Ce Este Inteligența?

Ce face ca unele minți să fie mai inteligente decât altele? Sunt unii oameni mai inteligenți și reușesc să stocheze mai ușor informațiile? Sau poate neuronii lor au mai multe conexiuni care le permit să combine creativ idei diferite?

Einstein a spus: „Adevăratul semn al inteligenţei nu sunt cunoştinţele, ci imaginaţia.” De la Socrate ne-a rămas principiul:„Singurul lucru pe care îl știu este că nu știu nimic

De secole, filosofii, gânditorii, scriitorii, psihologii au încercat să descopere cum ar putea să identifice adevărata măsură a inteligenței. Mai recent, neurologii au intrat și ei în dezbatere, căutând răspunsuri despre inteligență dintr-o perspectivă științifică: Ce face ca unele creiere să fie mai inteligente decât altele? Cum se unesc neuronii microscopici care produc scânteile de inspirație din spatele bombei atomice?

Descoperirea rețelelor neuronale implicate în inteligență s-a dovedit a fi dificilă deoarece, spre deosebire de memorie sau de emoții, în acest moment nu există un consens în ceea ce privește ceea ce constituie și definește inteligența. Este larg acceptat faptul că există diferite tipuri de informații analitice, lingvistice, emoționale ( am numit doar o mică parte dintre ele), dar psihologii și neurologii nu s-au pus încă de acord dacă aceste inteligențe sunt legate sau dacă sunt independente una de cealaltă.

Secolul XX a produs trei teorii majore despre inteligență.

Prima, propusă de Charles Spearman în 1904, a recunoscut că există diferite tipuri de inteligență, dar a susținut că toate acestea sunt corelate – dacă oamenii tind să se descurce bine în anumite secțiuni ale unui test IQ, aceștia vor tinde să se descurce bine la toate secțiunile și viceversa. Astfel, Spearman a susținut un factor de inteligență general numit „g”, care rămâne controversat și azi.

Zeci de ani mai târziu, în anul 1983,  Howard Gardner, psiholog și cercetător la Universitatea Harvard a revizuit această teorie și a introdus teoria inteligențelor multiple care prezintă opt ​​tipuri distincte de inteligență și susține că nu este nevoie să existe o corelație între ele; o persoană ar putea avea inteligență emoțională puternică fără a avea un talent analitic.

Așadar, Gardner a venit cu următoarea listă de inteligențe:

-Inteligența lingvistică

-Inteligența logico- matematică

-Inteligența spațială

-Inteligența muzicală

-Inteligenșa corporală sau kinestezică

-Inteligența interpersonală

-Inteligența intrapersonală

-Inteligența naturalistului

Mai târziu, în 1985, Robert Sternberg, decan al Universității Tufts, a prezentat teoria triarhică a inteligenței, care susține că definițiile anterioare ale inteligenței sunt prea înguste deoarece se bazează exclusiv pe inteligente care pot fi evaluate în testul IQ. În schimb, Sternberg consideră că tipurile de inteligență sunt împărțite în trei subseturi: analitice, creative și practice.

Dr. Gardner susține că aceste diferite forme de inteligență nu ar fi evoluat dacă nu ar fi fost benefice la un moment dat în istoria omenirii, dar ceea ce era important într-un moment nu mai este neapărat important în altul.  „Pe măsură ce istoria se desfașoară, pe măsură ce culturile evoluează, desigur, inteligențele pe care le valorizează se schimbăPână acum o sută de ani, dacă voiai să ai educație, inteligența lingvistică era importantă, am învățat la Harvard, iar acum 150 de ani, examenele de admitere erau în latină, greacă și ebraică. Acum, inteligența matematică și cea emoțională sunt mai importante în societate: În timp ce IQ-ul, care este un fel de logică lingvistică, te va duce în spatele biroului, dacă nu știi cum să relaționezi cu oamenii, vei ajunge să rămâi la acel birou pentru totdeauna sau în cele din urmă vei fi rugat să lași locul liber pentru cineva care are inteligență socială sau emoțională „

În aceeași direcție, Daniel Goleman, pionier și principal promotor al termenului de inteligență emoțională, susține că aceasta se clădește pe 5 piloni principali:  conștientizarea de sine, autoreglarea emoțională, empatia, motivația și abilitățile sociale. 

