Asociația Română de Hipnoză organizează primul training internațional de Core Transformation, o tehnică NLP care a schimbat în ultimii 30 de ani viața a milioane de oameni.
Mark Andreas, fiul renumiților traineri NLP Steve și Connirae Andreas, va susține un curs intensiv de 3 zile în care va preda două dintre cele mai frumoase, iubite și eficiente tehnici din NLP: Core Transformation și Alinierea Pozițiilor Perceptuale.
Am avut bucuria de a-l avea invitat pe Mark pentru un interviu în care acesta a expus povestea Core Transformation și a workshopului care urmează să se desfășoare în România.
În partea a 2-a a acestui interviu, Mark vorbește despre desfășurarea evenimentului și oferă explicații cu privire la fiecare tehnică în parte, precum și manieră în care acestea sunt interconectate. Mai mult decât atât, Mark vorbește despre cum au luat naștere aceste procedee, dar și cum au fost asimilate și predate de către părinții lui, Steve Andreas și Connirae Andreas, două nume mari în domeniul NLP.
Pe lângă Core Transformation, Mark Andreas aduce în România și Alinierea Pozițiilor Perceptuale, o modalitate practică de a ne accesa și alinia cu precizie trei experiențe fundamentale: ce dorim, ce gândim și ce simțim.
Grija, atenția la detalii, precum și discernământul cu care Mark Andreas a asimilat aceste informații de la părinții săi, îl fac unul dintre cei mai în măsură oameni să predea mai departe metodele create de părinții săi.
Mark afirmă că oricine poate participa în acest workshop indiferent de calificările pe care le dețin deoarece principalul scop este transformarea individuală, iar beneficiile se ramifică indiferent de branșa în care se află participanții.
Pe parcursul workshop-ului, aceștia vor beneficia și de o echipă de asistenți pricepuți în tehnicile predate, pregătiți să îi asiste în orice moment al cursului.
Eugen Popa: Mark, urmează să vii în România în perioada 15-17 Iunie 2018 pentru a prezenta şi pentru a vorbi despre Core Transformation, dar şi despre Alinierea Poziţiilor Perceptuale. O să fie un workshop de 3 zile. La ce să se aştepte oamenii, cum decurg lucrurile? Care este manifestarea, respectiv programul workshop-ului?
Ce urmează să predai pe parcursul celor 3 zile?
Mark Andreas: Super! Vineri se va preda Alinierea Poziţiilor Perceptuale. Iar sâmbătă şi duminică se va preda procesul de Core Transformation care include şi Rescrierea Liniei Timpului Parentale, fiind parte din el.
Eugen Popa: O să-ţi pun următoarea întrebare – o să continui cu întrebările. Ce este Realinierea Parentală – … cum ai numit-o? Poţi să repeţi, te rog?
Mark Andreas: Bineînţeles, este vorba de Rescrierea Liniei Timpului Parental.
Eugen Popa: Ok. Despre ce e vorba aici? Cred că foarte mulţi oameni nu ştiu despre acest proces şi este totuşi un subiect foarte, foarte important.
Mark Andreas: Într-adevăr. Cred că este ceva ce de multe ori… De multe ori când se predă Core Transformation ca parte a unei pregătiri de specializare sau a unei pregătiri în NLP, sunt mari şanse ca această porţiune să fie ignorată. Este o bucată care, pentru unii oameni, este chiar ceea ce au nevoie pentru a realiza schimbarea. Este lucrul ce face ca toate să se lege. Practic este un proces care dezlănţuie toate abilităţile copilului pentru a prelua în mod natural stările şi abilităţile celor din jurul lor.
Eugen Popa: Am înţeles.
Mark Andreas: Reprezintă o oportunitate: odată ce au accesat starea de existenţă numită Core State,care reprezintă o resursă profundă, le oferă şansa de a simţi cum ar fi fost dacă atât bunicii, cât şi părinţii mei ar fi avut acces la această stare chiar de la început, din momentul în care m-am născut.
Ca şi cum am venit pe lume şi am început deja să absorb totul de la părinţi şi bunici.Foloseşte minunata abilitate a subconştientului, în special la o vârstă atât de fragedă, să absoarbă aceste feluri de a fi fără să gândească acest lucru.
Eugen Popa: Wow, asta sună foarte, foarte interesant, sunt nerăbdător să învăţ asta. Spune-ne câte ceva şi despre Alinierea Poziţiilor Perceptuale.
Mark Andreas: Ok. Alinierea Poziţiilor Perceptuale este un model complet separat de Core Transformation. Motivul pentru care o predăm în mod obişnuit odată cu Core Transformation este pentru că… Ei bine, este un proces foarte complementar. Core Transformation este un proces care accesează foarte mult experienţa asocierii simţului ca pe o resursă.
Iar Alinierea Poziţiilor Perceptuale este un model care aliniază diferitele poziţii perceptuale. Aşadar, dacă îţi este familiar NLP-ul, există trei poziţii: Poziţia Sinelui,Poziţia Celuilalt şi Poziţia Observatorului. Sau, dacă ai fi scriitor, ai putea spune că scrii la persoana întâi, a doua sau a treia. Acestea sunt cele 3 perspective de bază pe care le putem avea asupra oricărei experienţe.
