Fumatul este o povară cărată în spate de foarte mulți oameni. Unii sunt atât de cocoșați de ea încât au colapsat de tot.
Am publicat de curând un comunicat de presă unde vorbeam despre efectele nocive ale fumatului și în care menționam câteva statistici zdrobitoare pe această temă.
Toate aceste informații sunt prezentate pe larg într-un alt articol așa că nu le voi mai relua acum.
Și totuși, fumatul este și rămâne un subiect larg care ne oferă posibilitatea să îl dezbatem din mai multe puncte de vedere. Dintre toate acestea însă, durerea cea mai mare, pentru cei mai mulți oameni, este faptul că nu se pot lăsa de fumat.
Cum spuneam și în comunicatul de presă, cea mai sigură modalitate de a te lăsa de fumat este de a merge direct la cauză, de a o scoate la iveală și de a lucra apoi cu ea în mod direct. Odată ce ai descărcat această cauză, dispare și comportamentul, adică fumatul.
Reușești practic, să te lași de fumat prin Puterea Minții!
Din păcate, cei mai mulți oameni încă nu înțeleg ce este și ce face hipnoza și se tem de ea, în necunoștință de cauză. Acesta este unul dintre motivele pentru care tot scriu despre acest subiect, pentru a-i lumina pe oameni în ce privește acest subiect :).
Dar dacă m-as limita doar la acest lucru, mulți dintre cei care vor să se lase de fumat, sau măcar să mai reducă din numărul de țigări, rămân un pic de izbeliște și nu ar fi corect să nu le ofer și lor alte modalități, cei drept mai încete și care nu rezolvă complet fumatul, dar care pot contribui la o viață mai bună, mai sănătoasă, pentru ei și cei din jurul lor.
Poate că cel mai dificil aspect al lăsatului de fumat, nu este acțiunea în sine, decizia, ci menținerea sa! Cum spuneam și în comunicatul de presă, cei mai mulți oameni nu pot menține decizia luată.
Pentru aceștia am găsit o listă de 14 pași care îi pot ajuta nu doar să mențină decizia, ci chiar să persevereze în această direcție.
1. Ia înghiţituri mici de apă rece şi mese scurte
Înghiţitul apei printr-un pai poate ajuta la înlocuirea gestului de a trage din ţigară. De asemenea, eliberează dopamină, o substanţă a creierului care are legătură cu senzaţia de bine care ameliorează stările proaste. Servind mese mici te poate ajuta, de asemenea, să treci peste nevoia de a fuma. Alege mâncare slabă, sănătoasă, pentru nu a lua în greutate.
2. Notează instant recompensele
Nu trebuie să aştepţi mult până începi să te bucuri de avantajele vieţii de nefumător. Păstrează o listă scrisă a lucrurilor bune, de cum începi să le observi. Acestea pot include fie sentimentul de a deţine controlul, economisirea banilor, de a mirosi mai bine, de a simţi mai bine mâncarea şi de a te simţi mai energizat. Atunci când loveşte nevoia de a fuma, consultă-ţi lista ca pe un memento a ceea ce ai reuşit prin faptul că te-ai lăsat.
3. Spală-te des pe dinţi
Unul din avantajele instante ale renunţatului la fumat este că gura ta are un gust mai bun, iar respiraţia miroase mai bine. Spălatul pe dinți ajută la eliminiarea predispoziției de a aprinde o ţigare.
4. Evită alcoolul
Băutura este unul dintre cele mai obișnuite moduri care îi face pe oameni să revină la fumat. Iată de ce. Alcoolul distruge auto-controlul, iar asta îţi poate afecta angajamentul de a renunţa. De asemenea, mulţi oameni asociază acţiunea de a bea cu fumatul, aşa că este posibil să te impulsioneze să-ţi aprinzi o ţigare.
5. Găseşte-ţi propria zonă de nefumători
Când intervine nevoia de a fuma, du-te undeva unde nu ai voie să-ţi aprinzi ţigarea, spre exemplu la film, bibliotecă sau într-un magazin. Cu cât locul îţi distrage mai mult atenţia, cu atât îţi va fi mai uşor să eviţi poftele.
