Antrenează-ţi Mintea Pentru Succes!

Mintea e cel mai de valoare bun al tău!

Un vechi aforism grecesc spune Precum înăuntru, așa și în afară” sau, cu alte cuvinte, nu există nimic în exteriorul meu care să nu aibă contraparte sau oglindire în mine. Această filozofie se dovedește a fi mult mai adevărată decât s-a crezut până acum. Nu doar că interacționăm și influențăm universul înconjurător dar și acesta, la rândul său, ne influențează în mod direct, inconștient.

Felul în care percepem universul din jur este sinonim cu modul în care acesta ne influențează. Chiar mai mult decât atât, predispozițiile noastre, starea emoțională pe care o avem, faptul că am mâncat sau ne este foame, greutatea corporală, culorile pe care le folosim, toate acestea influențează modul în care înțelegem și interpretăm universul.

Corpul, psihicul și emoțiile noastre sunt cele care creează universul nostru. Schimbă-le și vei schimba astfel experiența ta de viață. Spre exemplu, într-un studiu realizat de Jessica Witt, psiholog la Universitatea din Colorado, aceasta a observat că sistemul nostru vizual modifică și deformează obiectele din jurul nostru și distanțele până la ele, în funcție de forma și greutatea noastră corporală.

Antreneaza-ti Mintea

Cu cât este mai dificilă acțiunea, cu atât va apărea mai mare în ochii noștri! Una dintre explicații ar fi aceea că aceste „erori” s-au dezvoltat de-a lungul timpului pentru a ne ajuta să luăm decizii mai rapide.

În 2005, Witt și colegii săi au realizat un studiu în care au cerut unor jucători de baseball să se uite la cercuri desenate pe un afiș ca să aleagă pe cel care era de aceeași dimensiune cu cea a unei mingi de fotbal. Cei mai buni dintre ei, cei care în medie lovesc mingea cel mai bine, au spraestimat dimensiunea mingii iar cei mai slabi din punct de vedere al performanței sportive au subestimat-o. Aceleași rezultate au fost obținute și în cazul jucătorilor de golf.

Un studiu similar face referire la vârstă, greutate sau starea fizică pe care o avem. Persoanele care suferă de obezitate văd obiectele din jurul lor ca fiind mult mai departe. Spre exemplu, cu cât o persoană este mai ponderală cu atât mai departe va vedea linie de sosire sau obiectele la care trebuie să ajungă. Rezultatele au fost de-a dreptul șocante: kilogramele în plus dublează practic estimările vis-à-vis de o anumită distanță ceea ce ne duce cu gândul la faptul că acesta poate fi unul dintre motivele pentru care aceste persoane au dificultăți în a se apuca de sport.

Un alt studiu arată oamenii văd o pantă mai dificilă sau mai ușoară în funcție de vârstă, starea de oboseală sau greutatea rucsacului pe care îl cară.

După cum vedem, suntem mult mai influențabili decât ne place nouă să credem. Acest lucru poate să lucreze împotriva noastră sau pentru noi. O vorbă din bătrâni spune că un om prevenit este un om pregătit. Cum putem deci să prevenim această influență și, chiar mult mai mult de-atât, cum o putem utiliza în folosul nostru?

Între noi și univers se află simțurile noastre. Cu ele percepem iar modul în care facem acest lucru influențează comportamentul nostru. De aceea este important să acționăm asupra lor. Exact așa cum simțurile distorsionează de la sine într-un sens, putem să le facem să distorsioneze în sensul dorit de noi. Acest lucru se realizează extrem de simplu pentru că avem la îndemână exact unealta necesară: imaginația.

Întregul univers se află în mintea noastră iar modul în care acesta este reprezentat se datorează aproape în totalitate imaginației noastre (ce-i drept, de multe ori necontrolată). Modificarea percepției poate fi realizată foarte ușor atunci când schimbăm modul în care privim sau interpretăm ceva anume. Putem deci, volitiv, să modificăm dimensiunea sau viteza sau poziția unei mingi înainte să o lovim astfel încât acea lovitură să ne pară a fi foarte ușoară.

În viața de zi cu zi ne lovim mereu de probleme. Însăși cuvântul problemă este o problemă în sine. Mintea noastră percepe acest cuvânt, sensul său, ca pe ceva dificil, uneori de netrecut, ceva care ne oprește, ne blochează, ne limitează. Doar simpla înlocuire a sa cu un alt cuvânt, mai ușor de digerat de mintea noastră, ne va schimba automat modul în care privim.

Dacă tot privim cu atâta admirație (uneori bolnăvicioasă) către Vest, hai să învățăm ceva constructiv din acea direcție. Casa Albă, locul de unde se dă ora exactă în lume în ziua de azi, există o cameră unde se tratează evenimentele de importanță vitală, momentele de criză cu care se confruntă țara. Această cameră nu este numită nici Camera de Criză, nici Camera de Dezastru ci, Situation Room! În această cameră se tratează situații!

Nu probleme sau crize sau dezastre, ci situații! Astfel, cei care merg acolo, cei care lucrează acolo, se duc să rezolve o situație și, numind-o astfel, creierul și mintea lor sunt mult mai bine pregătite și au la îndemână resursele interioare necesare pentru a găsi cea mai bună soluție.

Sugestia mea este să fim cu toții mai atenți la limbajul pe care îl folosim pentru că acesta croiește viața pe care o ducem.

Ai grijă de gândurile pe care le ai pentru că devin cuvinte

Ai grijă de cuvintele pe care le folosești pentru că devin acțiuni

Ai grijă de acțiunile tale pentru că devin obiceiuri

Ai grijă de obiceiurile tale pentru că devin caracter

Ai grijă de caracterul tău pentru îți controlează destinul. – Frank Outlaw

Articol publicat inițial AICI.

2023-07-21T19:21:34+02:00 7 martie 2016|
test