Mult din Poziţiile Perceptuale reprezintă o perfecţionare a acelui model de bază. Remarcând anumite diferenţe mult mai subtilepentrua fi cu adevărat aliniat în Poziţia Sinelui sau oricare altă Poziţie, sau Poziţia Observatorului. Odată ce facem aceste alinieri distincte perfecţionat şi reuşim să avem o poziţie aliniată în fiecare dintre poziţii, atunci putem avea parte de o experienţă cu mult mai multe resurse
Eugen Popa: Vrei să spui că mai întreagă sau mai întregită?
Mark Andreas: Aş spune mai degrabă mai clară. Mai multă claritate…Dar poţi spune şi mai întregită, cel mai probabil. Hai să vă spun o scurtă poveste… Şi în acest caz, tot mama mea, Connirae, a dezvoltat acest proces. Felul în care ea într-un fel a dat peste asta spunând „oh, ar putea fi ceva mai mult aici”.
Deoarece Poziţiile Perceptuale au fost predate atât în NLP, cât şi în alte modalităţi, de-a lungul timpului. Era într-un training, într-un moment de explorare a unor probleme personale.
În acel proces, a făcut în aşa fel încât a ieşit în afara lui pentru a obţine o perspectivă din afară, respectiv o altă perspectivă. În mod normal te-ai aştepta ca asta să fie mai puţin emoţională, mult mai neutră, o poziţie mai de observator. Dar pe ea, atunci când a ieşit în afară, de fapt a bufnit-o plânsul.
Apoi, mintea sa de trainer NLP a gândit: „Asta-i un pic ciudat.” A intrat înapoi în experienţă şi s-a simţit bine, apoi când a ieşit din ea iar a început să plângă cu lacrimi. Sau doar a simţit această emoţie cum creşte şi atunci s-a gândit: „Ok, asta-i super ciudat, nu-i aşa cum << ar trebui să fie >>”.
Eugen Popa: Aşa este.
Mark Andreas: S-a mai gândit un pic şi a zis că în mod evident, atunci când mă aflu în Poziţia Sinelui nu mă aflu în totalitate în Poziţia Sinelui,pentru că nu am acces la emoţiile mele când mă aflu „în experienţă.” Iar atunci când mă aflu în afara experienţei, înseamnă că nu sunt cu adevărat nici în Poziţia Observatorului.
Asta pentru că iată cum izbucnesc în lacrimi, ceea nu este deloc neutru. Ceea ce a realizat a fost că, în acea experienţă, a împins emoţiile în afara sa.
Astfel încât, în momentul când a ieşit în afara experienţei, a intrat direct în emoţii.
Aşadar, Alinierea Poziţiilor Perceptuale ţine de trierea acestor lucruri, pentru ca atunci când ne aflăm în Poziţia Sinelui, să putem fi pe de-a întregul în ea.
Iar atunci când ne aflăm într-o Poziţie de Observator, atunci să avem o perspectivă clară de observator.
Există o altă metaforă pentru asta. Fiecare Poziţie este foarte valoroasă prin ceea ce are de oferit. Dar dacă nu le avem clarificate, atunci niciuna din ele nu oferă o întreagă resursă a ceea ce ne poate oferi.
Este ca şi cum ai sta cu un picior în barcă şi celălalt pe pământ. Dacă te afli cu totul în barcă, te afli într-o poziţie utilă şi îţi oferă o anumită perspectivă. Dacă eşti în totalitate pe pământ, atunci este vorba de un alt loc. Dar dacă ai un picior acolo şi altul în partea cealaltă, atunci te afli într-o stare complet lipsită de echilibru.
Eugen Popa: Am înţeles. Practic, prin Alinierea Poziţiilor Perceptuale ţi se permite să schimbi punctul de vedere şi, prin urmare, să experimentezi acelaşi eveniment în feluri diferite, din puncte de vedere diferite şi astfel să îl înţelegi mai bine – am dreptate în ceea ce spun?
Mark Andreas: Da, exact. Este util în special în orice tip de relaţie. Dacă este vorba de o relaţie cu multe provocări, fie cu un iubit/ă sau cu un membru de familie sau chiar cu cineva cu care ai lucrat. Poate aduce un pic de claritate acelor situaţii, aşa cum ai zis tu. Aşa este.
Eugen Popa: Ok, excelent! Aştept cu nerăbdare acest training, sunt foarte entuziasmat. Vorbim despre Core Transformation, însă este evident că de fapt oamenii vor învăţa mult mai multe, aşa cum ai spus: Rescrierea Liniei Timpului Parental – asta sună foarte, foarte interesant. Eu personal sunt extrem de interesat de cum funcţionează. Cum poţi integra asta în ceea ce faci deja.
Permite-mi să te întreb: În ceea ce priveşte Rescrierea Liniei Timpului Parental sau chiar în Alinierea Poziţiilor Perceptuale,le poţi face de unul singur? Sau ai nevoie de cineva care să ghideze procesul?
