Adevărul despre Hipnoză

Hipnoza și sugestia au fost folosite de mii de ani, atât în scopuri magice, oculte sau religioase, cât și de vindecare. Diversele forme de influențare prin sugestie au rămas însă veacuri de-a rândul fidele misticismului. Ocultizarea acestor tehnici, nici astăzi total depășită, a prejudiciat multă vreme cercetarea științifică și acceptarea la nivel larg a hipnozei, deși este folosită și recunoscută în domeniul medical și terapeutic de aproape un veac.

În acest articol te invit să înțelegi ce este cu adevărat hipnoza, dincolo de imagini cu legănarea ceasurilor, vorbe magice şi controlul minţii. 🙂

 

Istoria unei superputeri umane

 

Există o serie de mărturii care se referă la utilizarea în templele Greciei antice a unor procedee cu caracter ritualic și terapeutic. Tehnici ca fixarea privirii, atingerea părților bolnave cu mâinile sau cu diverse obiecte, folosirea de mijloace de persuasiune erau cunoscute  și acceptate în Grecia antică.

In Egipt, în timpul faraonului Imhotep (cca. 2650–2600 BC ) medicina a cunoscut un avânt extraordinar și, pe lângă aplicații alopate, s-au înființat asa numitele “temple ale somnului”. Acestea erau așezăminte religioase care serveau persoanelor bolnave prin intermediul analizei viselor, a descântecelor și a unor practici foarte asemănătoare mesmerismului de mai târziu.

Herodot amintește că babilonienii îi aduceau pe bolnavi într-o stare specială pentru tratarea unor boli. Ei foloseau, se pare, cu bune rezultate, sugestii persuasive.

În India antică, cartea sanscrită cunoscută sub numele de “Legile lui Manu” a descris diferite nivele de hipnoză: “Sleep-Waking”, “Dream-Sleep” și “Ecstasy-Sleep”.

Medicul elvețian Paracelsus (1493-1541) a fost primul care a folosit magneți pentru vindecare, în loc de “atingerea divină” sau de o „relicvă sfântă”. Această metodă de vindecare încă se afla în centrul atenției în secolului al XVIII-lea, când Maximillian Hell, preot iezuit și astronom din Viena, a devenit faimos pentru vindecare prin folosirea plăcilor de oțel magnetizate pe corp.

Istoria modernă a hipnotismului începe însă cu medical vienez Franz Mesmer (1734-1815). Puternic influențat atât de teoriile și practicile magiei, medicinei, magnetismului și ale fluidismului, Mesmer a descoperit că ar putea induce transa fără magneti si a concluzionat (incorect) că forța de vindecare trebuie sa provină de la sine sau de la un lichid invizibil ocupat din spațiu.

Deși teoriile sale s-au dovedit nefondate din punct de vedere științific, ele au contribuit în mare măsură la dezvoltarea hipnozei științifice.

 O contribuție esențială la dezvoltarea hipnozei a adus-o medicul englez James Braid (1795 – 1860), cel care este inițiatorul studiului științific al hipnozei. Braid a înlocuit denumiri ca mesmerism sau magnetisc cu “hipnoză” (de la grecescul hypnos = somn). Efectuând personal mai multe experimente a fost impresionat de faptul că persoanele care erau puse să fixeze vreme mai îndelungată un anumit obiect lucios nu puteau ține în continuare ochii deschiși. A dovedit că fixarea concentrate a privirii provoacă epuizarea centrilor nervoși aducând după sine apariția unei stări de somnolență. În cursul acestei stări, pe care a numit-o neurohipnotism, activitatea sistemul nervos central este redusă.

Contemporan cu James Braid, James Esadaile (1808-1856) este un chirurg scoțian care a lucrat în India între 1845 și 1851.

