Beneficiile Dovedite Ale Meditației ( partea a 2 a)

Partea a 2-a despre beneficiile dovedite ale meditației

 

Meditația, această cale magistrală de a găsi o liniștea în interiorul tău și care îți purifică mintea de gânduri care pot deveni, la propriu,  impurități pentru organismul tău, este unul dintre elementele cheie care demonstrează puternica legătură între minte și corp.

Conexiunea dintre minte și corp nu mai este un subiect care să uimească pe nimeni; cel puțin nu pe cei care au ales deja un drum al dezvoltării personale și spirituale.

Dorești o Ședință de Terapie?

Programează o ședință cu un specialist Puterea Minții.

Această conexiune transformă gândurile, stările, trăirile negative în toxine chimice, așa numiții “hormoni ai stresului” care conduc la multe dintre bolile cu care umanitatea se confruntă. Este de la sine înțeles de ce este necesar să încercăm să ne îndepărtăm cât mai mult de gândurile care provoacă și stimulează producerea de boli în organismul nostru.

William-James

La începutul secolului, psihologul William James se referea la mecanismul care ne permite să schimbăm lucrurile în interiorul nostru:

Una dintre cele mai mari descoperiri ale generației mele a fost faptul că ființele umane își pot modifica existența prin schimbarea stării de spirit.”

Era o observație extrem de vizionară, care țintea mai degrabă spre viitor decât spre vremea contemporană a lui James.

Dacă vom învăța să trăim în echilibru pornind de la cel mai profund nivel din organismul nostru, evoluția interioară și sănătatea noastră nu vor cunoaște niciun fel de îngrădiriri.

Am început un articol despre beneficiile dovedite ale meditației în care am prezentat primele 5 beneficii majore pe care meditația le are asupra sănătății fizice. Continuăm cu incă 5 beneficii demonstrate de cercetări și studii științifice.

6) Ajută la atenuarea simptomelor sindromului premenstrual

 

Multe dintre femei duc o luptă lunară pentru ameliorarea simptomelor de sindrom premenstrual (PMS), cu câteva zile sau chiar o săptămână înainte de începerea perioadelor, fiind un proces de scurgere de energie care le limitează nivelul de bunăstare. Se estimează că aproximativ 85% dintre femeile cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani suferă de simptome psihice, emoționale și fizice în timpul zilelor premergătoare ciclului menstrual.

În timp ce multe femei se luptă să găsească soluții pentru simptomele fizice ale PMS, cum ar fi oboseala, balonarea și crampele, fără a lua medicamente, știința a arătat cum practica meditației poate ajuta la ameliorarea acestor dureri.

Cercetările arată că meditația poate ajuta la ameliorarea simptomelor PMS în mai multe moduri. Atunci când se suprimă sistemul nervos simpatic, se activează sistemul nervos parasimpatic în timpul practicilor meditative, corpul în mod natural încetează să producă hormoni legați de stres și, în schimb, eliberează substanțe care îmbunătățesc starea de spirit.

Nivelurile scăzute de melatonină care sunt legate direct de sindromul PMS, de exemplu, sunt amplificate în timpul practicării meditației.  În plus față de aceste schimbări biologice pozitive, o varietate de studii au arătat cum meditația ajută femeile să se ocupe mai bine de simptomele fizice care apar. Într-un astfel de studiu publicat în 2011, o echipă de cercetători de la Seattle Pacific University a examinat relația dintre severitatea simptomelor premenstruale,  atitudinea corpului în timpul ciclului menstrual și nivelurile de mindfulness pe un eșantion de 127 femei prin utilizarea testelor de autoevaluare. Prin cercetările și analizele statistice, echipa a reușit să determine o corelație directă între nivelurile ridicate de atenție și cele mai puțin severe simptome ale PMS.

7) Încetinește procesul de îmbătrânire al corpului

 

În 2009, biologul Elizabeth Blackburn a primit Premiul Nobel  în Fiziologie și Medicină pentru descoperirea enzimei telomerazică (menționată și în articolul de aici) și pentru că a reușit să demonstreze că indivizii cu un nivel mai ridicat de telomerază în corp au mai mulți astfel de receptori la capătul secvențelor ADN.

Aceste capace telomerazice de protecție, care pot fi comparate cu capacele de plastic pe care le vedem la capătul șireturilor, ajută la protejarea cromozomilor noștri, dar în mod natural se reduc, deoarece procesul de diviziune celulară are loc odată cu vârsta. Deși este ușor să presupunem că nu putem face nimic pentru a încetini procesele naturale de divizare celulară și îmbătrânire, cercetarea științifică a demonstrat altceva.

După ce a câștigat Premiul Nobel în 2009, Blackburn însăși a fost capabilă să demonstreze științific cum practicile meditative ridică nivelurile de telomerază într-un mod care încetinește procesul de îmbătrânire.

Într-un astfel de studiu din 2011, de exemplu, Blackburn și o echipă de cercetători au trimis participanții într-un retreat  de meditație de trei luni la Shambala Mountain Center din Colorado. După ce participanții au terminat retragerea, nivelele lor de telomerază au fost comparate cu cele ale unui grup de control, luând în calcul în funcție de vârstă, sex, indicele de masă corporală și experiența de meditație anterioară, care se afla pe o listă de așteptare pentru aceeași retragere. Rezultatele au arătat că nivelurile de telomerază al participanților la retragere au fost cu 30% mai mari decât al persoanelor care se aflau pe lista de așteptare.