6. Aminteşte-ţi motivele pentru care ai renunţat
Fă o listă cu toate motivele pentru care te-ai lăsat de fumat. Fă copii din ele şi pune-le pe oriunde îţi petreci timpul – în bucătărie, la birou, la oglinda din baie. Pune-le undeva unde să fie uşor să le vezi, pentru a-ţi aminti oriunde te duci. Unii foşti fumători spun că li s-a părut util să pună poze cu familia şi cei dragi, alături de motive.
7. Fii activ în fiecare zi
Exerciţiul fizic este o distragere puternică de la pofte. Atunci când corpul este activ, transmite substanţe naturale care îţi îmbunătăţesc starea şi uşurează stresul. Mersul este cea mai uşoară formă de exerciţiu fizic pentru majoritatea oamenilor. Totuşi, dacă îţi alegi activităţi diferite, acest lucru te poate ajuta să rămâi motivat. Rezervă-ţi timp pentru a fi activ fizic, în fiecare zi, în special în prima lună după ce ai renunţat la fumat.
8. Umple-ţi agenda
În primele săptămâni de la renunţarea la acest obicei nociv, umple-ţi zilele cu lucruri pe care vrei sau pe care trebuie să le faci. Fă-ţi planuri să iei masa cu prietenii sau familia, şi încearcă să stai cât mai departe de tentaţiile fumatului. Cu cât eşti mai ocupat, cu atât vei fi mai distras de la nevoia de a fuma.
9. Pune altceva în gură
O parte din nevoia de a fuma este să ai ceva în gură. În locul unei ţigări, foloseşte o gumă de mestecat fără zahăr, bomboane sau gustări sănătoase atunci când simţi nevoia de a aprinde o ţigară. Asigură-te că ai ceva cu tine tot timpul. Dacă eşti îngrijorat în privinţa luării în greutate, rămâi la opţiuni cu puţine calorii.
10. Stabileşte-ţi un colac de salvare
Roagă pe cineva să fie acolo pentru tine atunci când ai nevoie de sprijin. Cea mai bună alegere este un prieten fost fumător, şi el. Dar oricine ţine la tine şi vrea să renunţi la fumat te poate ajuta atunci când vremurile devin grele.
11. Limitează consumul de cafeină
Cafeina îi ajută pe unii oameni să înceapă ziua şi îi menţine alerţi atunci când sunt obosiţi. Dar pe alţii îi face să se simtă tensionaţi, nervoşi şi stresaţi. Întreruperea depedenţei de nicotină poate creşte aceste efecte. Așadar, ai grijă la cafea.
12. Ai grijă la indispoziţii
Emoţiile negative – stresul, furia, frustrarea – sunt un alt motiv comun pentru care oamenii se întorc la fumat. Cu toţii avem indispoziţii, şi sunt şanse să le simţi mai acut în primele săptămâni după ce te-ai lăsat. Găseşte modalităţi de a te distrage. Întâlneşte-te cu prietenii sau fă altceva care să te bucure cu adevărat.
13. Evită agitatorii
Cu toate că prietenii şi familia ar trebui să te sprijine, nu o fac întotdeauna. Unii oameni se pot simţi ameninţaţi de decizia ta de a te lăsa de fumat. Ar putea chiar să încerce să submineze cele mai bune eforturi ale tale. Dacă simţi că există astfel de oameni în viaţa ta, evită-i. Dacă asta nu se poate, stai la o discuţie cu ei şi explică-le de ce renunţarea este atât de importantă pentru tine. Solicită-le sprijinul.
14. Ai răbdare şi rămâi pe drumul tău
Odată ce treci de primele 2 săptămâni, eşti pe drum către o viaţă eliberată de dependenţa de fumat. Dar fii pregătit în cazul în care eziţi. Aminteşte-ţi: O scăpare nu înseamnă că ai eşuat. Doar ia în considerare ce a mers prost. Apoi gândeşte-te la modalităţi de a preveni ca aceeaşi problemă să se întâmple din nou.
Dacă ți-a plăcut, poți chiar să te abonezi la newsletter! Chestia aia de mai jos unde bagi datele tale si apoi dai click pe butonul roșu pe care scrie ‘Mă Abonez’!
PS: Spread the Dragostea! Dă și altora să citească, distribuie mai departe!
PPS: Ți-a plăcut ce ai citit? Abonează-te la Newsletter și primești articole și informații noi.