Pionier în operațiile hipnotice, a lucrat ca chirurg la diferite spitale din Calcutta, și a efectuat până la 261 intervenții chirurgicale mari și peste 1000 minore. Operațiile chirurgicale au variat de la extracția dinților până la amputarea coapsei sau a întregului picior, eliminarea de tumori, hernii, și cancere folosind doar hipnoza (mesmerism) ca anestezie. Medicamentele anestezice, cum ar fi eterul și cloroformul, nu  erau descoperite în acea perioadă.

In zilele noastre, probabil că Milton Erickson ( 1901- 1980) este figura cea mai cunoscută în hipnoza medicală. Abilitatea lui de a-și vindeca pacienții prin accesarea minții lor subconștiente încă inspiră.

Psihiatru și psiholog american de seamă, Erickson este considerat „părintele hipnoterapiei”. Descoperirile sale au influențat un spectru larg de terapii de la terapia familială la programarea neuro-lingvistică.

Dr. Erickson a descoperit că sugestia indirectă poate duce la schimbarea comportamentulu. El a preferat să folosească în terapie metafore, contradicții și simboluri pentru a influența comportamentul lor, mai degrabă decât comenzi directe.

 

Ce este hipnoza?

Definiția reală, oferită de experți

 

Poate fi greu de spus care este definiția hipnozei, deoarece există atât de multe.

Dave Elman (1900–1967) a fost printre primii terapeuți care au folosit hipnoza în scop medical. Deşi Elman nu avea pregătire medicală, el a pregătit sute de medici şi stomatologi din Statele Unite în utilizarea hipnozei. Fost hipnotizator de scenă, el este cel care a introdus inducţiile rapide în hipnoterapie. Metoda de inducţie introdusă de el cu mai mult de cincizeci de ani în urmă, cea care îi poartă și numele, este încă una dintre inducţiile preferate de hipnoterapeuți.

Definiţia hipnozei dată de Elman este încă larg răspândită astăzi printre hipnoterapeuţi:

“Evitarea factorului critic al minții conștiente și stabilirea unei gândiri selective.”

Ți s-a întâmplat vreodată să-ți fugă gândurile departe și să ai impresia că te adâncești într-un vis câteva zeci de secunde în șir? Aproape toți oamenii recunosc că visează cu ochii deschiși în mod regulat, studiile indicând că 96% dintre adulți au cel puțin un moment de “fantezie” în fiecare zi.

Poate că ai vizualizatun moment plăcut la care ai participat cu ceva timp în urmă sau o amintire frumoasă dintr-o vacanță. Sau poate că ai fantezia unui moment ce va să vină. Știi foarte bine că ai ajuns doar cu gândul în locul de vis din mintea ta, dar scena a fost extraordinar de vie, reală în ochii tăi.

Dacă ai trecut prin astfel de momente, nu doar că ai atins pragul hipnozei, ocolindu-ți factorul critic al minții – ci chiar ai simțit acel moment ca fiind real, deci poți considera că te-ai autohipnotizat. Nu numai că ai reușit să ocolești factorul critic al minții,  ci ai stabilit și gândirea selectivă. 

Așa putem explica definiția oferită de Dave Elman.

 

În timp ce definițiile oferite de hipnotiști pot varia, American Psychological Association (cea mai importantă organizație științifică și profesională care reprezintă psihologia din Statele Unite, cu peste 118.000 de cercetători, educatori, clinicieni, consultanți șii studenți) descrie hipnoza ca pe o interacțiune de cooperare în care participantul răspunde la sugestiile hipnotizatorului.

Cu alte cuvinte, hipnoza te provoacă să accepți conștient sugestiile care îți sunt oferite de hipnotizator.  Aceasta NU este o formă de control al  minții – deoarece toată puterea de a accepta sau respinge o idee îți aparține, însă dorința de a urma sugestiile constituie o cerinșă esențială pentru hipnoză.

Iată de ce cei mai mulți hipnotiști afirmă că orice tip de hipnoză este o formă de autohipnoză.

 

Cine poate fi hipnotizat?

 

În ciuda unei credinţe răspândite la scară largă, oamenii nu pot fi hipnotizaţi împotriva voinţei lor. 