8) Ajută la tratarea migrenelor

 

Profesorul de meditație S.N. Goenka și-a câștigat reputația de a fi „omul care a învățat lumea să mediteze„, după ce a făcut un efort global de a răspândi meditația Vipassana despre care se spune că este transmisă începând chiar de la Buddha. Și asta pentru doar pentru că Goenka suferea de migrene îngrozitoare

Pentru care nu a reușit să găsească nicio ușurare prin abordările medicale tradiționale. După ce a ales să mediteze cu stăruință, Goenka a descoperit rapid puterea de vindecare a meditației, pe măsură ce durerile de cap s-au diminuat într-o manieră aparent miraculoasă.

În timp ce povestea lui Goenka reprezintă doar o singură relatare a potențialului pe care meditația îl are pentru reducerea migrenei, cercetarile științifice ne-au oferit mai recent dovezi verificabile care susțin afirmația.

Într-un studiu important din 2014, cercetătorii de la Centrul Medical Baptist Wake Forest condus de Dr. Rebecca Wells au studiat efectele meditației asupra unui grup de persoane care suferă de dureri de cap cronice și  migrene. În total, 19 persoane au fost împletite în două grupuri: un grup care a avut parte de opt ​​săptămâni de pregătire pentru reducerea stresului bazat pe meditație și un grup de control care a primit asistență medicală standard. Ceea ce cercetătorii au descoperit a fost că nu cei care practică meditația au în jur de 1,4 mai puține migrene pe lună, iar migrenele lor au fost în medie cu 3 ore mai scurte.

9) Îmbunătățește sănătatea generală a inimii

 

Tot în acest articol  am scris despre o meta-analiză care a arătat cum meditația reduce în mod natural tensiunea arterială a practicanților și spuneam că trăirea cu hipertensiune arterială pe o perioadă lungă de timp poate duce la consecințe cu potențial fatal.

În timp ce legătura corelațională dintre meditație și nivelurile scăzute ale tensiunii arteriale este suficientă  și sigură pentru cardiologi pentru a recomanda meditația pacienților cu risc, există în plus o mare varietate de alte beneficii pentru sănătatea inimii care provin din practicile meditative.

Tot mai multe cercetări au arătat cum meditația reduce frecvența cardiacă, elimină hormonii toxici din sistemele circulatorii și scade riscurile la nivelul întregului spectru de boli cardiovasculare.  Cantități copleșitoare de dovezi care arată beneficiile meditației pentru sănătatea inimii sunt furnizate de organizații precum American Heart Association (AHA) care recomandă  practica meditației ca pe o modalitate naturală de a menține sănătatea inimii.

În plus, practica a fost preluată de numeroși medici de clasă mondială.  Deepak L. Bhatt, cardiolog și profesor la Universitatea Harvard, de exemplu, ne spune că practica meditativă poate fi o parte utilă a reducerii riscului cardiovascular și că: Meditația produce schimbări în activitatea creierului. De asemenea, poate scădea ritmul cardiac, tensiunea arterială, consumul de oxigen, nivelul de adrenalină și nivelulde cortizol, un hormon eliberat ca răspuns la stres „.

10) Ajută la gestionarea diabetului

 

Din punct de vedere medical, termenul de diabet descrie o boală în care pancreasul organismului nu este capabil să producă sau să folosească în mod corespunzător hormonul de reglare al insulinei din sânge. La nivel mondial, numărul diabeticilor s-a dublat în ultimii 30 de ani. Se pare că tot mai mulți oameni ajung să trăiescă cu această condiție debilitantă care necesită monitorizare și gestionare continuă.

Din fericire, pentru cei care doresc să-și îmbunătățească abilitățile de a-și regla nivelurile de glucoză din sânge, știm acum că practica meditației poate ajuta la gestionarea diabetului. În timp ce problemele biologice pentru diabeticii de tip 1, care nu reușesc să producă insulină, diferă de cei diabetici de tip 2, care nu procesează eficient insulina, cercetările științifice au arătat cum ambele tipuri de diabetici pot beneficia de practicile meditative în mai multe moduri.

În primul rând, deoarece meditația este cunoscută pentru creșterea nivelului de conștientizare de sine, atât diabetici de tip 1 cât și de tip 2 își pot îmbunătăți abilitățile de a monitoriza și de a-și controla nivelul de zahăr din sânge.  Prin evocarea răspunsului de relaxare în meditație, ambele tipuri de diabetici pot reduce în organism nivelul de hormoni de stres (cum ar fi cortizolul) care sunt cunoscuți pentru a distruge nivelurile de glucoză din sânge.

În plus, o cantitate substanțială de cercetări a arătat cum meditația poate ajuta la prevenirea diabetului de tip 2 prin creșterea secreției de insulină.

 

Beneficiile Dovedite ale Meditatiei

Dacă vrei să inveți mai multe despre beneficiile meditației, atât la nivel fizic și psihic, cât și spiritual, te aștept cu drag la primul workshop de Hipnoză Spirituală pe care Asociația Română de Hipnoză îl organizează in weekend-ul 17-18 Noiembrie.

Programul detaliat al cursului îl găsești pe www.hipnozaspirituala.ro

2023-09-19T16:42:38+02:00 24 octombrie 2018|

1 Comentariu

  1. Violeta Teodorescu 25 octombrie 2018 at 12:37

    Mulțumesc pt informații .

Comments are closed.

test