Ce Este Cu Adevărat Spiritualitatea?

Ce este spiritualitatea? De ce spiritualitatea devine din ce în ce mai populară? Care este diferența între spiritualitate și religie? Sunt experiențele spirituale sau mistice un mod de viață? 

Nevoia de sens, de apartenență, căutarea sufletului care tânjește după adevăr a devenit una dintre cele mai intense căutări ale omului modern care speră să găsească cărarea spre Divinitate în bucurie, în tristețe, în sete de cunoaștere și experiențe profunde de viață. Acesta fiind doar unul dintre motivele pentru care spiritualitatea devine tot mai importantă pentru mulți oameni din întreaga lume.

Ce este spiritualitatea?

Semnificația termenului de “Spiritualitate” s-a dezvoltat și s-a extins în timp. În mod tradițional, spiritualitatea s-a referit la un proces religios creștin de reformare care „își propune să recupereze forma originală a omului”  orientat spre „chipul lui Dumnezeu„. Termenul a fost folosit în creștinismul timpuriu pentru a face referire la o viață orientată spre Spiritul Sfânt și s-a lărgit în vremurile târzii medievale pentru a include aspecte mentale ale vieții. (sursă:Wikipedia)

Spiritualitate și Religie

În epoca modernă a devenit din ce în ce mai populară distincția dintre spiritualitate și religie.

Prin definiție, spiritualitatea devine  „expresia sacrului sau căutarea unui sens transcendent, care poate fi exprimată exclusiv în relația  cu natura, muzica, arta, un set de credințe filosofice sau relațiile cu prietenii și familia„.

În acest timp definiția Religiei râmâne”un set de credințe și practici legate de problema a ceea ce există dincolo de lumea vizibilă, care cuprinde în general ideea existenței unei ființe, a unui grup de ființe, a unui principiu extern sau a unei entități spirituale transcendente”.

Prima distincție majoră pe care o găsim între acești doi termeni este că, în timp ce religia se referă mai degrabă la o căutare profundă a unor entități spiritual transcendente acceptate de un grup ca fiind unice , spiritualitatea cheamă la o libertate în căutare interioară și la dezvoltarea credinței, acceptând și îmbrățișând dezvoltarea individualității, autenticității și cunoașterii de sine.

Spiritualitatea modernă a devenit astfel o experiență subiectivă a unei dimensiuni care reflectă cele mai adânci valori și căutări prin care omul alege să trăiască, într-un context separat de instituțiile religioase organizate.

Pe scurt…  Spiritualitatea este Libertate – de alegere, de exprimare, de trăire.

Pe lângă libertatea pe care o oferă, cel de-al doilea aspect care transformă spiritualitatea într-o nevoie pentru omul modern este exact faptul că implică o mișcare solidă spre interior, își propune să mute atenția de la dimensiunea mareterială a vieții  la viața interioară.

În timp ce cultura occidentală contemporană este încă prea mult concentrată spre exterior, glorificând succesul material și achizițiile în detrimentul lucrurilor care onorează ființa și adevăratele trăiri interioare, spiritualitatea este chemarea spre onorarea sacrului.

În anii 1970 celebrul psihanalist, sociolog și filozof Erich Fromm sublinia că societatea modernă se concentrează mai mult pe A AVEA decât pe A FI, susținând  importanța adaptării la viața noastră interioară atât ca o modalitate de a rezista presiunii constante pe care cultura noastră o exercită asupra valorificării a ceea ce se află în afara noastră, dar ca și un mijloc de găsire a unui loc de refugiu.

Cercetările din ultimii ani nu-l contrazic deloc pe Fromm, de la neuroștiință până la psihologie pozitivă, oamenii de știință s-au concentrat tot mai mult pe spiritualitate și au concluzionat că o viață spirituală activă duce la o calitate superioară a traiului, o existență mai sănătoasă și mai fericită. Cercetările arată că oamenii care cultivă o legătură profundă cu Divinitatea și cu o comunitate de oameni asemănători, ajung să aibă o calitate exponențial diferită de viață.

Erich_Fromm_1974

 

Totul se va schimba când vom trece de la „a avea” la „a fi”.

Erich Fromm

La ce ajută Spiritualitatea?

Te simți CONECTAT

Sentimentul de conexiune la un nivel superior și de apartenență face o diferență fascinantă în mentalitatea și starea ta emoțională. Sentimentul că există ceva „mai mare” decât tine îți dă un sentiment de semnificație, de sens și apartenență. Nu mai ești niciodată singur, haosul se aranjează și poți să găsești calea prin care să faci pace cu tine, și să-ți fie bine indiferent de circumstanțele exterioare.