Mark Andreas: O întrebare foarte bună. Toate aceste procese, inclusiv Core Transformation pot fi făcute de unul singur. Când lucrez cu clienţii, îi încurajez să înveţe să folosească acest proces cu ei înşişi, în funcţie de cât simt ei că pot sau cât de motivaţi sunt. Chiar cred că oamenii care obţin cele mai multe beneficii sunt cei care le aplică de unii singuri. Asta nu înseamnă că…A avea un ghid reprezintă în continuare un lucru de valoare.
Chiar şi atunci când ai propria-ţi practică, există momente când te gândeşti: Ok, aş vrea să fie altcineva să ghideze procesul, iar eu doar să mă bucur de toată experienţa fără a mai fi nevoie să fac partea de ghidaj. Însă toate cele 3 procese pot fi făcute de unul singur, dar şi ca practică. Iar oamenii care le folosesc în practică, trecând singuri prin proces, cred eu că sunt oamenii care într-un final obţin cele mai… bune rezultate.
Eugen Popa: Acesta era următoarea mea întrebare pentru tine. Workshop-urile pe care noi le oferim sunt destinate, practic, tuturor. Oricine este interesat de învăţarea metodelor pe care urmează să le predai le poate folosi.
Oare acest workshop se îndreaptă mai mult către profesionişti din domeniu sau mai mult către oamenii care, să spunem, au anumite probleme de rezolvat, sau oameni care vor să deprindă noi abilităţi sau calităţi? Sau poate vor un mix din toate? Care este publicul ţintă, dacă există aşa ceva? Sau dacă tehnicile/workshop-ul sunt dedicate acestor trei categorii de public posibil interesat?
Mark Andreas: Da, se adresează cu siguranţă celor 3, în timp ce atenţia principală a trainingului este îndreptată către schimbarea personală. Acesta cred eu că este unul din lucrurile unice şi minunate în ceea ce priveşte construcţia acestui training. Vor fi prezenţi mulţi profesori, inclusiv tu, care teoretic doar vei traduce.
Eugen Popa: Da, fără niciun dubiu. O să umblăm de mână pe acolo.
Mark Andreas: Da! De abia aştept! Unul din lucrurile care ştiu că diferenţiază acest training este nivelul de pregătire al profesorilor disponibili la faţa locului pentru a asista. Sau poate chiar să ajute şi să preia procesul de ghidaj, pentru că atenţia principală a acestui training este schimbarea personală. Aşadar fie că vrei să foloseşti acest proces în afacere sau pentru a o preda, sau cu clienţii tăi sau poate vii pentru că ai o anumită problemă pe care vrei cu adevărat să o rezolvi.
Prioritatea trainingului este schimbarea personală şi de fapt am descoperit că aceasta este cea mai bună modalitate de a-ţi dezvola capacităţile în folosirea acestui proces. Anume să ai experienţa practică a ei şi să simţi pe pielea ta ce poate să facă – asta o să te ajute în a folosi cele mai bune capacităţi şi unelte pentru a deveni trainer în Core Transformation sau pentru a-l folosi cu clienţii. Chiar şi pentru afacerea ta.
Acest curs este special conceput pentru a fi accesibil tuturor. Nu este nevoie să ai o pregătire în prealabil în NLP, psihologie sau alte forme de terapie. Cu toate acestea, practicienii cu experiență în NLP care utilizează deja aceste procese vor găsi în acest curs posibilitatea de a obține cunoștințe și abilități suplimentare pentru a-și extinde și cultiva cu înțelegere și precizie mai mare practica.
Vrei să fii mai bun în ceea ce faci? Vrei să descoperi adevărata armonie interioară? Vrei să ajuți oamenii printr-un proces profund de redescoperire și schimbare?
Programul complet al cursului și detalii înscriere găsești pe pagina oficială a cursului – www.hipnoza.ro/core-transformation/
[…] Andreas a dezvoltat atât Core Transformation cât și Alinierea Pozițiilor Perceptuale în vara anului 1989 și a testat ambele procese cu clienți individuali în vara și toamna […]
[…] Alinierea Pozițiilor Perceptuale este o metodă complementară procesului Core Transformation și oferă o modalitate practică de a ne accesa și alinia cu precizie trei experiențe fundamentale: ce dorim, ce gândim și ce simțim. În același timp, ne permite să experimentăm mai multă compasiune și conexiune cu ceilalți. Această metodă îmbunătățește inteligența emoțională în relațiile noastre – ajutându-ne să devenim mai atenți la nevoile și dorințele noastre, în același timp având mai multă compasiune și înțelegere față de ceilalți. […]
[…] Alinierea Pozițiilor Perceptuale este o metodă complementară procesului Core Transformation și oferă o modalitate practică de a ne accesa și alinia cu precizie trei experiențe fundamentale: ce dorim, ce gândim și ce simțim. În același timp, ne permite să experimentăm mai multă compasiune și conexiune cu ceilalți. Această metodă îmbunătățește inteligența emoțională în relațiile noastre – ajutându-ne să devenim mai atenți la nevoile și dorințele noastre, în același timp având mai multă compasiune și înțelegere față de ceilalți. […]