Conflictele legate de natura inteligenței au împiedicat ani de zile evoluția studiilor privind fundamentele sale neurobiologice. Cu toate acestea, neurologii Rex Jung și Richard Haier au găsit o cale pentru a rezolva impasul. Ei au publicat un studiu în 2007 în care au revizuit 37 de studii neuro-imagistice diferite despre IQ (fiecare cu o definiție diferită a inteligenței), în încercarea de a localiza ce părți ale creierului au fost implicate.

După cum reiese, indiferent de definiția utilizată, rezultatele au fost foarte asemănătoare, suficient pentru a putea cartografia o rețea de zone în creier asociate cu scoruri IQ crescute.  Cunoscută ca teoria integrării Parieto-Frontală, acest model a câștigat teren și a oferit un  impuls printre neurologii. La inceputul lui 2010, o echipă de cercetători de la Caltech, Universitatea din Iowa si USC au studiat rezultatele testului IQ pe 241 de pacienți cu leziuni cerebrale. Comparând localizările leziunii creierului cu scorurile lor pe teste, au reușit să descopere care părți ale creierului sunt asociate cu diferite tipuri de inteligență. Iar concluziile lor au fost foarte în concordanță cu această teorie de integrare parieto-frontală.

Teoria Integrării Parieto-Frontale

Inteligența este capacitatea creierului de a folosi raționamentul deductiv, de a rezolva problemele adaptive din mediul înconjurător, în moduri rapide și exacte. Argumentarea deductivă este raționamentul bazat pe reguli care stabilește relațiile cauză-efect în lume: o premisă duce în mod necesar la o concluzie.

În ceea ce privește organizarea neuronală, majoritatea studiilor au constatat că organizarea creierului care implică procese descrise ca fiind „mai mari, mai bune, mai puternice și mai rapide” sunt caracteristicile inteligenței. De exemplu, oamenii normali care posedă inteligență superioară tind să aibă:

1) creier mai mare

2) materie cenușie mai groasă (celulele de procesare a creierului) în anumite regiuni (de exemplu lobii frontali și parietali) ,

3) firele care conectează nodurile de procesare între regiuni mai puternice și 

4) mai multe substanțe chimice în anumite regiuni care au mai multe roluri biologice.

În schimb, același studiu spune cum Creativitatea este abilitatea creierului de a folosi raționamente de tip inductiv, de a rezolva probleme în mediul înconjurător, în moduri noi și utile. Raționamentul de tipinductiv reprezintă generarea de ipoteze pe baza celor mai bune dovezi disponibile.

Aceasta presupune abstractizare, metaforă și deducerea aproximării de la cele mai bune informații disponibile. Înainte de a apărea raționamentul bazat pe reguli, trebuie să existe „cele mai bune presupuneri” despre modul în care funcționează lumea și cercetările arată cum creierul a evoluat pentru a rezolva această provocare de raționament „timpuriu”.

Unele presupuneri sunt foarte adaptabile (adică utile) și devin următorul iPhone sau o mare operă de artă; marea majoritate sunt noi, dar se estompează rapid de la uzul comun. Interesant este că, odată cu creșterea cantității de idei, există o probabilitate mai mare de a avea o idee „bună” („regula egalității cotelor” a lui Dean Keith Simonton).

În creier, am găsit ceva cu totul diferit de ceea ce găsim când studiem inteligența; și anume că mai puțin înseamnă adesea mai bun atunci când vorbim despre relațiile structură-funcție. În anumite regiuni ale creierului, mai puțin în țesuult cerebral, mai puțină integritate a materiei albe și niveluri mai scăzute de biochimice au fost asociate cu o cunoaștere creativă mai înaltă.

 

 

2019-01-03T15:28:54+02:00 28 noiembrie 2018|
test