În jurul hipnozei încă circulă multe mituri, și acesta este unul dintre cele mai puternice. Hipnoza este încă privită ca parte a paranormalului, tratată cu teamă, ca un proces ce poate să facă pe oricine să spună lucruri pe care nu le doreşte, secrete sau cine ştie ce fapte abominabile.

Atunci când cineva începe o călătorie interioară în propria minte și se îndepărtează de de stimulii externi, în interior el pare mai treaz, mai viu și mai în control asupra propriei ființe ca niciodată.

În hipnoză, poți oricând să opui rezistență. Poți să opui cât de multă rezistență vrei și când ești total în afara transei. Poți să reziști la inducția hipnotică. Poți să respingi orice sugestie primită, care nu e în acord cu principiile sau dorințele tale.

Milton Erickson a spus că “dacă am putea să-i controlăm pe oameni prin hipnoză, ar fi mult mai sănătoși și mai puțin nevrotici”. Însă nu putem să determinăm pe nimeni să facă ceva împotriva voinței sale, nici măcar să se însănătoșească.

Este important să înțelegi că dacă o persoană nu crede în hipnoză şi nu acceptă ideea că poate lucra cu mintea sa pentru schimbare, acea persoană nu poate fi hipnotizată.

Hipnotistul nu are nicio putere asupra ta şi nu va putea face ceva împotriva voinţei tale. Tot ceea ce face un hipnotist este să te ghideze spre şi în timpul transei hipnotice. Tu eşti cel care face ca hipnoza să funcţioneze sau nu pentru tine.

În aceeași măsură poți să-ți dorești să te deschizi cât mai mult către o stare de confort și relaxare, să accesezi o stare cât mai receptivă către idei noi pe care să le preiei în sistemul tău de valori și credințe. Și dacă îți dorești, vei reuși. Iar rezultatele vor fi fantastice 😊

 

Ce este transa hipnotică?

 

Răspunsul scurt ar fi că ești în transă atunci când te afli într-o stare de profundă relaxare şi concentrare. Vei fi în continuare conştient de tot ce se întâmplă în jurul tău, vei auzi sunete, dar vei fi pe deplin concentrat pe sugestiile şi schimbările pe care vrei să le faci.

Putem spune că atunci când eşti hipnotizat mintea conştientă este încă activă, dar mintea subconştientă este cea care lucrează şi transformă.

Cele mai uzuale semne care apar în starea de transă hipnotică sunt: relaxarea musculară, modificări în respiraţie, mişcări musculare involuntare. Te vei simţi relaxat, vei pierde noţiunea timpului şi vei fi complet absorbit de sarcina pe care i-o dai minţii tale.

 Așadar, transa hipnotică este tranziția de la o anumită stare a minții la alta.

De exemplu, gândește-te la ceea la ce se întâmplă în mintea ta când trebuie să conduci pe o distanță lungă. Este aproape imposibil să rămâi în permanență alert și suficient de conștient din punct de vedere senzorial într-o oră de condus, fără să fii furat de alte gânduri, fără să te duci cu gândul în alte locuri.

Transa este un proces natural al conștiinței care apare aproape în fiecare zi în diverse forme. În clipa în care conștiința nu mai vede, nu mai aude, nu mai simte ce se petrece în acel moment în locul în care te afli, ai atins o stare de transă. Asta se întâmplă când citești, când urmărești un film, când conduci, când visezi cu ochii deschiși etc.

Faprul că rareori etichetăm aceste stări ca fiind transe nu face decât să ne îndepărteze de înțelegerea a cât de comună este experiența  acestei stări. Tototdată, nu conștientizăm ușurința și rapiditatea cu care putem intra și ieși din transă.

 

 

De ce funcționează hipnoza?

 

Oare de ce funcționează Hipnoza?!

Ar putea să fie una din cele mai dificile întrebări pe care o poți pune oricărui hipnoterapeut. Așa că așteaptă-te la un răspuns neașteptat: Nu știu! Nimeni nu știe, de fapt. 😊

Nu știu de ce funcționează, știu însă sigur că funcționează. Răspunsul nu-l știu nici eu, și nici cei care fac studii și cercetări de ani de zile pentru a dezlega misterul acestei superputeri a minții.