Inveți să ACCEPȚI

“Toate lucrurile se întâmplă cu un motiv”– este poate cea mai plină de speranță credință pe care o întâlnim la oamenii care aleg drumul spiritualității. Când lucrurile care sunt sau nu în controlul tău nu ies așa cum îți dorești, să știi că în spatele celei mai mari dezamăgiri poate să se ascundă cea mai mare bucurie, să accepți că există sens în orice “rău”, că există lecții, că există bine și rău, fericire și nefericire, zile frumoase și zile mohorâte, te ajută să renunți  la dezamăgire și să accepți viața în plenitudinea ei.

Spiritul ADEVĂRULUI

Nu cred în Adevăr, cel puțin nu într-unul absolut. Fie că ne place sau nu, adevărul va fi întotdeauna ceva subiectiv, care ține de realitatea interioară a fiecăruia dintre noi. Însă asta nu înseamnă că ar trebui vreodată să încetăm să-l căutăm. Claritatea și luciditatea, cât și siguranța provenită din credințe puternice și valori profunde te vor ajuta să iei decizii mai bune și mai înțelepte în viața ta. Te vor conduce pe un drum pe care mai rar vei rătăci confuz și dezorientat și mai des te vei simți complet, liber și încrezător.

Și pentru asta ai nevoie doar să începi să cauți propriul adevăr.

Îți îmbunătățești STILUL DE VIAȚĂ

Reîncarnare. Karma. Yoga. Mindfulness. Meditație. Rugăciune. Legătură permanentă cu Divinitatea. Sens. Adevăr.Iubire.

(Completează lista cu acele cuvinte care dau sens căutării tale interioare, inerent legată de spiritualitate.)

Îi auzi peste tot, tot mai des, tot mai mult.

Studiile făcute pe oamenii care meditează și în grupurile de rugăciune demonstrează clar schimbările neuronale care au loc în creierul oamenilor care aleg o formă constantă de legătură cu Divinul. Se pare că sunt suficiente 8 săptămâni de practică zilnică a meditației pentru a conduce la modificări cerebrale, mai precis modificările nivelurilor de activitate și volumul de conectivitate. ( sursa: news.harvard.edu )

O mai bună performanță a creierului este doar o completare a unor stări care întregesc și ajută individul să aibă un stil de viată sănătos:  claritate a minții, control emoțional sporit, relaxare a minții, scăderea anxietății și a simptomelor depresiei.

 

În final, aș vrea să trag câteva concluzii pentru a înțelege De Ce Spiritualitatea?

– Oamenii se simt liberi să se exprime în afara doctrinelor și credințelor organizate în religii sau culte religioase .

– Oamenii se simt deschiși la experiențele pe care generațiile anterioare le-au negat sau condamnat și pe care materialistii încă încearcă să le nege. Este mai degrabă o întoarcere la originile noastre spirituale.

– Spiritualitatea este un râu lung care curge cu multă cunoaștere. Poți integra în viața ta doar lucrurile în care crezi cu adevărat.

– Oamenii au nevoie de semnificație și sens.  Spiritualitatea este o călătorie umană magnifică.

– Oamenii caută o viziune în care binele învinge întotdeauna. Spiritualitatea ți-o oferă în mii de imagini.

hipnoza-spirituala

?Cine sunt Eu?
?De ce sunt aici?
?Care este scopul meu în viață?
?Cum mă pot conecta cu sufletul meu?

Dacă și tu ți-ai pus aceste întrebări măcar o dată, înseamnă că în interiorul tău există o dorință puternică pentru cunoaștere, înțelegere și conștientizare.

Legătura noastră cu niveluri superioare, fie că ne referim la ele ca la Divinitate, Sine Superior sau Univers începe și se termină în interior. Suntem cu toții capabili să ne conectăm la o dimensiune mai înaltă a ființei noastre, să ne creștem nivelul de conștientizare și integrare. Suntem cu toții capabili să descoperim calea cea mai bună pentru noi înșine, să ne întoarcem spre interiorul nostru, să învățăm să ne iubim, să ne vindecăm și să ne înțelegem locul în acest minunat Univers.

Toate îndrumările mai înalte vin din interiorul nostru atunci când învățăm să ne ascultăm.

Pentru a răspunde acestor profunde căutări și pentru a-i ajuta pe oameni să descopere adevărata lor esență, cea spirituală, am creat Workshopul Practic de Hipnoză Spirituală.

Te aștept pe www.hipnozaspirituala.ro

2018-12-17T17:56:03+02:00 12 octombrie 2018|
test