic’s Journal și creatorul mai multor metode terapeutice, Metaforele Mișcării și IEMT fiind doar câteva dintre ele.
Andrew are un background in neurologie și neurochirurgie și a utilizat din plin aceste cunoștințe atunci când a creat tehnicile sale revoluționare.

Metodele sale au fost incluse in Enciclopedia SAGE a Teoriilor în Consiliere și Psihoterapie.

Pentru detalii și înscriere: www.hipnoza.ro/metaforele-miscarii

2018-12-17T17:58:25+02:00 23 august 2018|
test