Îți pot spune însă cum funcționează: hipnoza funcționează pe baza încrederii pe care cineva o are, atât în tehnică cât și în terapeutul pe care îl alege.

De ce este importantă încrederea? Hipnoza este un mod de comunicare prin care poți transmite un mesaj unei persoane care să-l accepte fără să-l judece, să-l analizeze, să-l critice.

Aşadar, am putea spune că hipnoza funcţionează pentru că vrem, pentru că acceptăm, pentru că ne dorim asta.

 

La ce este bună hipnoza?

 

Putem să folosim hipnoza pentru a reuși să ne activăm acele puteri înnăscute și capacități latente ale minții și ale corpului nostru. Deoarece experiența hipnozei poate facilita o mai mare concentrare mentală, putem folosi această focalizare și concentrare interioară de un înalt nivel pentru a ne activa resursele.

Folosind potențialul nostru înnăscut, putem accesa forțe vindecătoare și puternic transformaționale din interiorul nostru pentru a ne elibera de dependențe, fobii, anxietăți, dar și pentru rezolvarea unor probleme de sănătate. În cazul problemelor de sănătate de orice natură și gravitate, hipnoza poate fi folosită atât pentru ameliorarea simptomelor, durerilor cât și pentru rezolvarea bolii.

Hipnoza poate fi folosită și pentru a ne crește abilitățile, capacitățile, aptitudinile. Poți folosi hipnoza pentru a învăța mai ușor, pentru a-ți crește capacitatea de concentrare, pentru creativitate sau îmbunătățirea perfomanței sportive. De asemenea o poți folosi și pentru a construi cu mult mai multă ușurință noi abilități pe care nu le ai dar ți le dorești pentru a-ți atinge obiectivele.

Slăbitul, pierderea în greutate prin schimbarea obiceiurilor alimentare și sportive, este o altă situație pentru care hipnoza este foarte căutată, provocând schimbări extraordinare.

Funcţionează hipnoza pentru orice problemă?

În primul rând, nu este o tehnică pe care să o foloseşti pentru orice, nu este un panaceu care să vindece orice tip de problemă. De exemplu, în cazul durerilor acute, dacă abia te-ai lovit la picior nu poţi să înlături durerea cu ajutorul hipnozeo dacă nu ai o pregătire înainte. Ca orice tehnică, hipnoza poate fi folosită pentru orice problemă pe care o ai dacă ai şi un antrenament cu autohipnoza, de exemplu.

 

Hipnoză și hipnoterapie

 

Hipnoza descrie o stare a minții, dar nu este un program în sine. Este important de știut pentru că sunt mulți care cred că toți cei care folosesc hipnoza fie clinic fie pentru show, folosesc aceleași tehnici.

Ca să înțelegi diferența dintre hipnoză și hipnoterapie, gândește-te la hipnoză ca la un  instrument și la hipnoterapie ca la utilizarea unui instrument.

 

Vrei să înveți și tu să hipnotezi?

Dacă vrei să afli mai multe despre cum funcționează hipnoza, despre cum funcționează mintea, despre diferitele metode de inducere a stării de transă, despre cum să lucrezi cu copii, cu adulți, despre cum poți folosi hipnoza în controlul și managementul durerii și multe multe altele, te invit atunci la următorul Training Profesional de Hipnoză care se desfășoară în perioada 13-18 Maartie la București.

Participând la Trainingul Profesional de Hipnoză, primești DVD-ul cu Inducția Elman CADOU. Detalii și înscriere AICI.

Care sunt miturile cpe care le știi tu despre hipnoză? M-aș bucura să lași un comentariu mai jos și să-mi spui care este părerea ta despre hipnoză 😊

2019-08-29T16:09:30+02:00 29 august 2019|

Lasa un comentariu